ΜεΡΑ 25 Δωδεκανήσου : Αναγνώριση των κατοίκων σε Λέβιθα και Κίναρο με την απογραφή του 2021
Ζητήματα εθνικής σημασίας, θέτει ουσιαστικά, με την ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μάκη Βορίδη, Κώστα Σκρέκα ,καθώς και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, αποτέλεσε η ανοικτή επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου» με τις υπογραφές 25 πολιτών. Ζητούμενο ; Το αυτονόητο, δηλαδή η νόμιμη απογραφή των κατοίκων της Κινάρου και των Λεβίθων που αγνοήθηκαν κατά τη διαδικασία του 2011 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Με αφορμή ότι το τρέχον έτος επίκειται απογραφή και με δεδομένες τις αμφισβητήσεις από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία είναι θέμα εθνικής σημασίας η απογραφή των κατοίκων των δύο νησιών.
Από την επιστολή της Κίνησης Πολιτών προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που και η αυτοδιοίκηση, στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Λέρου, το 2013 χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα, αφού διενήργησε διαγωνισμό και στη συνέχεια αποφάσισε τη σύναψη μισθωτηρίων συμβάσεων με εταιρεία για τα νησιά Λέβιθα, Κίναρος, Γλάρος, Λιάδη, Πλάκα θεωρώντας τα ακατοίκητα. Στην Κίναρο ζει η κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη την οποία επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου ενώ είναι πάντα έκδηλο το ενδιαφέρον για την μοναδική κάτοικο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Επίσης από πλήθος εγγράφων αποδεικνύεται το γεγονός ότι στα Λέβιθα κατοικεί η οικογένεια Καμπόσου.
Με αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιοι υπουργού πρέπει να απαντήσουν για τα νησιά αυτά και στην ουσία να τα αναγνωρίσουν, σβήνοντας κάθε σκιά που θα μπορούσε να τα γκριζάρει και να ωθήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας, να εγείρει απαιτήσεις. Επίσης είναι ευκαιρία να δοθούν και ξεκάθαρες απαντήσεις για τις ανεμογεννήτριες που μπορεί να είναι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αλλά έχουν γίνει ο εφιάλτης των κατοίκων στα νησιά αφού αποτελούν αιτία καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ερώτηση της κ. Φωτεινής Μπακαδήμα είναι η ακόλουθη:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών
τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Αίτημα νόμιμης απογραφής κατοίκων Λεβίθων και Κινάρου»
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, με την υπογραφή είκοσι πέντε πολιτών έστειλε, στις 2 Φεβρουαρίου 2021, ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο με την οποία ζητούν τη νόμιμη απογραφή κατοίκων των νησιών των Λεβίθων και της Κινάρου για το έτος 2021, καθώς το 2011 «εξαφανίστηκαν» από τις στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:
«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011 για πρώτη φορά δεν απέγραψε τους κατοίκους των δύο νησιών Κίναρος και Λέβιθα που διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Λέρου (στο εξής ΔΛ).
Την ίδια χρονιά, στις 25/07/2011, η εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια (στο έξης ΚΜ) λαμβάνει «άδεια παραγωγής» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (στο εξής ΡΑΕ) για τοποθέτηση ανεμογεννητριών (Α/Γ) σε 14 νησίδες των Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Κίναρος και τα Λέβιθα. Στις 30/12/2013 η ΡΑΕ τροποποιεί την άδεια παραγωγής, αποδεχόμενη πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την κατοίκηση στα Λέβιθα, και μειώνει τον αριθμό των Α/Γ σε 12 και στα δύο νησιά, εφαρμόζοντας το κριτήριο της «φέρουσας ικανότητας». Ωστόσο, στις 04/12/2014, έπειτα από αίτηση αναθεώρησης της ΚΜ, η ΡΑΕ επαναφέρει την ισχύ της αρχικής άδειας παραγωγής, που προβλέπει την εγκατάσταση 40 Α/Γ στα νησιά Κίναρος και Λέβιθα, αποδεχόμενη στην τακτική της συνεδρίαση στις 17/07/2014 ως μόνο αποδεικτικό στοιχείο την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα ο ΔΛ το 2013 διενεργεί διαγωνισμό και στην συνέχεια αποφασίζει τη σύναψη μισθωτήριων συμβάσεων με την ΚΜ για τα εν λόγω νησιά (το ίδιο συνέβη στους Δήμους Ανάφης, Νισύρου και Αστυπάλαιας), θεωρώντας τα ''ακατοίκητα'', ενώ μέχρι το 2012 χορηγούσε βεβαιώσεις στους κατοίκους ότι κατοικούν εκεί.
Η μόνιμη κατοίκηση της οικογένειας Καμπόσου επί της νήσου Λέβιθα αποδεικνύεται από πλήθος δημοσίων εγγράφων που έλαβε υπόψη η τροποποίηση της άδειας παραγωγής της εταιρείας εκ μέρους της ΡΑΕ, καθώς και από τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, την οποία χορήγησε στις 10/03/2016 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος.
Το ΓΕΕΘΑ με έγγραφό του προς το ΔΛ το Νοέμβριο του 2013 παρεμβαίνει ζητώντας να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ακατοίκητη βραχονησίδα» για τα Λέβιθα, διότι το νησί κατοικείται και κάτι τέτοιο «εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους από παρανοήσεις που ενδέχεται να προκύψουν σε τρίτους ως προς τα νομικά δικαιώματα του εν λόγω νησιού» (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-177161/23.10.2013). Επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι μόνοι αρμόδιοι να αποδίδουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο ΔΛ λίγες ημέρες μετά, στις 29/11/2014, αγνοώντας την παρέμβαση του ΓΕΕΘΑ και συμφωνώντας με την ΚΜ, υπερψηφίζει αίτημά της για «διοικητική αποβολή» των κατοίκων των Λεβίθων. Η υπόθεση δεν προχώρησε γιατί η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου έκανε Αγωγή κατά του ΔΛ και του Ελλ. Δημοσίου για την ιδιοκτησία των Λεβίθων.
Οι συναφθείσες συμβάσεις μίσθωσης με τους προαναφερόμενους Δήμους είναι «απολύτως άκυρες» σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ύστερα από σχετικό αίτημα του ΓΕΕΘΑ με υπογραφή ΥΠΕΘΑ, διότι δεν έχουν την άδεια του ΥΠΕΘΑ.
Όλες οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες που έχουν γνωμοδοτήσει για το έργο (Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσων, Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ) το έχουν απορρίψει συνολικά και κατηγορηματικά, καθώς καταστρέφει ολοσχερώς το προστατευτέο αντικείμενο και τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την βιοποικιλότητα NATURA 2000.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με δελτίο τύπου στις 27/11/2020 αναφέρθηκε εκτενώς στα αρχαιολογικά ευρήματα στις νησίδες, που απειλούνται από το έργο, και την πολιτιστική τους σημασία.
Πρόσφατα, επιτόπιο ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), που προβλήθηκε την Κυριακή 25/10/2020 στην τηλεοπτική εκπομπή Weltspiegel, προέβαλε την ανθρώπινη, γεωπολιτική και περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, δείχνοντας τους κατοίκους των δύο νησιών να ασκούν τις ήπιες γεωργικές δραστηριότητές τους και να αρνούνται εμφατικά την καταστροφή του τόπου τους.
Επιπλέον, στις 23/12/2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στην Κίναρο και επισκέφτηκε την κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, μόνιμη κάτοικο του νησιού, την οποία η ΕΛΣΤΑΤ λογαριάζει ως «μηδέν». Το γεγονός αυτό προβλήθηκε από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά το έργο της ΚΜ έχει τεθεί από τις 14/01/2021 σε διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένταξη στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest). Η συμπερίληψη ενός έργου στη λίστα των PCIs συνεπάγεται ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία, ευκολότερη χρηματοδότηση κ.ά. Στην περιγραφή του υποψηφίου έργου η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εντός του 2021 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, όπως και τους οριστικούς όρους διασύνδεσης από τον AΔMHE, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη της υλοποίησης του έργου».
Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ και οι στρατιωτικοί του ΓΕΕΘΑ γνωρίζουν τους κατοίκους των νησιών αυτών προσωπικά. Το 2021 είναι χρονιά απογραφής. Εμείς, ως Έλληνες πολίτες, δεν θα επιτρέψουμε στην ΕΛΣΤΑΤ να κάνει το ίδιο μεγάλο «λάθος».
Σας καλούμε να πάρετε ανοιχτά θέση στο εξής κρίσιμο ερώτημα: Τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος κατοικούνται μόνιμα ή όχι;»
Να σημειωθεί πως το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ενώ έχει απορριφθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης από τους δύο αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τόσο των Κυκλάδων όσο και των Δωδεκανήσων. Οι 14 επιλεγμένες νησίδες αναφέρονται στην επιστημονική κοινότητα ως τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», καθώς είναι μεταξύ των τελευταίων καταφυγίων της άγριας ζωής, (σχεδόν) ανεπηρέαστα από την παρουσία του ανθρώπου, ένα μοναδικό φαινόμενο «Κιβωτού» βιοποικιλότητας στη σύγχρονη εποχή, καθώς σε αυτές τις μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου φωλιάζουν αποικίες σπάνιων πουλιών, ενώ αναπτύσσονται και άλλα σπάνια ή/και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Κατόπιν των ανωτέρω πολύ σοβαρών καταγγελιών και με δεδομένο πως, όπως αναφέρει το naxospress, επίσημες τουρκικές πηγές θεωρούν τα νησιά ακατοίκητα και τα συμπεριλαμβάνουν στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αφού είναι μεταξύ των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
Για ποιο λόγο δεν έγινε η απογραφή των κατοίκων των νησιών Λέβιθα και Κίναρος το 2011;
Ποιος έχει την ευθύνη για την παράλειψη απογραφής των συγκεκριμένων συμπολιτών μας;
Ποιος φέρει την ευθύνη για την καταγραφή των συγκεκριμένων νήσων ως ακατοίκητων;
Ισχύει πως οι ακατοίκητες βραχονησίδες Λέβιθα, Κίναρος, Γλάρος, Λιάδη, Πλάκα παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο στο δήμο Λέρου με το άρθρο 18 του Ν. 3800/1957;
5. Για ποιο λόγο ο δήμος Λέρου το 2013 διενεργεί διαγωνισμό και στη συνέχεια αποφασίζει τη σύναψη μισθωτήριων συμβάσεων με την Κυκλαδικά Μελτέμια για τα εν λόγω νησιά θεωρώντας τα ''ακατοίκητα'', ενώ μέχρι το 2012 χορηγούσε βεβαιώσεις στους κατοίκους ότι κατοικούν εκεί; Τι άλλαξε μεταξύ 2012 και 2013;
6. Ισχύει πως από τα πρώτα έγγραφα που προσκόμιζε το 2008 και 2009 η εταιρεία των ανεμογεννητριών Eunice Energy Group οι αναφορές στην Κίναρο και στη Λέβιθα έκαναν λόγο για νησιά χωρίς κατοίκους;
7. Τι προβλέπει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα συγκεκριμένα νησιά και σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων;
8. Ισχύει πως στο σχεδιαζόμενο έργο αιολικής ηλεκτροπαραγωγής τα Λέβιθα και η Κίναρος χαρακτηρίζονται ακατοίκητες νησίδες, παρότι είναι γνωστή η κατοίκησή τους εδώ και χρόνια;
9. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά αυτά; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;
Δεσμεύεστε πως στην απογραφή του 2021 οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νησιών θα καταγραφούν;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου