Με επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2017 και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «GrandHotel» του ομίλου Μήτση καταργώντας κάθε ίχνος κατακτήσεων που είχαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία για δεκαετίες.
Πλέον οι μισθοί στην επιχείρηση θα κυμαίνονται από 440 έως 710 ευρώ το μήνα καθαρά. 710 ευρώ, τον ανώτερο μισθό θα παίρνει όποιος δουλεύει στην επιχείρηση από 9 χρόνια και πάνω!
Οι μισθοί αυτοί είναι για 6 ημέρες δουλειά την εβδομάδα, ενώ προβλέπεται δουλειά και την έβδομη μέρα με αντάλλαγμα όμως όχι ένα επιπλέον μεροκάματο, αλλά ένα ρεπό την επόμενη εβδομάδα, πράγμα φυσικά πολύ αμφίβολο όπως έχει δείξει η εμπειρία.
Για την επιβολή της σύμβασης στους εργαζομένους, αξιοποιήθηκε η γνωστή πια εργοδοτική πατέντα της «Ένωσης Προσώπων», δηλαδή το να εμφανίζει ο εργοδότης ορισμένα στελέχη του ως εκπροσώπους των εργαζομένων, με τους οποίους και συναποφασίζει τη μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων.Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο «εκπρόσωποι» των εργαζομένων είναι ο διευθυντής και ο λογιστής του ξενοδοχείου!!!
Τέτοιες συμβάσεις, έχουν υπογραφεί εκατοντάδες σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά τα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό που κατά τα άλλα μονίμως εμφανίζονται ως η απάντηση στα τεράστια αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι.
Επιπλέον,επειδή η εργοδοσία γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν σε μια τέτοια προοπτική, η σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα «εργασιακής ειρήνης».Δηλαδή όχι μόνο μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά πάει και να τους δέσει χειροπόδαρα επιδιώκοντας στην ουσία να απαγορεύσει την οποιαδήποτε αντίδραση των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 της σύμβασης αναφέρεται:
«καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας Επιχειρησιακής ΣΣΕ τα μέρη της παρούσας σύμβασης συμφωνούν στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης».
Τέλος,είναι φανερός και ο στόχος με αυτή τη σύμβαση να κρατηθούν οι εργαζόμενοι ακόμα πιο μακριά από τα Σωματεία.Αυτό θέλει να το πετύχει συμπεριλαμβάνοντας έναν όρο που ενώ αναγνωρίζει την υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους, εξαιρεί το κομμάτι που επιβάλλει η αίτηση επαναπρόσληψης να γίνεται μέσω του Σωματείου, όπως προβλέπεται και από το νόμο αλλά και από τις κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν. Να καταργήσουν στην πράξη την απαράδεκτη μεθόδευση της εργοδοσίας, να ζητήσουν να ακυρωθεί η σύμβαση της σύγχρονης σκλαβιάς που αποφασίστηκε γι αυτούς αλλά χωρίς αυτούς.
Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Ρόδος, 9 Μαρτίου 2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου