ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: To αλαλούμ βλάπτει σοβαρά την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε, τα διαδραματιζόμενα για το Κτηματολόγιο Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι με δύο εκθέσεις της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το κτήριο του Κτηματολογίου κρίθηκε ως μη ασφαλές και ακατάλληλο.
Συγκεκριμένα «μη ασφαλές και ακατάλληλο» χαρακτηρίστηκε το Νοέμβριο του 2020 το κτίριο, σε έκθεση αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Είχε κριθεί ειδικότερα ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού. Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε η επιδείνωση των προβλημάτων στο κέλυφος του κτηρίου, που είχαν ήδη διαπιστωθεί στην από 11-05-2020 έκθεση μηχανικών.
Είχε τονιστεί ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού.
Το δε έγγραφο της ΥΔΟΜ υπ.αριθμ 12/13-01-2021 αναφέρει στην τελευταία παράγραφο: “Το κτήριο χρίζει άμεσης συντήρησης – επισκευής με έμφαση στην ανακατασκευή της κατεστραμμένης υγρομόνωσης του δώματος και της επισκευής των φθαρμένων επιχρισμάτων τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά (φθορά σε εσωτερικό επίχρισμα προκάλεσε την πτώση του φωτιστικού οροφής σε αίθουσα του Κτηματολογίου), της συντήρησης των όψεων για την άρση της επικινδυνότητας που προκαλεί η κατάπτωση αυτών».
Μετά όμως είχαμε τις εκθέσεις των μηχανικών της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 του ΠΔ /13.4.1929 κατόπιν του α.π. 02/4-01-21 ( απ ΥΔΟΜ 12/21) κατεπείγοντος αιτήματος του Κτηματολογίου Ρόδου, στην ΥΔΟΜ και τη σύγκλιση της επιτροπής έγινε αυτοψία στις 08-01-21 και εξετάστηκε το διατηρητέο τριώροφο κτήριο, επί της πλατείας Ελευθερίας 1 . Κρίθηκε ότι το εξεταζόμενο κτήριο, δεν χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο.
Όπως επισημαίνεται μάλιστα, η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση αυτή καθώς δεν εντοπίστηκαν φθορές δηλωτικής στατικής επάρκειας, αλλοιώσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου καθώς και αποδιοργάνωση της φέρουσας τοιχοποίας . Ωστόσο εκτεταμένες φθορές εντοπίστηκαν στα εξωτερικά επιχρίσματα .
Στις εκθέσεις των μηχανικών εστιάστηκαν και οι απαντήσεις που έδωσαν στο ΜέΡΑ 25 μετά την ερώτηση της κ. Φωτεινής Μπακαδήμα οι απαντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ, Κ Τσιάρα και της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.
Να σημειώσουμε πως με απόφαση του κ. Τσιάρα η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια οι εργασίες του Κτηματολογίου Ρόδου έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 8 Φεβρουαρίου 2021 έως και την 19η Φεβρουαρίου 2021.
Ωστόσο οι αντικρουόμενες απόψεις των μηχανικών του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας δημιουργούν σύγχυση.
Τι συμπέρασμα θα βγάλει ο μέσος πολίτης διαβάζοντας από τη μια ότι το κτήριο έχει πρόβλημα και από την άλλη ότι δεν κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπο;
¨Ότι πολύ απλά επικρατεί αλαλούμ. Το χειρότερο από όλα όμως, είναι οι επιπτώσεις που έχει στην τοπική οικονομία η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αφού χρειάστηκαν τόσες αυτοψίες και μετά η σχετική αλληλογραφία.
Να μην ξεχνάμε πως το Κτηματολόγιο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Από τη λειτουργία του εξαρτώνται πολλοί κλάδοι του ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα ακόμη και η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεκάδες συμβόλαια έχουν παγώσει ενώ και το κράτος χάνει έσοδα από τα χρήματα που εισπράττει το Κτηματολόγιο .
Είναι ζήτημα ζωής για την τοπική οικονομία να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο της Ρόδου. Να λειτουργήσει όμως με ασφάλεια και για τους εργαζόμενους και για το κοινό.
Να θυμίσουμε πως εξαιτίας των προβλημάτων στο κτήριο, υπάλληλος του Κτηματολογίου είχε προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων. Παρέμβαση υπήρξε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο ενώ επιφυλάξεις διατύπωση και ο Κτηματολογικός Δικαστής.
Για να γίνουν σωστά και γρήγορα οι εργασίες θα πρέπει το υλικό του Κτηματολογίου που είναι ενεργό και αφορά δικαιοπραξίες που πρέπει να γίνουν να μεταφερθεί σε άλλο χώρο μαζί με το προσωπικό. Έτσι θα λειτουργήσει η υπηρεσία άμεσα.
Το υλικό που είναι ανενεργό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο και με μεγάλη ιστορική αξία να μεταφερθεί αλλού με τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών και κυρίως της υπηρεσίας των Αρχείων του Κράτους και να διασωθεί.
Εργασίες λοιπόν και γρήγορα γιατί ως είθισται χάνουμε χρόνο στην ανάλυση του κάθε προβλήματος και καθυστερούμε τη λύση του. Επιπλέον χρειάζεται να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και όχι μπαλώματα μόνο και μόνο για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο.
Με δεδομένη την αξία του Κτηματολογίου και τη συμβολή του στην τοπική οικονομία απαιτούμε λύσεις άμεσα Σας επισυνάπτουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών και τις εκθέσεις των μηχανικών του Δήμου Ρόδου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Μπουμπουλίνας 20-22
Ταχ. Κώδ : 106 82
Τηλέφωνο : 2131322-362, 363, 368
Fax : 210-82.01.426
Email : atneke@culture.gr
Ερ. Φ.: 162
ΠΡΟΣ:
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ:
Βουλευτή κα Φωτεινή Μπακαδήμα
Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3204/12.1.2021 Ερώτηση με θέμα:
«Κτηματολόγιο Ρόδου»
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3204/12.1.2021 Ερώτησης της Βουλευτού, κας Φωτεινής Μπακαδήμα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου χωροθετείται εντός του ιστορικού τόπου της περιοχής Μανδράκι Ρόδου, όπως κηρύχθηκε με την Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/124/2539/8-2-1983 (ΦΕΚ. 162/Β/7-4-83). Κατά συνέπεια προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, «ο κύριος, νομέας ή ο κάτοχος μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας». Επομένως για το χρονοδιάγραμμα πλήρους αποκατάστασης του κτηρίου αρμόδιοι είναι το Κτηματολόγιο Ρόδου και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει εκπονήσει τις σχετικές μελέτες.
Σχετικά με την αποκατάσταση του κτηρίου, από πλευράς αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου οι κάτωθι μελέτες:
Το Κτηματολόγιο Ρόδου στις 19-5-2020 κατέθεσε στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου μελέτη επισκευής και στεγάνωσης του δώματος του κτιρίου, η οποία εγκρίθηκε στις 21-5-2020 (αρ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΔ/229551/ 27363/ 819/21-5-2020 απόφαση).
Στις 13-8-2020 το Κτηματολόγιο Ρόδου κατέθεσε μελέτη άμεσων εργασιών επισκευής του κτιρίου, η οποία εγκρίθηκε στις 25-8-2020 (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΔ/ 438282 /49535 /1645/25-08-2020 απόφαση).
Στις 30-12-2020 υπεβλήθη η αναμορφωμένη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου του Κτηματολογίου Ρόδου, στην οποία συμπεριέλαβαν Η/Μ και κλιματιστικές εγκαταστάσεις. Η εν λόγω μελέτη εγκρίθηκε στις 13-1-2021 (αρ. 1355/13-01-2021 έγγραφο της ΥΝΜΤΕΔ).
Αναφορικά με το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου, η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου ενέκρινε στις 19-03-2020 τις άμεσες σωστικές εργασίες καθαίρεσης των επικίνδυνων ετοιμόρροπων τμημάτων ενανθρακωμένου σκυροδέματος και επιχρισμάτων από τον πρόβολο και την δυτική όψη του Δικαστικού Μεγάρου. Επιπλέον, έχει
επισημάνει με εμπεριστατωμένες τεχνικές εκθέσεις τα πολλαπλά προβλήματα του κτηρίου και τις την ανάγκη να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΔ/243784/ 28610/873/26-05-2020 και ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΔ/490891/55476/1845/11-09-2020 έγγραφα). Επομένως, για τις εργασίες αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου αναμένεται η κατάθεση των αναγκαίων μελετών από το Εφετείο Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εγκριθούν οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του κτηρίου.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα συνδράμουν τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης του Κτηματολογίου Ρόδου και να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου της Ρόδου.
Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Εσωτερική Διανομή:
Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
ΓΔΑΜΤΕ
ΔΠΑΝΣΜ
ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ
& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Τηλ. επικ.: 213 130 7023
Email: koinovouleftikos@justice.gov.gr
Αθήνα, 29- 01- 2021
Αρ. Πρωτ.: 8
Προς:
Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
Κοιν.:
1.Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
2.Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
3.Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών
4.Βουλευτή: κ. Φ. Μπακαδήμα (δια της αρμόδιας Υπηρεσίας
της Βουλής των Ελλήνων)
Ερώτηση 3204/12-01-2021
Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 3204/12-01-2021 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής κ. Φ. Μπακαδήμα , με θέμα: «Κτηματολόγιο Ρόδου» θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Στο ν. 4495/2017 (Α΄167) περί προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος, προσδιορίζεται η αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας και τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τον υφιστάμενο έλεγχο κατασκευών, για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Επισημαίνεται ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) των δήμων, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα για τη χορήγηση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων, δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά του Υπουργού Εσωτερικών.
Αναφορικά με το υπ’ αριθ. 9295/02-12-2020 αίτημα χρηματοδότησης του Κτηματολογίου Ρόδου για επείγουσες τεχνικές εργασίες στο εν λόγω κτίριο και, ειδικότερα, για την προμήθεια και τοποθέτηση περιμετρικά του κτιρίου ειδικών υποστηρικτικών ικριωμάτων, σας γνωρίζουμε ότι το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε ήδη από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) με το ποσό των δώδεκα χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ #12.400,00# Ευρώ (€) (ΑΔΑ: ΩΝΥΜ46ΨΧΥΙ-ΨΘ6). Σύμφωνα δε με την ενημέρωση που μας παρείχε το Κτηματολόγιο Ρόδου
(έγγρ.αριθ.10/08-01-2021) οι εργασίες ήδη περατώθηκαν (έγγρ.ΔΤΕ31/7-1-2021 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).
Όσον αφορά το υπ. αριθ. 6416/27-08-2020 αίτημα του Κτηματολογίου Ρόδου για έγκριση διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση – επισκευή του κτιρίου Κτηματολογίου Ρόδου» σύμφωνα με τον σχετικό Προϋπολογισμό Μελέτης, έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι 2
απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διαδικασίες και αναμένεται σύντομα η έγκριση από το ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ ποσού 590.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου.
Περαιτέρω, ενημερωθήκαμε από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, ότι η Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμορρόπων Κατασκευών του άρθρου 7 του π.δ./13-4-1929 (A΄153), μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις 8-1-2021 στο διατηρητέο τριώροφο κτίριο του ως άνω Κτηματολογικού Γραφείου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 01/2021/8 Ιανουαρίου 2021 απόφασή της (επισυνάπτεται), σύμφωνα με την οποία το κτίριο δεν χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο κατά την έννοια του άρθρου 1§2 του π.δ./13-4-1929 (Α΄153).
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ως άνω αναφερόμενα και όπως ειδικότερα προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 του π.δ./13-4-1929 (153 Α΄), δεν συντρέχουν λόγοι που να επιβάλουν την έκδοση υπουργικής απόφασης για παράταση της αναστολής εργασιών στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου. Ως εκ τούτου η εν λόγω υπηρεσία επαναλειτουργεί κανονικά από τη Δευτέρα, 25-01-2021.
Κατά τα λοιπά, αρμόδια να σας ενημερώσει είναι ο συνερωτώμενος Υπουργός Πολιτισμού.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Με εντολή Υπουργού
Ακριβές αντίγραφο
Η Προϊσταμένη του Γραφείου
Γαβριέλα Σαρρή
Αριθμός σελίδων εγγράφου: …2… Αριθμός σελίδων συνημμένων: ….6...
Σύνολο σελίδων: 8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου