Τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά τη Σύνοδο της Βάρνας αλλά και την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να μην αφήσει ελεύθερους τους Έλληνες στρατιωτικούς, σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Θέμα 104,6».
«Η Ελλάδα οφείλει να έχει μια συνεπή στρατηγική, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια, και να αξιοποιήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία που διαθέτουμε. Μπορούμε να ασκήσουμε πιέσεις για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα. Όχι μόνο για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών αλλά και για το μεγάλο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ που μπορεί να πυροδοτήσει άμεσες εξελίξεις».
Τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα των δυο Ελλήνων αξιωματικών, δήλωσε ότι μαζί με άλλους συναδέλφους του ευρωβουλευτές επιχειρεί να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι στα κρίσιμα θέματα των προκλήσεων στο Αιγαίο, της κυπριακής ΑΟΖ και των δύο Ελλήνων αξιωματικών, οι κ. Γιούνκερ και Τουσκ ήταν πάρα πολύ σκληροί απέναντι στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πήρε το μήνυμα, ότι όλα αυτά αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κάνοντας μια ευρύτερη εκτίμηση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο χρονικό διάστημα, προέβλεψε ότι θα κλιμακωθεί η ένταση χρονικό ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2019.
«Πιστεύω ότι μέχρι το 2019 οι προκλήσεις θα πολλαπλασιαστούν διότι ο Ερντογάν θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των προεδρικών εκλογών. Θέλει να ηγηθεί του συντηρητικού χώρου της Τουρκίας, το οποίο θα έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγχει τα πάντα με απολυταρχικούς όρους. Στρατό, Δικαιοσύνη, Θρησκεία. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε εμείς ως Ευρωπαίοι να αποδεχθούμε μια τέτοια χώρα ως υπό ένταξη στην ΕΕ».
Ερωτώμενος για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ευρώπη και η Ελλάδα στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα μεγάλη εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από την ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας καθώς δέχεται πάνω από το 50% των εξαγωγών. Αν λοιπόν ο Ερντογάν κλιμακώσει την ένταση απέναντι σε Ελλάδα και Ευρώπη, το πλήγμα για την τουρκική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Δε νομίζω ότι θέλει να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν αλλάξει τη στάση του μετά τις εκλογές κι επιλέξει τη ρήξη με την ΕΕ, θα αντιμετωπίσει τη διεθνή απομόνωση. «Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε στη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας κι όχι σε μια ενταξιακή διαδικασία», τόνισε.
Για το Κίνημα Αλλαγής
Στην ερώτηση για τις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για την συνταγματική αναθεώρηση, ο ευρωβουλευτής στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική αναθεώρηση.
«Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, αρκεί να υπάρχει ανάλογο πολιτικό περιβάλλον που να επιτρέπει και να ευνοεί τις συγκλίσεις. Το 2008 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για βαθιές τομές. Θεωρώ ότι ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά και θεσμικά μπορεί να βρει λύσεις και να υιοθετήσει μια ενιαία στρατηγική για όλα τα σημαντικά θέματα».
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου