Έπειτα από πρόσκληση του Γραφείου Δημάρχου Μυκόνου, παρευρέθηκα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 30 Ιουνίου 2020. Ο λόγος της πρόσκλησης ήταν το θέμα 3 της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου, το οποίο αφορά ζήτημα που θα έρθει σε λίγο διάστημα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ειδικότερα σχετίζεται με τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης «PROJECT BLUE» στη θέση «Φερά Γκρεμνά-Βατούδια» της Κοινότητας Άνω Μεράς του Δήμου Μυκόνου.
Η περιοχή “Φερά Γκρεμνά-Βατούδια” βρίσκεται πλησίον της παραλίας “Καλό Λιβάδι” και το οικόπεδο (το οποίο ενοικιάζεται στην εταιρία για 75 έτη από τη Μητρόπολη Σύρου) απέχει περί τα 400 μέτρα από τη γνωστή παραλία. Στο σημείο, η άνωθεν εταιρία προσδοκά να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα 340 κλινών με spa και λοιπές εγκαταστάσεις.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ σχετικά με το ζήτημα, έχοντας παρακολουθήσει με προσοχή την παρουσίαση της εταιρίας σχετικά με την επένδυση, και λαμβάνοντας υπόψιν μου την ίδια τη μελέτη την οποία είχα την ευκαιρία να διαβάσω τις προηγούμενες ημέρες.
Ακολουθεί η τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, απομαγνητοφωνημένη.
“Αγαπητές και αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Ευχαριστώ αρχικά τον Δήμαρχο κ Κ. Κουκά για την πρόσκληση του και την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.
Η μελέτη αυτή, είναι περίπου πεντακοσίων σελίδων και δημοσιευμένη στο site ependyseis.gr, όπως και όλες οι μελέτες τέτοιου τύπου, έχοντας τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα.
Εγώ θα ήθελα να παραμείνω κυρίως στα όσα αναφέρθηκαν σήμερα από την ομάδα εργασίας της εταιρίας που παρουσίασε τη μελέτη της στο Συμβούλιο αυτό.
Είναι μια “νέα μόδα” ίσως, να ακούγεται πως ένα σχέδιο που καταθέτει μια εταιρία σε μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή, πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο όργανο διοίκησης δηλαδή, “σέβεται τα κανονιστικά πλαίσια για την πυκνότητα ή την εκάστοτε ΖΟΕ της περιοχής”. Προφανώς και δεν θα μπορούσε να μη λειτουργεί σεβόμενη αυτούς τους κανόνες, ειδάλλως δεν θα λάμβανε την άδεια να προχωρήσει ο επενδυτικός φάκελος.
Σε σχέση με την αφαλάτωση, τα απορρίμματα και τα λήμματα, θα ήθελα να κάνω τις εξής ερωτήσεις: Τι εννοεί η εταιρία με την παραδοχή της πως θα “διαχειρίζεται τα απόβλητα και τα απορρίμματα;” Ότι μήπως θα τα κρατά εντός της μονάδας μέχρι αυτά να μεταφερθούν στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων του Δήμου, ο οποίος είναι ήδη κορεσμένος; Εν δευτέροις, σχετικά με την αφαλάτωση, μιας και απέχει κατά 400 μέτρα το οικόπεδο από την παραλία, που ακριβώς θα τοποθετηθεί η σωλήνα της αφαλάτωσης στη θάλασσα; Είναι χρήσιμο να μαθευτεί και να γίνει γνωστό σε ποια πλευρά της παραλίας του Καλού Λιβαδιού θα τοποθετηθούν οι σωλήνες αφαλάτωσης;
Επιπρόσθετα, στο κομμάτι των αντισταθμιστικών μέτρων που η εταιρία θεωρεί πως κάνει μια μεγάλη τομή (!) θα ήθελα να πω τα εξής:
Αναφορικά με την “εξέταση χρηματοδότησης” για να γίνουν και να δημιουργηθούν νέα έργα στην περιοχή, (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση κτλ.), αναφέρεται ρητώς στη μελέτη πως αυτό είναι ένα ζήτημα “υπό εξέταση”. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως σε ένα χρόνο μετά την αδειοδότηση της μονάδας, μπορεί κάλλιστα να σταματήσει να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο η εταιρία, αφήνοντας το Δήμο και την Κοινότητα της Άνω Μεράς δίχως συγχρηματοδότηση και αντισταθμιστικά εν τέλει οφέλη.
Επιπλέον, η συνεργασία με τοπικούς φορείς και προμηθευτές από την εταιρία, είναι κάτι το προφανές. Είναι προφανές ειδικά στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, πως η ξενοδοχειακή μονάδα θα τα επιλέξει, μιας και πολλά από αυτά είναι και φθηνότερα λόγω εγγύτητας και καλύτερης ποιότητας από τον εξωτερικό ανταγωνισμό. Είναι λογικό λοιπόν, η εταιρία να τα έχει ως επιλογές της, και όχι “χάρη”.
Ακόμη, για την αίθουσα εκδηλώσεων που αναφέρει η εταιρία πως θα παραχωρεί στο Δήμο Μυκόνου, ερωτώ εάν η χρήση της θα είναι δωρεάν, και δεύτερον εάν θα είναι τη διακριτική ευχέρεια του Δήμου να τη χρησιμοποιεί όποτε το επιθυμεί, αν και φυσικά ήδη υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές όπως επί παραδείγματι το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Εξάλλου, όλο το κεφάλαιο της μελέτης περί της σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, αποτελεί μια έκθεση ιδεών και τίποτε παραπάνω. Βρίσκεται αυτούσιο, ίδιο και απαράλλακτο σε όλες τις αντίστοιχες μελέτες τέτοιου τύπου, και θεωρώ πως περιέχει και μιας μορφής θράσους το να έρθει η εταιρία αυτή, στον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Ελλάδος και να θεωρεί πως δίδει “καθρεφτάκια σε ιθαγενείς”.
Λες και οι Μυκονιάτες δεν ασχολούμαστε με τον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια, λες και δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί αυτή η μορφή οικονομικής παραγωγής.
Ξαφνικά λοιπόν, έρχεται μια εταιρία και δίνοντας μια αίθουσα εκδηλώσεων ως αντιστάθμισμα θεωρεί πως αξίζει να λάβει θετική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλίο!
Τέλος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φαίνονται στα αρχιτεκτονικά σχέδια της μονάδας αυτής περιλαμβάνουν εκτενή χρήση φυτών τύπου φοίνικα, τα οποία περιγράφονται ως μέρος της χλωρίδας του νησιού στη μελέτη. Μάλλον αυτού του τύπου δέντρων τα παρατήρησαν σε καταστήματα του Πλατύ Γιαλού και της Ψαρούς, εισαγόμενα φυσικά, γιατί ως την Παραλία του Καλού Λιβαδιού δεν φαίνεται να έχουν πατήσει ακόμη. Επιπλέον, τα σχόλια περί διατήρησης ορισμένων βράχων αλλά και της κλίσης του εδάφους με αντίστοιχες κατασκευαστικές τεχνικές, είναι απολύτως φαιδρά, μιας και εάν δεν ταίριαζαν με το νέο boho στιλ αρχιτεκτονικής σχεδίασης, καμία ενοχή δεν θα είχαν οι μελετητές να τα εξαφανίσουν.
Παρότι αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν δύναμαι εξ έδρας να επηρεάσω τη σκέψη σας, θεωρώ πως με βάση τα παραπάνω, έχετε επιχειρήματα προκειμένου να σκεφτείτε την αρνητική γνωμοδότηση στη μελέτης αυτή.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας”
Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξε αρνητική, για πολλαπλούς λόγους, μεταξύ των οποίων όσων αναφέρονται στη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, η οποία και επισυνάπτεται.
Μηνάς Λυριστής
30 Ιουλίου 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου