Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ερέτριας με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής. Αργότερα, και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.
Ο άτυχος 77χρονος εντοπίστηκε σε απόσταση από το σκάφος του, κοντά στη νησίδα Πεζονήσι, λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ.
Το σκάφος είχε εντοπιστεί λίγο νωρίτερα από τις λιμενικές αρχές, όχι όμως και ο ίδιος ο Σήφης Βαλυράκης. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχαν η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο, από άλλο σκάφος, κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς μάλιστα να επιβαίνει σε αυτό ο ίδιος. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.
Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του. Πάντως περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.
Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης
Ο Σήφης Βαλυράκης είχε γεννηθεί το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς.
Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία
Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τρένου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία, ωστόσο για κακή του τύχη το τρένο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.
Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.Ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).
Το 2009 ο Βαλυράκης είχε κρατηθεί από τις αμερικανικές αρχές όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, καθώς είχε ανακληθεί η βίζα του στη διάρκεια της πτήσης. Η κράτηση αυτή συνδέθηκε με την παλιά έχθρα του Σήφη Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση η οποία τη δεκαετία του 1980 τον θεωρούσε «προστάτη» της «17 Νοέμβρη». Πηγή: iefimerida.gr
Από τον αποστολέα Πέτρο Κονταρίνη .
Ο λαός δεν ξεχνά τους μαχητές της δημοκρατίας όσο και αν το σημερινό συμβιβασμένο με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και της υπερεθνικές ελίτ πολιτικό σύστημα προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα . Οι προσωπικές ιστορίες ανθρώπων σαν τον Σήφη Βαλαλυράκη δεν θα αφήσουν τις ανθρώπινες αξίες του Δημοκρατικού Πατριωτισμού να χαθούν .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου