Ρόδος, 01 Ιουνίου 2021
ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Λεφούσι των αρπαχτικών με τις ευλογίες του πτωχευτικού κώδικα για την άγρια λεηλασία περιουσίων
Δεινά και ταλαιπωρίες απειλούν από σήμερα χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα και κατ επέκταση και στα Δωδεκάνησα, λόγω του ότι απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.Σε εφαρμογή των νομοθετημάτων που έκοψαν και έραψαν στα μέτρα των αρπαχτικών τραπεζών και funds, κυβερνήσεις που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους, για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, αίρεται κάθε προστασία προς όλους όσους έχουν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Αυτό είναι το επόμενο βήμα, μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Για όσους θολή μνήμη «Ηρακλής», Γέφυρα Ι και ΙΙ, Πτωχευτικός Νόμος, όλα αποτελούν διαφορετικές ονομασίες της ίδιας πολιτικής που ξεκίνησε από τις πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις, συνεχίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια ζέση και έρχεται τώρα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στον πτωχευτικό νόμο περιλαμβάνονται και φυσικά πρόσωπα που πλέον αντιμετωπίζονται ως εταιρείες.Μπορεί δηλαδή να πτωχεύσει κάποιος ο οποίος έχει χρέη από 30.000 και πάνω και το 40% αυτών δεν εξυπηρετούνται για διάστημα άνω των 6 μηνών.Και εφόσον ουδεμία προστασία υπάρχει τράπεζες και τα Funds μπορούν ανενόχλητοι να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων κάθε είδους.
Ως προστασία και ευνοϊκή πρόβλεψη, σύμφωνα με το αφήγημα της κυβέρνησης νοείται η δυνατότητα που δίνεται στους δανειολήπτες να νοικιάζουν για 12 έτη την κατοικία τους με ενοίκιο που καθορίζει ο πιστωτής με δυνατότητα μετά το πέρας αυτών να την επαναγοράσουν εάν έχουν τη δυνατότητα σε τιμή που επίσης καθορίζει ο πιστωτής.Δεν αφαιρούνται όμως από την τιμή της πώλησης (εμπορική αξία) τα καταβληθέντα ενοίκια, γεγονός που σημαίνει πως τα χρήματα που κατέβαλε ο εκάστοτε οφειλέτης, δίνονται χάρισμα σε κράτος αρπαχτικά και τράπεζες.
Εξαιτίας του πτωχευτικού κώδικα, οι οφειλέτες εξαναγκάζονται να πληρώσουν το σύνολο των ενοικίων για 12 χρόνια, ακόμη και αν βρουν χρήματα, για να αγοράσουν ξανά την περιουσία τους νωρίτερα.
Σημειώνεται πως δεν κατάσχεται μόνο η προσημειωμένη ιδιοκτησία αλλά κάθε περιουσιακό στοιχείο, ανεξαρτήτου προελεύσεως καθιστώντας την πτώχευση ουσιαστικά αφανισμό.
Δεν σταματούν όλα όμως, με την αρπαγή της περιουσίας του οφειλέτη καθώς η απαλλαγή από τα χρέη έρχεται μετά από ένα έτος, εάν το σύνολο της ρευστοποιήσιμης περιουσίας ξεπερνά το 10% των χρεών και είναι μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζονται 3 έτη, με τον οφειλέτη να είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένος σε μια φυλακή χρέους, ενώ παράλληλα έχει χάσει όλη την περιουσία του.
Όλα αυτά συνιστούν κανονική λεηλασία, σε βάρος των ανθρώπων που σε μια ανάγκη τους δανείστηκαν ή πήραν χρήματα από τις τράπεζες, για αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να κάνουν μια επένδυση.
Βορά στα αρπαχτικά οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής
Σε χειρότερη θέση από τους υπολοίπους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, είναι όμως όσοι πολίτες που ζουν στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού έλαβαν δάνεια από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα δάνεια τους, έχουν μεταφερθεί ήδη σε funds, που δεν τους αφήνουν σε ησυχία απαιτώντας την πληρωμή των οφειλών.Όμως αναλογίζεται κανείς, τι θα γίνει με τα δάνεια όσων έχουν μείνει στην «κρίση» της εκκαθαρίστριας εταιρείας εξαιτίας του πτωχευτικού κώδικα και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών;
Ποια είναι η πρόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να γίνουν έρμαια των funds και να χάσουν τις περιουσίες τους και ότι δημιούργησαν;
Γιατί δεν υπάρχει ουδεμία ενημέρωση για το τι θα πράξει η εκκαθαρίστρια εταιρεία με τα συγκεκριμένα δάνεια;
Το ΜέΡΑ 25 έχει εκδώσει ανακοινώσεις και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας που αποτελούν ειδική κατηγορία, γιατί εκτός από τα δάνεια είχαν αγοράσει και μερίδια για να στηρίξουν το Δωδεκανησιακό δημιούργημα.Απαντήσεις δεν δόθηκαν όμως από την κυβέρνηση. Έμειναν μόνο οι δηλώσεις και ανακοινώσεις – τουφεκιές στον αέρα των κυβερνητικών βουλευτών, για δήθεν επίλυση του προβλήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας των δανειοληπτών.
Να μην ξεχνάμε πως η ψήφιση του πτωχευτικού νόμου ήρθε ουσιαστικά εν μέσω πανδημίας και περιορισμό των πολιτών ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε δυναμική αντίδρασή τους στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αυτή άλλωστε ήταν η τακτική της Ν.Δ. σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας, περνώντας σειρά αντιλαϊκών νομοσχεδίων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δεν κρατήθηκαν καν τα προσχήματα της φιλολαικής πολιτικής που τόσο διαφήμισε στις εκλογές η ΝΔ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να πάρει την εξουσία.
Δεν πλούτισαν αυτόματα, με την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, που τόσο καιρό ήταν στη στενωπό της καραντίνας για να βρουν τον πακτωλό των χρημάτων που ζητούν τα πάσης φύσεως αρπαχτικά.
Τι πρέπει να γίνει
Άμεσα πάγωμα του Πτωχευτικού και όλων των πλειστηριασμών επ αόριστον.Αντικατάσταση του «Ηρακλή» με τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό.
Αναλυτικότερα τα βήματα:
● Κατάργηση του ν.4649/2019 («Ηρακλής»), τερματισμός της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ταμεία και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά.
● Ίδρυση εταιρείας, υπό την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών», στην οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
● Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων από την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
● Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές.
● Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
● Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου