Σε ανοιχτή συνεδρίαση της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και τις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Μέσα από την εισηγητική ομιλία και την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε ο αντιλαϊκός αντεργατικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Συζητήθηκαν μέτρα και μορφές και πάρθηκαν αποφάσεις για πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν άμεσα από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού.
Ιδιαίτερα αποκαλύφθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα μέσα από τις γραμμές του ίδιου του νομοσχεδίου η υποκρισία της κυβέρνησης που μιλά για μια «ανάπτυξη για όλους» τη στιγμή που όλο το προηγούμενο νομοθετικό της έργο είναι μια σειρά μέτρων, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των «επενδυτών», και παράλληλα μέτρων κατάργησης των όποιων κατακτήσεών μας διατηρούνται ακόμη με σκληρούς αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Με τη μέθοδο των εξαιρέσεων όπως έκανε και με το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
· Ένας εργοδότης, θα μπορεί «νόμιμα» να μην εφαρμόζει τη ΣΣΕ επικαλούμενος τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης
· Θα μπορεί η τοπική ΣΣΕ να παρεκκλίνει, να έχει χειρότερους όρους από την πανελλαδική κλαδική ΣΣΕ
· Σε σχέση με την επεκτασιμότητα μιας ΣΣΕ, πέρα από τα εμπόδια που έβαζε ο αντίστοιχος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, προστίθεται η υποχρέωση να τεκμηριώνεται ότι αυτή δε θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου ή των επιχειρήσεων!
· Όμως, το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο προχωρά ακόμη παραπέρα. Για να εμποδίσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το εργατικό κίνημα, να οργανώνει την πάλη του και να βάζει εμπόδια στην πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, επιχειρεί να εξουδετερώσει ή να ελέγξει το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των μελών τους, των εκλεγμένων συνδικαλιστών. Ταυτόχρονα προωθεί την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας.
· Ένα ζήτημα καθόλου μικρό και ασήμαντο είναι το αδιάβλητο τέτοιων διαδικασιών. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι επιχειρούν να εξουδετερώσουν, να καταργήσουν κάθε συλλογική διαδικασία, να υποσκάψουν τον ίδιο τον πυρήνα της συλλογικής δράσης ενός συνδικάτου, τη ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του.
Επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το δικαίωμά τους να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους.
Μπροστά στη σφοδρή επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, ενάντια στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό, καλούμαστε να αντιδράσουμε ανάλογα, να σημάνουμε συναγερμό, να μην αφήσουμε καμιά δυνατότητα αναξιοποίητη, κανένα συνάδελφο ανενημέρωτο.
Να κατανοηθεί ότι είναι μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων ως οργάνων πάλης των εργατών και όχι ως γραφειοκρατικών μηχανισμών.
Τα εκλεγμένα στη Διοίκηση του ΕΚΡ στελέχη του ΠΑΜΕ θα ζητήσουν στη συνεδρίαση της Διοίκησης που έχει οριστεί για αύριο 19 Σεπτέμβρη να συζητηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με πρόταση να αποφασιστεί προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη και πολύμορφη δραστηριότητα ενημέρωσης και οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων.
Ελπίζουμε η πλειοψηφία της Διοίκησης να μην ακολουθήσει την πεπατημένη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που ως συνήθως παίζει την κολοκυθιά με την ημερομηνία της απεργίας προσπαθώντας συνειδητά να την υπονομεύσει. Τη στιγμή που μεγάλα Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες που δεν είναι της δύναμης του ΠΑΜΕ, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ή η ΟΣΜΕ έχουν πάρει απόφαση για απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου, με παρεμβάσεις στελεχών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ασκούνται πιέσεις σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις ασκείται πίεση προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για διαφορετική ημέρα και να διασπάσουν το απεργιακό μέτωπο.
Σε κάθε περίπτωση τα πρωτοβάθμια Σωματεία πρέπει να συζητήσουν με αυτό το περιεχόμενο ώστε να ενημερωθούν τα μέλη τους και να σχεδιάσουν τις δικές τους δράσεις ενάντια στα σχέδια διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία και τους συνδικαλιστές, όλους εκείνους που δεν είναι διατεθειμένοι να παρατηρούν απαθείς τα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και καλούμε σε συντονισμό της δράσης με κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις και με κορύφωση την οργάνωση κινητοποιήσεων την ημέρα που θα ψηφίζεται ο νόμος που επιχειρεί τον ενταφιασμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
18 Σεπτεμβρίου 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου