Τάσσεστε υπέρ ενός νέου ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα με νέα ονομασία;
Είχα ζητήσει από την αρχή η ίδρυση του νέου φορέα να προηγηθεί της εκλογής της ηγεσίας ακριβώς για να επιλυθεί αυτό ζήτημα αυτό με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στο εγχείρημα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ ήταν υπέρ του πολυκομματικού μοντέλου, όπως αυτό της Ιταλικής ΕΛΙΑΣ. Όμως, ακόμα και έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ιταλική ΕΛΙΑ μετεξελίχτηκε σε βάθος χρόνου στο σημερινό Partito Democratico. Αργά ή γρήγορα οι πολιτικές εξελίξεις θα μας οδηγήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Και στη δεύτερη περίπτωση θα έχει δικά του όργανα και πολιτική αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις ή αυτές θα επικυρώνονται από τα όργανα των επιμέρους σχηματισμών;
Τα κόμματα θα διατηρήσουν τη αυτονομία τους αλλά στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα πρέπει να προκύψει ένα κεντρικό όργανο, το οποίο θα εκλεγεί από συνέδρους που έχουν επιλέγει με καθολική ψηφοφορία από τη βάση. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς διορισμένους συνέδρους και κλειστές ομάδες χωρίς κοινωνική αναφορά. Οι αποφάσεις του νέου οργάνου θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για τα κόμματα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε μια βαβέλ που θα υπονομεύει το όλο εγχείρημα.
Κεντροαριστερά ή μεταρρυθμιστικό κέντρο; Ποιο πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό θα δώσετε στον νέο φορέα, εάν εκλεγείτε; Προκρίνετε περισσότερο την αριστερή ή την κεντρώα ταυτότητα;
Φιλοδοξία μου είναι η διεύρυνση των ορίων της παράταξης αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο. Με ιστορική συνείδηση και μνήμη, μπορεί να αποτελέσει τον αυθεντικό εκφραστή προοδευτικών αξίων και ιδεών στη χώρα μας. Το στοίχημα είναι να της δώσουμε σάρκα και οστά.
Νομίζω ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για τον τόπο να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρας, εστιάζοντας σε αυτά που μας ενώνουν κι όχι στις λεπτομέρειες που μας χωρίζουν. Ο κόσμος χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις, έχει μάλλον κουραστεί με τις ορολογίες και τις υπεραναλύσεις.
Φοβάστε φυγόκεντρες τάσεις την επομένη των εκλογών;
Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι, ίσως και εξοργισμένοι από τις πολλές προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος. Προσωπικά, όπως έκανα και στις πιο δύσκολες στιγμές, θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της παράταξης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ελπίζω ότι η μαζική συμμέτοχη στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στο νέο φορέα.
Σας βρίσκει σύμφωνο η λογική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ν.Δ. και Σύριζα;
Ο διαρκής ετεροπροσδιορισμός ενός κόμματος είναι δείγμα μιζέριας και μοιρολατρίας. Πρέπει να διατυπώσουμε τις απόψεις μας με τρόπο πειστικό, ανεξάρτητα με το τι εκφράζουν τα υπόλοιπα κόμματα. Εξάλλου, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αλλάζουν τόσο συχνά απόψεις που θα ήταν μάλλον μάταιο να μπούμε σε μια τέτοια λογική. Με ενότητα και ανανέωση, ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή κι όχι του κομπάρσου
Συμφωνείτε με την εκλογική σύμπραξη με τον Σύριζα σε ένα ενιαίο και ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη Ν.Δ.;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την πολιτική του βύθιση, αναζητά σωσίβια. Ξαφνικά ανακαλύπτει το «κεντροαριστερό μέτωπο» για να αντικαταστήσει το «αντιμνημονιακό μέτωπο» που τον έφερε στην εξουσία. Ο τρόπος που πολιτεύεται και το ήθος της εξουσίας που ασκεί, δεν έχουν καμία σχέση με προοδευτικές αρχές και αξίες. Αντιθέτως, αποπνέουν βαθιά συντήρηση και παρωχημένο παρελθόν. Το μόνο ενιαίο μέτωπο που συνειδητά έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, το οποίο μάλλον δύσκολο θα διαρραγεί όσο τους συνδέει η κοινή αγάπη για την εξουσία.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών είστε πρόθυμος /η να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με την ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;
Στόχος του νέου φορέα οφείλει να είναι η πειστική διατύπωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν κι όχι να είναι απλώς μια συμπληρωματική δύναμη στους σχεδιασμούς άλλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αντίθετα με την ελληνική εμπειρία μέχρι σήμερα, κάθε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει την επίτευξη μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των μερών, ώστε η συνεργασία τους να μην αποτελεί απλώς μια κυνική συμφωνία διανομής των λαφύρων της κυβερνητικής εξουσίας.
Ποιο είναι (με λίγες λέξεις) το δικό σας εκλογικό σύνθημα –μήνυμα;
Γυρίζουμε σελίδα με αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι με όσους θέλουν να γίνουν. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να συμβάλλουμε στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Με αλλαγή γενιάς και παραδείγματος, θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα που απαντά στα προβλήματα της Ελλάδας του 2017.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας, ο νεοφιλελευθερισμός ή ο κρατισμός και οι πελατειακές σχέσεις;
Το 2009 φτάσαμε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί συντονιστήκαν δυο φαινόμενα: από τη μια τα τεράστια ελλείμματα που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή και από την άλλη η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007. Το πρώτο είχε να κάνει με το αδύναμο μοντέλο παράγωγης όπου οι πελατειακές σχέσεις διάβρωναν την οικονομία και το δεύτερο με τον καπιταλισμό καζίνο, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας αιωρείται από την πραγματική παραγωγή δημιουργώντας συνεχώς οικονομικές φούσκες.
Η παράταξη που θα δημιουργήσουμε οφείλει να είναι πυλώνας μιας ώριμης δημοκρατίας που θα σέβεται τους πολίτες και τους θεσμούς και θα στηρίζει την πολιτική της ηγεμονία στις ιδέες της και όχι στο ρουσφέτι και τις γκρίζες σχέσεις με τις οικονομικές ελίτ.
Ο κρατισμός πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευέλικτο κράτος που θα δημιουργεί και δεν θα καταστρέφει ευκαιρίες. Πρέπει να απαντήσουμε τι κοινωνικό κράτος χρειαζόμαστε όταν η χώρα δημογραφικά είναι σε δεινή κατάσταση και ενώ δεν έχουμε διασφαλίσει ότι κάθε μητέρα θα ξέρει ότι το παιδί της θα έχει πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση, το κράτος μας δίνει 8,5 δισεκατομμύρια το χρόνο σε πρόωρες συντάξεις.
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου