Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

ΚΚΕ ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο λαός της χώρας μας πρέπει να σταματήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της «μικρής ΔΕΗ».


Η συζήτηση στη Βουλή για την ΔΕΗ αποκάλυψε την  ταύτιση της στρατηγικής όλων των υπόλοιπων κομμάτων σχετικά με την απελευθέρωση της ενέργειας.
Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι τίποτα άλλο , παρά η συνέχεια της ιδιωτικοποίησης που έχει ήδη προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια και θα συνοδευτεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο.
Οι νέες επενδύσεις δεν θα γίνουν με γνώμονα το φτηνότερο ρεύμα για το λαό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων. Αντίθετα θα γίνουν,  με γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης που απαιτεί φτηνό εργατικό δυναμικό καταρχήν και ακριβό ρεύμα από την άλλη. Είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια.
Η αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αφορά σε πλευρές του νομοσχεδίου, για να μείνει τελικά ανέπαφη η στρατηγική της απελευθέρωσης, που ευθύνεται για το τωρινό και τα προηγούμενα στάδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ".
Η πρόταση για δημοψήφισμα και το πλαίσιο που  έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ομολόγησε ο  ίδιος ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης αποτελούσε   «πρόταση διεξόδου» από την ένταση των κινητοποιήσεων.
Είναι καθαρό ότι το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΔΕΗ αλλά οι συμμαχίες που θα τον φέρουν στην κυβέρνηση. Γι' αυτό αναζητά στήριξη της πρότασής του για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ δεν αμφισβητεί την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας που την επιβάλλει.
Αποτελεί ηττοπάθεια η λογική του μικρότερου κακού και η υπόκλιση ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι με τις πολιτικές επιλογές του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καλλιεργεί αυταπάτες στον κόσμο, αλλά και την υποταγή του εργατικού λαϊκού κινήματος σε επιλογές κυβερνητικής εναλλαγής, στο επίπεδο της αστικής διαχείρισης.
Το  ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται ούτε το χτες, ούτε το σήμερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βεβαίως διαφωνούμε με αυτό που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση αύριο, γιατί θα είναι πολύ χειρότερο. Για μας η διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία ενός ενεργειακού σχεδιασμού που δεν θα υποτάσσεται στους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Αυτή η μόνη λύση προϋποθέτει την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής, τη δημιουργία ενός αποκλειστικά ενιαίου φορέα Ενέργειας ως μηχανισμού της εργατικής εξουσίας.
Μέσα σε αυτό το καθεστώς, μπορεί να εξασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στη πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, η διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών τής κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Αυτοί ακριβώς οι στόχοι πάλης απαντούν στις σημερινές ανάγκες και είναι στόχοι πάλης που βλέπουν τον πραγματικό εχθρό του λαού. Απέναντι σε αυτόν πρέπει να ορθωθεί ένα γερό, ρωμαλέο εργατικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει όχι μόνο τα εκτελεστικά του όργανα, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο. Κίνημα που θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και μέσα από εκεί θα συντρίβονται οι κυβερνητικές επιλογές του νόμου και της τάξης, δηλαδή της επιστράτευσης των εργαζομένων.
Ρόδος 9/7/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/