Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ελλειμματική η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.


Ρόδος, 26 Απριλίου 2013
  Προς: κ. Νικόλαο Τσουκαλά
Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου

κ. Πρόεδρε, 
ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου θα έπρεπε να έχουμε γνώση και αποφασιστικό ρόλο επί των οικονομικών θεμάτων του Δήμου μας και ειδικότερα των ζητημάτων που αφορούν τις μεγάλες σε ύψος οικονομικές εκκρεμότητες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία Δήμου Ρόδου.

Ο καταστατικός ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής, ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες δοκιμάζεται σκληρά η οικονομική αντοχή του Δήμου, θα έπρεπε να ενισχύεται με πρωτοβουλίες αναβάθμισης της λειτουργίας της με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατότητα παρέμβασης της πάνω στα ζητήματα που χειρίζεται.

Με αφορμή ένα σημαντικό ζήτημα που προβληματίζει έντονα και επηρεάζει ως βαρόμετρο την οικονομική λειτουργία του Δήμου Ρόδου, αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναδεικνύεται η ελλειμματική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής τόσο σε πληροφόρηση όσο και σε παρέμβαση.

Τόσο το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Ρόδου όσο και δύο ακόμα στοιχεία, οι πηγές από τις οποίες έχουν αυτές προέλθει και η πρόβλεψη της σχετικής νομοθεσίας για παρακράτηση των σχετικών ποσών από τους ΚΑΠ των επόμενων ετών στην περίπτωση λήψης  χρηματοδότησης, καθιστούν το ζήτημα αυτό κυρίαρχο στην λήψη οικονομικών αποφάσεων στον Δήμο Ρόδου.

Παρά το γεγονός αυτό, για το παραπάνω ζήτημα η Οικονομική Επιτροπή έχει μέχρι σήμερα αποκλεισθεί από τους χειρισμούς που έχετε υλοποιήσει και οι όποιες γνώσεις των μελών της, προέρχονται είτε από τα ΜμΕ είτε από ατομικές πρωτοβουλίες αναζήτησης στοιχείων.

Η υποβάθμιση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής σε όργανο διεκπεραίωσης  τυπικών διαδικασιών και η κατάργηση του στοιχείου του πολιτικού οργάνου, είναι ζήτημα που από εμάς δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Η διάθεση προσφοράς και συνεργασίας, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και την στήριξη του Δήμου Ρόδου και των δημοτών του, διάθεση που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αμφισβητείται από πλευράς σας, υπονομεύεται από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Οικονομικής Επιτροπής από την πληροφόρηση αλλά και τον σχεδιασμό των λύσεων που ως προτάσεις θα έπρεπε να σταλούν από αυτήν στο ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου Ρόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο.  

Η κρισιμότητα των καταστάσεων που τόσο ο Δήμος όσο και συνολικά η κοινωνία βιώνει, δεν επιτρέπουν πλέον σε κανένα να χειρίζεται την θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεται με αντιλήψεις ελεγχόμενης ροής πληροφόρησης και περιχαράκωσης πίσω από μικροκομματικές επιδιώξεις.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, μετά από δύο χρόνια λειτουργίας στα οποία υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει την συνεχή απαξίωση της ( με την κατάθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεων που ενώ λήφθηκαν σε αυτή με συγκεκριμένο περιεχόμενο, άλλαξαν στον δρόμο, με τον αποκλεισμό της από θέματα όπως η απογραφή, η διαχείριση του θέματος των



απλήρωτων κλήσεων στάθμευσης και πρόσφατα με αφορμή το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο γνώσης, δυνατότητας παρέμβασης και σχεδιασμού.

Πέρα από το προσωπικό στοιχείο, που έχει να κάνει με τα αισθήματα των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, εστιάζουμε στην ουσία της παρουσίας μας στα όργανα διοίκησης του Δήμου μας και που δεν είναι άλλη από το να υπηρετήσουμε τους δημότες της Ρόδου που σήμερα απαιτούν λύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις.     

Απαιτούν όμως και βελτίωση του δείκτη δημοκρατίας που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί καθίζηση στην αντίληψη του μέσου πολίτη.

Η συνεχιζόμενη απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης τους στους αιρετούς και η καχυποψία αποτελούν βόμβα στα θεμέλια μίας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας.
Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, που αποτελεί και το λεγόμενο κύτταρο αυτής της κακοποιημένης δημοκρατίας, οφείλει να σταθεί πρώτος στον αγώνα αντιστροφής του κλίματος.

κ. Πρόεδρε,

από την θέση που υπηρετείτε, έχετε μεταξύ άλλων και την ευθύνη όχι μόνο της προστασίας αλλά της προαγωγής των θεσμών.   

Στην Οικονομική Επιτροπή οφείλετε, να λειτουργήσετε με τρόπο που να ενισχύει αποφασιστικά  την διαφάνεια της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου.

Οφείλετε να θέσετε σε γνώση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής το σύνολο των αναλυτικών στοιχείων που συνθέτουν το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Ρόδου σε όλες τις διαστάσεις και τις (παρακάτω) παραμέτρους αυτού :

-          Οφείλετε να γνωστοποιήσετε στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τον πρώην Δήμο προέλευσης ενός εκάστου εντάλματος ή τιμολογίου.

-          Οφείλετε να γνωστοποιήσετε στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής την ακριβή αιτιολογία των 373 ενταλμάτων που φέρουν την ένδειξη “Διάφοροι Δικαιούχοι”  και έχουν συμπεριληφθεί στην λίστα ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχετε αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών  .

Η παραπάνω υποχρέωση σας, εκτός από τυπική είναι και ηθική.


Για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
που προέρχονται από την δημοτική παράταξη “Η Ρόδος Μπροστά”

       Κώστας Ταρασλιάς
       Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/