Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Μανώλης Σαββής: Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανατροπής στο Δήμο με εφόδιο το όραμα μας για τον τόπο μας που οφείλουμε να καταθέσουμε και να κριθούμε.

Δελτίο τύπου

Μανώλης Σαββής: Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανατροπής στο Δήμο με εφόδιο το όραμα μας για τον τόπο μας που οφείλουμε να καταθέσουμε και να κριθούμε.

«Επιδιώκω πάντα να είμαι χρήσιμος και δημιουργικός για τον τόπο μου»

Με το βλέμμα μόνιμα στραμμένο στα προβλήματα της κοινωνίας και του νησιού μας και όχι στις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως μας διευκρίνισε ο ίδιος, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια ο Μανώλης Σαββής. Ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου, ο πρώην αντιδήμαρχος δήμου Ρόδου και μέχρι πρόσφατα διευθυντής του μεγαλύτερου τραπεζικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας του νησιού μας, δηλώνει έτοιμος να συνεισφέρει στον τόπο μας. Με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, τις γνωριμίες που ποτέ, έτσι ή αλλιώς, δεν έχασε μέσα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως την άμεση επαφή που έχει με τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια, έχει ξεκινήσει ήδη τη δική του πορεία, διεκδικώντας τη θέση τού υποψήφιου δημάρχου Ρόδου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΡΟΔΙΑΚΗ, δίνει απαντήσεις σε όλα!
Σε 8 περίπου μήνες, οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες, θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης για να αναδείξουν το νέο τους δήμαρχο και τη νέα δημοτική αρχή. Για ποιους λόγους θέλετε να «εμπλακείτε» ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα τον δήμο Ρόδου;
Από τα μαθητικά μου χρόνια γαλουχήθηκα με την υποχρέωση που έχουμε όλοι οι πολίτες να είμαστε ενεργοί. Οι συμπολίτες μου μού έδωσαν τη δυνατότητα να υπηρετήσω για αρκετά χρόνια σε κρίσιμες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιδήμαρχος Ροδίων, δύο τετραετίες δήμαρχος Νότιας Ρόδου και αντιδήμαρχος στον ενιαίο δήμο Ρόδου. Η αξιολόγησή μου ανήκει στους Πολίτες. Ποτέ δεν πίστεψα στην επαγγελματική σχέση με τις αιρετές θέσεις.
Με βάση την εμπειρία σας και την διαδρομή σας, από τότε που ήσασταν δήμαρχος στη Νότια Ρόδο, αντιδήμαρχος στο δήμο Ρόδου και διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα, τι θα ιεραρχούσατε ως πρωταρχικό σήμερα για τον δήμο της Ρόδου;
Η μακρόχρονη επαγγελματική μου σχέση με την Εθνική Τράπεζα αποτέλεσε εξίσου σημαντική πηγή γνώσης, εμπειριών και διαχείρισης θεμάτων που άπτονται της πορείας των τοπικών μας πραγμάτων ,πάντα στην ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής βελτίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους και όλο το νησί.
Έχουμε τις δυνατότητες ως τόπος να το πετύχουμε. Αυτά έχω για εφόδια. Με τιμά στη δική μου επιθυμία, να ηγηθώ μιας νέας δημοτικής παράταξης, να δέχομαι την προτροπή από πλήθος συμπολιτών μας και μάλιστα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κοινωνικοοικονομικές ομάδες.
Σας ακούσαμε να μιλάτε και να δηλώνετε πρόσφατα ότι χρειάζεται μια «ανατροπή» στο δήμο της Ρόδου. Τι θα αλλάζατε σήμερα, αν σας δινόταν η δυνατότητα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής;
Μια διαπίστωση που ενισχύεται συνεχώς, είναι ότι η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας στην οποία προεκλογικά υποσχόταν πρόοδο και… λάμψη που κανένας δεν βλέπει σήμερα
Στα μεγάλα αρνητικά της είναι η διαχείριση της καθημερινότητάς μας σε σημαντικούς τομείς:
-καθαριότητα, ανακύκλωση, διαχείριση περιβάλλοντος.
-μεγέθυνση του προβλήματος του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης, οδικό δίκτυο που συνεχώς γίνεται πιο επικίνδυνο.
-έξαρση λόγω προεκλογικής σκοπιμότητας σε ασφαλτοστρώσεις, ακόμη και στα όμορφα καλντερίμια των χωριών μας αντί για πλακοστρώσεις και διατήρηση του παραδοσιακού τους χαρακτήρα.
-στασιμότητα στη διαχείριση των χώρων πρασίνου, προβληματική διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων.
-Καμία παρέμβαση για πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό παρά την υποδομή που παρέλαβε ως νέα δημοτική αρχή. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη που βλέπει στο μέλλον και όχι στη στασιμότητα, γεγονός που πλήρωσε και θα πληρώνει ακριβά ο τόπος μας.
- φαινόμενα αυταρχικής λειτουργίας και έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του δήμου.
- η υπηρεσιακή δομή του δήμου αποψιλώθηκε από άξια και ικανά στελέχη, που επέλεξαν να αποχωρήσουν προς άλλες υπηρεσίες. Απούσα η αξιοκρατία.
-φαινόμενα τιμωρητικής συμπεριφοράς προς υπαλλήλους, με μετακινήσεις που προκύπτουν ως προσωπικές επιλογές του δημάρχου, και όχι στο πλαίσιο σχεδιασμού για την καλύτερη λειτουργία της δημοτικής μηχανής.
-στην οικονομική διαχείριση κυριαρχεί ο ανορθολογισμός και η πρακτική των απευθείας αναθέσεων ακόμη και για μεγάλα ποσά.
-η διοχέτευση σημαντικών πόρων σε νεοσύστατες ανώνυμες εταιρείες, με διοικήσεις υψηλά αμειβόμενες και διασπορά σε απευθείας αναθέσεις εργασιών, με πλήθος από αυτές σε επιχειρήσεις εκτός Ρόδου. Χωρίς να αξιολογείται το παραγόμενο έργο.
-Τραγελαφικά φαινόμενα στις επιλογές του δήμαρχου για κατανομή αρμοδιοτήτων στους δημοτικούς συμβούλους όπου κυριαρχεί η λογική των ισορροπιών και όχι η αξιολόγηση του παραγόμενου έργου. Απόδειξη έλλειψης οράματος και στόχων.
Πρόσφατα πρόσθεσε την τακτική των μεταγραφών με «δηλωμένα» ανταλλάγματα αντιδημαρχίες κλπ, νέα αρνητικά πολιτικά ήθη.
-Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας του ενιαίου Καλλικρατικού δήμου, μεταρρύθμιση που στόχο είχε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί, οι πολίτες δεν επιβεβαιώνουν θετικά την λειτουργία του. Οι δημοτικές κοινότητες νιώθουν παραμελημένες και τα τοπικά συμβούλια έχουν διακοσμητικό ρόλο, αδύναμα να προσφέρουν ακόμη και στα αυτονόητα. Επιβάλλεται πλέον η παροχή πόρων, αρμοδιοτήτων και οργανωτική αποκέντρωση του αναγκαίου προσωπικού και εξοπλισμού.
Ο τόπος μας δεν μπορεί να βαδίζει στο μέλλον με αυτές τις πρακτικές. Η αναπτυξιακή του προοπτική και η κοινωνική ευημερία απαιτούν όραμα, γνώση, συνεργατικότητα με τους φορείς και την κοινωνία, ανιδιοτελή προσφορά, διεκδίκηση και υλοποίηση δράσεων που θα αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά και ευρωπαϊκά (Ταμείο Συνοχής, Ανάκαμψης Π.Δ.Ε κλπ), διαθέτοντας μάλιστα τεράστια ακίνητη περιουσία που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη,
Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων στις δημοτικές εκλογές και πώς σκέπτεστε να κινηθείτε εσείς;
Η Δημοκρατία οφείλει να λειτουργεί με κόμματα αρχών και συλλογικές δράσεις. Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τις παραπάνω αρχές, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των πολιτών.
Η ΤΑ παρουσίασε θετικά αποτελέσματα, όταν απεγκλωβίστηκε από την κομματική χειραγώγηση και αγκάλιασε συμμαχίες και προσπάθειες με κριτήριο την προσφορά, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας των συμμετεχόντων. Πιστεύω και το αξιολογώ ως θετικό ότι η κομματική χειραγώγηση στις δημοτικές εκλογές ολοένα και απορρίπτεται από τους πολίτες, που κρίνουν τα πρόσωπα, το έργο και την προσφορά τους.
Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά αποστρέφονται της πολιτικής και της ανάληψης θέσεων που έχουν σχέση με συλλογικά όργανα, αποτελεί κατά την άποψή σας ένα σημαντικό πρόβλημα; Και τι θα πρέπει να γίνει με αυτό;
Σήμερα η μεγαλύτερη πληγή στην κοινωνία και στη Δημοκρατία είναι η αποστροφή των νέων από τη συμμετοχή στην πολιτική δράση, όταν μάλιστα ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας και απαισιοδοξίας.
Η χώρα θα πληρώσει ακριβά την αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος σε άλλους τόπους από χιλιάδες νέους και μάλιστα υψηλού επιστημονικού επιπέδου.
Η δημιουργία ευκαιριών μέσω της ορθολογικής ανάπτυξης και θεσμικής κατοχύρωσης της διαφάνειας και αξιοκρατίας στις επιλογές και του δήμου, πρέπει να υπάρχουν ως κανόνας και όχι ως εξαίρεση. Οφείλουμε να σταματήσουμε την προσπάθεια χειραγώγησης των νέων με μεθόδους προσωπικής εξυπηρέτησης, μέσω αδιαφανών προσλήψεων, που δυστυχώς στον δήμο μας κυριαρχούν, με εργαλείο διάφορες εταιρείες που διοχετεύουν το δημοτικό χρήμα, χωρίς πολλές φορές αξιολόγηση του έργου που παράγεται.
Μονόδρομος η στήριξη της συλλογικής έκφρασης και δράσης από τη νέα γενιά. Ο δήμος οφείλει να την ενεργοποιεί και να την ενισχύσει ως συμπεριφορά, σε κάθε δράση (αθλητισμός, πολιτισμός, εθελοντισμός, καινοτομία, επιχειρηματικότητα κλπ). Ο τόπος μας το χρειάζεται και έχει τεράστιες δυνατότητες να το αξιοποιήσει.
Η ολοένα και πιο μεγάλη συμμετοχή των νέων στα τοπικά μας πράγματα πρέπει να ενισχύεται και να επιβεβαιώνεται και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Είναι δέσμευσή μας.
Πού βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τις παρατάξεις Κουσουρνά – Χατζηδιάκου; Εσείς τι θα πράξετε; Ποια, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση μιας παράταξης που θα τολμήσει την «ανατροπή»;
Ενεργοί πολίτες που συμμετείχαν στις 3 τελευταίες δημοτικές εκλογές από όλους τους πολιτικούς χώρους και μάλιστα στις 2 έτυχαν της εμπιστοσύνης του κόσμου και διαχειρίστηκαν τα δημοτικά μας πράγματα, καταθέτουν ξανά τη διάθεσή τους για προσφορά, με μόνο κριτήριο την αγάπη τους για τον τόπο.
Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν να συστρατευθούν με νέα μέλη ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, με ανανεωμένο προγραμματικό λόγο και λύσεις, που θα δίνουν προοπτική στο σήμερα και όραμα για τη Ρόδο του μέλλοντος, σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και προϋποθέτει πολλή δουλειά, συνεχή τεκμηρίωση και δράση.
Δεν αντέχει πλέον την ικανοποίηση μικροφιλοδοξιών και ερασιτεχνισμούς λόγω ανεπαρκούς οράματος. Στη διαδικασία, λοιπόν, με αυτές τις προϋποθέσεις θέλω να συμμετάσχω ενεργά και ενωτικά, σε συνεχή διαβούλευση τόσο στο εσωτερικό της παράταξης, όσο – κυρίως – στην κοινωνία.
Πιστεύω τόσο η παράταξη με διαδικασίες συμμετοχικές και δημοκρατικές, και κυρίως η κοινωνία, θα αξιολογήσουν θετικά τη διαθεσιμότητά μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/