Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΥΡΩΣΗ 
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 

Ρόδος 28/12/2016

Κύριε Περιφερειάρχη,

Είναι γνωστό ότι, στη περιοχή μας χιλιάδες οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων και εποχικά εργαζομένων γενικά στον κλάδο του επισιτισμού, δεν πήραν ακόμα το επίδομα ανεργίας με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για την επιβίωσή τους τη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει, ν’ αφήνει η κυβέρνηση -και μάλιστα μέσα στις γιορτές- χωρίς κανένα εισόδημα τους εργαζόμενους, τηνίδια ώρα που ξεπερνά με κατεπείγουσες διαδικασίες όλα τα εμπόδια σ’ ότι αφορά προνόμια και κίνητρα στο τουριστικό - ξενοδοχειακό κεφάλαιο.

Ζητάμε να γίνει παρέμβαση εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Υπουργό Εργασίας, εκφράζοντας την απαίτηση όλων των εργαζομένων της περιοχής μας για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να καταβληθεί άμεσα το επίδομα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Χατζηγιάννη Μαρία
Σιγάλας Βαγγέλης

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Δώρο Χριστουγέννων στο ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους από Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση

Σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», μετά από προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge» και την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο άκουσμα της απόφασης συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία τους που συναντήθηκε με την Υπουργό ξεκαθάρισε

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν προξενεί έκπληξη. ‘Ήταν προαποφασισμένη σε ένα παιχνίδι στημένο ώστε να φύγουν και τα τελευταία εμπόδια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, ικανοποιώντας τις πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Το κρίσιμο σημείο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που περίμεναν κυβέρνηση και βιομήχανοι για να προχωρήσουν στην αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις είναι ότι η εφαρμογή της μέχρι σήμερα ελληνικής νομοθεσίας στην πράξη και εν προκειμένω στην υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ δεν πρέπει να ακυρώνει την απόφαση της πολυεθνικής να απολύει ομαδικά.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επαληθεύει ότι αρχή και τέλος των συνθηκών και των οδηγιών της ΕΕ είναι η ανεμπόδιστη δράση του κεφαλαίου, προκειμένου να διασφαλίζεται η κερδοφορία του. Από αυτήν την άποψη, κρίνεται η ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, με στόχο να παραμεριστούν και οι ελάχιστοι περιορισμοί που αποθαρρύνουν σήμερα τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν, να συγχωνευθούν, να μεταπωληθούν, ακόμα και να κλείσουν, προκειμένου να μεταφερθούν κεφάλαια σε άλλο κλάδο ή και σε άλλη χώρα δηλαδή με απλά λόγια να έχουν την πλήρη ελευθερία οι επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους όποτε, όσο και όπως τις βολεύουν. 

Αυτό είναι το ζουμί της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ομαδικές απολύσεις, με την οποία καλείται πλέον να συμμορφωθεί η ελληνική νομοθεσία. Η σημερινή απόφαση είναι στην ουσία η αναγγελία των νέων μέτρων καθώς ανοίγει ο χορός με τις ομαδικές απολύσεις και συνέχεια έχει η νέα επίθεση στον κατώτερο μισθό, στο δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση, η κατάργηση επιδομάτων κοκ.

Η ανακοίνωση της Υπουργού Εργασίας που δεσμεύτηκε όπως και ο προκάτοχός της ότι η ελληνική νομοθεσία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι έρχεται.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ποιο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι βέλτιστες πρακτικές που υπερασπίζονται και επικαλούνται συνεχώς τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η ΓΣΕΕ που σήμερα ανακάλυψε κλαψουρίζοντας πως η σημερινή απόφαση είναι «αναντίστοιχη των προσδοκιών των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη».

Ο κόσμος που υπερασπίζονται από κοινού οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολιτικό προσωπικό τους και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ο κόσμος του νέου υποκατώτατου μισθού, της ακατάπαυστης «ευελιξίας» των εργασιακών σχέσεων, της μαζικής ανεργίας, της ζωής με τα ψίχουλα, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας - τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας! Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των απωλειών σε μισθούς συντάξεις κοινωνικές παροχές, κατάργηση των αντεργατικών νόμων!

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ.

ΔΗΚΚΙ 18/12/2016
Κάνιγγος 12 - 106 82 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. & Φαξ: 210 52 34 289 

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ.
ΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΑΣ

- Ο χαιρετισμός της μεγάλης νίκης του Συριακού λαού στο Χαλέπι αποτελεί διεθνιστικό καθήκον όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της Ν.Α. Μεσογείου και της Βαλκανικής.

- Η σκυτάλη της νίκης του Συριακού λαού πρέπει τώρα να περάσει στην Κύπρο και το Αιγαίο με την ματαίωση της πολιτικής των ΗΠΑ - Ε. Ένωσης-Τουρκίας-Ισραήλ για τον κατακερματισμό της περιοχής μέσω της νεκρανάστασης του σχεδίου Ανάν και της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης.

- Η σκυτάλη της νίκης πρέπει επίσης να περάσει στον αγώνα των λαών της Τουρκίας ενάντια στον ισλαμοφασισμό και στο κράτος τρομοκράτη της Άγκυρας το οποίο προπηλακίζει, απολύει και συλλαμβάνει ποδοπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Το κράτος το οποίο – με την άμεση ή την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ – διενεργεί σήμερα στρατιωτική εισβολή ταυτόχρονα σε τρείς γειτονικές χώρες (Συρία, Ιράκ, Κύπρος), παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και τοFIR Αθηνών και εμφανίζεται επίσημα σε διεθνή φόρα (πρόσφατα στην Παγκόσμια Ισλαμική Διάσκεψη) ως «εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Βαλκανικής».

- Τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα της περιοχής μας πρέπει να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση που απευθύνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας και να αναπτύξουν κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον άξονα Τουρκίας - Ισραήλ για την υπεράσπιση και την απελευθέρωση από την νεοαποικιοκρατία των χειμαζόμενων λαών της Ν.Α. Μεσογείου και της Βαλκανικής.

- Σαν πρώτο βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης να σπάσουν το όργιο παραπληροφόρησης για τα τεκταινόμενα επί του Συριακού εδάφους στο οποίο επιδίδονται τα Μ.Μ.Ε. της Δύσης και ιδίως το μνημονιακό - Ευρωατλαντικό πολιτικό μπλοκ της χώρας μας και να απαντήσουν στην χυδαιότητα της «αναβίωσης» ενός ψυχροπολεμικού κλίματος εναντίον χωρών που στηρίζουν (με βάση το διεθνές δίκαιο) την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, όπως η Ρωσία.

- Ιδιαίτερα για την χώρα μας πιστεύουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός αγώνας κατά των Μνημονίων και της Ευρωκατοχής, δεν μπορεί να υπάρξει αγώνας υπεράσπισης των κοινωνικών - ταξικών κατακτήσεων του λαού, χωρίς την σαφή διεθνιστική τοποθέτηση και συμβολή εναντίον της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης πραγμάτων σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία μέχρι την Κύπρο, το Ιράκ και την Υεμένη.

-Το συνεπές αντιμνημονιακό κίνημα χρειάζεται να αποκαλύψει την ψευδο-φιλειρηνική τακτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ανάμεσα στην φιλειρηνική συνύπαρξη και την υπεράσπιση των υπαρχόντων συνόρων και στη νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση η οποία έχει ανάγει σε κύριο στόχο της την κατάλυση των «εθνών - κρατών». Να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις που έχει κατά απαράδεκτο τρόπο διακόψει με την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Να ανοίξει αμέσως την πρεσβεία της στην Αθήνα, να σταματήσει την συμμετοχή της στο εμπάργκο κατά του Συριακού λαού!

Η νίκη στο Χαλέπι αποδεικνύει ότι, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες και δύσκολες καταστάσεις, οι λαοί μπορούν να νικήσουν όταν διακρίνουν με σαφήνεια τον εχθρό και ενώνονται για να τον αντιμετωπίσουν.

Το γράμμα έκκληση του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος 

«Όπως είναι γνωστό, το κόμμα μας, μαζί με άλλα προοδευτικά και πατριωτικά κόμματα της Συρίας, αγωνίζεται ενάντια σε μια από τις πιο βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Ο αγώνας μας έρχεται σε σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια παγκόσμιας κυριαρχίας και ειδικότερα στην περιοχή που ονομάζεται «Νέα Μέση Ανατολή».

Μέχρι τώρα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων δολοφονήθηκαν, χιλιάδες οι τραυματίες και χιλιάδες οι οικογένειες που διέφυγαν σε πιο ειρηνικές περιοχές της Συρίας κι εκτός Συρίας. Αμέτρητες οι υλικές ζημιές. Χιλιάδες μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες καταστράφηκαν. Οι υποδομές της χώρας, σχολεία, νοσοκομεία, αρχαιολογικοί χώροι κι αρχαίες πόλεις καταστράφηκαν. Το Συριακό πετρέλαιο κι οι υπόλοιπες πλουτοπαραγωγικές πηγές του λαού μας έγιναν αντικείμενο κλοπής και λαθρεμπορίου στην Τουρκία, του καθεστώτος της που είναι σύμμαχος των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η αξία αυτών των ζημιών υπολογίζεται σε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο λαός της Συρίας, μαζί με την κυβέρνηση, τον στρατό και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αντιστέκεται με θάρρος απέναντι στην επίθεση που ξεκίνησε το 2011.

Οι τρομοκράτες που πραγματοποιούν αυτή την επίθεση, έχουν έρθει από 80 χώρες κι υποστηρίζονται από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Τώρα η απειλή επεκτείνεται από τη Συρία σε άλλες περιοχές και χώρες, όπως στη Γαλλία, στο Βέλγιο, σε όλη την Ευρώπη. Τώρα η τρομοκρατία είναι ένα διεθνές φαινόμενο κι οι ΗΠΑ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτής του σχεδίου αυτού, που υλοποιούν τρομοκράτες και μισθοφόροι μαζί με ειδικούς δυτικών χωρών. Χρηματοδοτούνται από αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τα οποία προσφέρουν υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις σε συνεργασία με την Τουρκία.

Μπροστά σ’ αυτή τη σκληρή κατάσταση, η Συρία όφειλε να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Μόσχα πρόσφερε στη Συρία την αναγκαία υποστήριξη για την Αντίσταση σ’ αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Η Ρωσική βοήθεια αποδιοργάνωσε τις δυτικές κυβερνήσεις και τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, άλλαξε ριζικά τη σχέση δυνάμεων στο πεδίο της μάχης και η Συρία μπόρεσε να ανακτήσει σημαντικό τμήμα από το έδαφος της μέσα σε 6 μήνες . Η Συρία θα συνεχίσει τον αγώνα υπερασπιζόμενη το λαό της και θα ελευθερώσει κάθε σπιθαμή γης του Συριακού εδάφους από τους επιτιθέμενους.

Η κυβέρνηση της Συρίας πληροφόρησε τη διεθνή κοινότητα για τους λόγους αίτησης βοήθειας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η βοήθεια ήταν αποτέλεσμα νόμιμης αίτησης από την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Σε συμφωνία με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με όλες τις διεθνείς αποφάσεις για την αντιμετώπιση επίθεσης σε εσωτερικές υποθέσεις από άλλα κράτη. Κάθε χώρα που δέχεται επίθεση, έχει το δικαίωμα της άμυνας, σύμφωνα με τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες.Ενώ οι νόμιμες δυνάμεις που εκπροσωπούν τη Συρία συνεχίζουν την απελευθέρωση των περιοχών που κατέκτησαν οι τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους θεσμοθετημένους πριν 1.500 χρόνια, διαπράττοντας εγκλήματα , η Συρία επιδιώκει κι υποστηρίζει την πολιτική επίλυση της κρίσης, στη βάση διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων και την πλήρη αποχώρηση από τις κατεχόμενες περιοχές των ξένων τρομοκρατικών δυνάμεων. Επιδιώκει, επίσης, δημοκρατικές εκλογές στη χώρα και εθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση που εκφράζεται από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα της χώρας. Όμως, οι τρομοκράτες που διατηρούν σχέσεις με ορισμένες αντιπολιτευόμενες ομάδες, επιχειρούν τη συνέχιση της επίθεσης εναντίον της κυβέρνησης, ώστε να αποτύχουν οι πολιτικές διεργασίες της Γενεύης 1 και 2, η συνάντηση της Βιέννης και η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Το αίμα τρέχει ακόμη στη Συρία κι ειδικά στο Χαλέπι, τη δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας, απελευθερωμένη από τον Αραβικό στρατό της Συρίας και τους συμμάχους του. Οι τρομοκράτες αρνούνται τη διακοπή των εχθροπραξιών για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές των αμάχων, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Σύντροφοι, το κόμμα μας επιβεβαιώνει τα εξής πραγματικά γεγονότα και στοιχεία: Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο επίπεδο οι εισβολείς με τα θύματα. Οι διεθνείς νόμοι δεν επιτρέπουν σε καμία χώρα να υπεισέρχεται στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας. Όμως, αυτό ακριβώς κάνουν στη Συρία οι τρομοκράτες κι οι υποστηρικτές τους, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Άσαντ, όταν αυτό είναι μια απόφαση που ανήκει μόνον στην λαό της Συρίας.

Οι εισβολείς έχουν ολόκληρη την ευθύνη για τις απώλειες και τις ζημιές στη χώρα. Η ιμπεριαλιστική επίθεση συνεχίζεται με την υποστήριξη μιας ιμπεριαλιστικής καμπάνιας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που πληρώνουν με εκατομμύρια δολάρια οι ΗΠΑ κι η Σαουδική Αραβία. Έτσι, τα γεγονότα που περιγράφουν για τη Συρία είναι πλαστογραφημένα. Αυτά τα πλαστογραφημένα γεγονότα διαδίδονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Και στο Ιράκ δέχονται την ίδια επίθεση κι ο Ιρακινός λαός αντιστέκεται. Το καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου είναι η Αλληλεγγύη στην Αντίσταση των λαών της Συρίας και του Ιράκ, εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στη Συρία αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο κι ενάντια στο άδικο οικονομικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας. Ο λαός της Συρίας απέδειξε τον πατριωτισμό του, στη διάρκεια των χρόνων της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, βασισμένο στις ιδέες της δημοκρατίας, της προόδου και της ανεξαρτησίας. Ταυτοχρόνως υποστηρίζει την πολιτική λύση της κρίσης. Το δικό μας κόμμα, στο πνεύμα της αμοιβαίας συνεργασίας είναι έτοιμο να προσφέρει όλες τις απαντήσεις που αφορούν την κατάσταση στη Συρία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας καλεί τα δικά σας πολιτικά κόμματα κι όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να συνεργαστούν, ώστε να εγγυηθούμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα».

Στέφανος Δράκος: Θερμές ευχές για καλά, αλλά κυρίως ευλογημένα Χριστούγεννα

Δωδεκάνησα, 22 Δεκεμβρίου 2016

Δρ Στέφανος Δράκος: Η γέννηση Του Ιησού Χριστού, κυοφορεί στον κόσμο την αληθινή αγάπη (!)
Θερμές ευχές για καλά, αλλά κυρίως ευλογημένα Χριστούγεννα 

«Η γέννηση Του Ιησού Χριστού, κυοφορεί στον κόσμο την αγάπη, την προσφορά, την ανιδιοτέλεια. Σημάνει, την ανατολή ανεξάντλητου φωτός αγάπης, ελπίδας, αλληλεγγύης. Γεννά το θαύμα, την υπαρκτή ελπίδα. 

Φως γνώσης, φως οδηγού, φως αγάπης και ευλογίας. Το άστρο της Βηθλεέμ.

Η γέννηση Του Θεανθρώπου, ύμνος αγάπης, που φανερώνει τα βήματα ενός μονοπατιού, που οδηγούν στο θαύμα της, στο θαύμα Του Χριστού. Ο Άγγελος Κυρίου, που ανακοίνωσε την ευλογία της γέννησης Του Ιησού, φώλιασε στις ψυχές μας, πίστη και ελπίδα. 

Με αφορμή την εορτή της αγάπης και της προσφοράς, εύχομαι εγκάρδια και ειλικρινά, πρώτιστα ως άνθρωπος με βαθιά πίστη, να συμβαδίζει πάντοτε μαζί μας, μέχρι την αιωνιότητα, Άγγελος Κυρίου και το άστρο της Βηθλεέμ που οδήγησε τους τρεις μάγους στα Ιεροσόλυμα, προσφέροντας χρυσό λίβανο και σμύρνα, να οδηγεί τους ανθρώπους, σε φωτεινά και ευλογημένα μονοπάτια. 

Η γέννηση Του Ιησού Χριστού, μπορεί να λυτρώνει τους πιστούς από αμαρτίες, αλλά μεταλαμπαδεύει και ανεκτίμητης αξίας διδάγματα, για υπηρέτηση μίας ζωής γεμάτη ειλικρινή αγάπη, προσφορά και πίστη. Φωλιάζει στις ψυχές μας αισθήματα κατάνυξης και ευλάβειας.

«Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸςἡμῶν
ἀνέτειλετῷκόσμῳτὸφῶςτὸτῆς γνώσεως
ἐναυτῇγὰροἱτοῖςἄστροιςλατρεύοντες
ὑπὸἀστέροςἐδιδάσκοντο
Σὲπροσκυνεῖντὸνἥλιοντῆς δικαιοσύνης
καὶΣὲγινώσκεινἐξὕψουςἀνατολήν
Κύριε δόξα Σοι».

Η γέννηση Του Θεανθρώπου, παρέχει μηνύματα προσφοράς, δωρεάς, ενότητας και φωτός. Προσφοράς, μέσα από το καταφύγιο που προσέφεραν οι βοσκοί για τη γέννηση Του. Δωρεάς, γιατί το δώρο, χαρίζεται από καρδιάς, συμβολίζοντας την έμπρακτη αγάπη. Ενότητας, διότι όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, οφείλουμε να συνυπάρχουμε με γαλήνη. Φωτός, για το λαμπρό άστρο της Βηθλεέμ, ανήγγειλε στον κόσμο τη γέννηση Του σωτήρα. 

Χρόνια πολλά λοιπόν. Χρόνια πολλά στις Δωδεκανήσιες και τους Δωδεκανήσιους, στις νησιώτισσες και τους νησιώτες, στους ακρίτες, σε όλους όσοι είναι γεμάτοι βαθιά και αταλάντευτη πίστη. Γεμάτοι αγάπη. Ας έχουμε χρόνια πολλά, αλλά κυρίως χρόνια ευλογημένα (!)

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους από καρδιάς.

Δρ Στέφανος Δράκος
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα 
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589 - 6943073256 
Email:stefanos.drakos@gmail.com 

Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στην επιδότηση ανεργίας των εποχικών εργαζομένων

Αυτές τις μέρες χιλιάδες εποχικοί συνάδελφοι του Τουρισμού (και άλλων κλάδων) περιμένουν με αγωνία να κατατεθεί στους λογαριασμούς τους το επίδομακαι το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ,που όπως εξαγγέλθηκε θα δινόταν από τις 16 Δεκέμβρη.

Η εξαγγελία όμως αυτή, είναι στην κυριολεξία«κενό γράμμα», αφού πολύ μεγάλο μέρος των αιτήσεων στις τουριστικές περιοχές, χιλιάδων δηλαδή ανέργων,βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Εκατοντάδες είναι επίσηςαυτοί, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδοςκαι η Κως,συνεχίζουν ακόμη να καταθέτουν καθημερινά δικαιολογητικά με σειρά προτεραιότητας,παρά το ότι έχουν απολυθεί από τα τέλη Οκτώβρη, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, στη μεγάλη τους πλειοψηφία.Με αυτούς τους ρυθμούς, αυτοί οι συνάδελφοι δεν πρόκειται να δουν χρήματα τουλάχιστο ως τα τέλη Γενάρη!

Οι μεγάλες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που και αυτοί βρίσκονται στα όριά τους, οφείλονται στη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτό τον όγκο αιτήσεων, στο προβληματικό σύστημα μηχανογράφησης και στην αλλαγή της εσωτερικής διαδικασίας για την έγκριση της επιδότησης των ανέργων που είναι πιο χρονοβόρα.

Δε φτάνει η εξαντλητική σαιζόν, η απληρωσιά, το τσάκισμα σε μισθούς και δικαιώματα, το κουτσούρεμα του ίδιου του επιδόματος, οι οικογένειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αναγκαστούν να κάνουν και Χριστούγεννα χωρίς ακόμα και αυτό το επίδομα της ντροπής των τριών μηνών και 5 ημερώνμε το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν το μισό χρόνο!

Επειδή όμως η δίκαιη ανάπτυξη και το truestory, δεν τρώγονται και επειδή η κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΕΔ φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, τα Σωματεία του κλάδου του Τουρισμού που υπογράφουμε παρακάτω, απαιτούμε να δοθεί λύση εδώ και τώρα: Άμεσα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή να καταβληθούν επίδομα και δώρο σε όσους έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, να δοθεί ως το τέλος του έτους σε όσους καταθέτουν αυτές τις μέρες.

Υπογράφουν:

1. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ AMILIAMARE&PARADISEVILLAGE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALDEMAR
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ SHERATON
3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMAREWONDERLAND
4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ
5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Η τραγικότητα της ΛΑ.Ε. Από την επαγγελία της Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης στην αυτοκατάργηση;

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Η τραγικότητα της ΛΑ.Ε. Από την επαγγελία της Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης στην αυτοκατάργηση;

Με αφορμή την ''Ημερίδα της ΛΑΕ για την παγκόσμια μέρα του μετανάστη'' 
(Κείμενο που γράφηκε σε αρχική μορφή στις 20-10-16 για την ανάλογου περιεχομένου ψευτοαντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση εκείνης της ημέρας)

Του Παύλου Τουμανίδη

Οξύμωρο σχήμα αποτελεί, να επιθυμεί ένας φορέας να εκφράσει προνομιακά τα λαϊκά στρώματα και μάλιστα με τη φιλοδοξία εξόδου απ΄το σύστημα που γεννά την κρίση και ταυτόχρονα να οργανώνει πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η διαδήλωση της 20-10, αλλά και η παρεμφερής εκδήλωση στη Νομική στις 17-12, που αμιγώς (βλ. σχετικές ανακοινώσεις της ΛΑΕ) εσωκλείουν την απολογητική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων μέσα από:

1. Την παρασιώπηση της εμβληματικής για τα αμερικανοσιωνιστικά συμφέροντα επέμβασης στη Συρία, που σοβεί ήδη απ΄το 2011 και αποσκοπεί στην κατάλυση του στοιχείου Ανεξαρτησίας στην περιοχή και στη συντριβή του μετώπου αντίστασης (Συρία-Ιράν-Χεσμπολάχ). Πρωταγωνιστικά γκανγκστερικός σ΄αυτό το εγχείρημα ήταν και παραμένει ο ρόλος της Τουρκίας, που ζητά τα σχετικά ανταλλάγματα στην υποϊμπεριαλιστική κατανομή ισχύος. Εξ ου και η σχέση ανταγωνισμού-εταιρισμού της με το Ισραήλ, όπως και η σταθερά εκδιπλούμενη αναθεωρητική στρατηγική της έναντι του Ελληνισμού . Ιδιαίτερα η καλλιέργεια αγωνιστικής απάντησης του λαού σ΄αυτές τις προκλήσεις- στον τουρκικό επεκτατισμό προπάντων, στον Αμερικανοτουρκικό και Αμερικανοισραηλινό άξονα και στην γεωστρατηγική τομή τους- πώς είναι δυνατόν να μη θεωρείται πρώτιστο αντικείμενο εκδηλώσεων που επιγράφονται τύποις ως ''αντιϊμπεριαλιστικές''; Αν δεν υπερασπίσουμε τη Συρία, αν δεν απαιτήσουμε κατ΄ελάχιστο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα μας, πώς θα βρούμε το δίκιο μας στα εθνικά μας ζητήματα σαν ηθική δύναμη της περιοχής; Πώς θα ξεσκεπάσουμε και θα αντιταχθούμε στο νέο ραγιαδισμό που σχεδιάζεται απ΄τους Αμερικανούς με κυρίαρχη σηματοδοτούσα πλευρά του -και για τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις- την ελάφρυνση του χρέους έναντι απτής εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;

2. Την αγνόηση των θέσεων του Παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος και ιδιαίτερα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που υπογράμμισε εξαρχής την υποδαύλιση των ''Αραβικών ανοίξεων''με κριτήριο την έξωθεν εισαγωγή της ''δημοκρατίας'' και των ''ανθρωπίνων δικαιωμάτων''. Εισαγωγή, με τελικό στόχο να μετατεθεί το ζητούμενο από την αναίρεση και ήττα της ναζιστικής Ισραηλινής κατοχής, στην ''ευαισθησία''να πρστατευθεί ''η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή''. Μέγα τμήμα της ''Ευρωπαϊκής Αριστεράς'' έχει προ πολλού ενσωματωθεί σ΄αυτή την προτεραιότητα, διαμέσου του μυθοπλαστικού τρίπτυχου ''αντιεθνικισμός-αντιρατσισμός-αντιφασισμός''. Εννοώντας ως φασισμό τις μορφές αναπαλαίωσής του και όχι τους μηχανισμούς της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης,, που προάγουν και εμβαθύνουν αυτές, καθώς κατατείνουν σε δυνάμει μοντέλλο πλανητικής δικτατορίας. Η ''παγκόσμια διακυβέρνηση'' αποτελεί το πλαίσιο συναίνεσης και μόνιμης συμπόρευσης του φιλελευθερισμού με τη ΝΑΤΟϊκή ''αριστερά''. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα απ΄αυτή τη γραμμή κυρίως, όπως και το τέως ''ΠΑΣΟΚ''στην ύστερη φάση του, υιοθέτησε το κοσμοείδωλο της ΕΕ σαν υποκατάστατο της αυτοτελούς εθνικής αμυντικής στρατηγικής, καθώς και ως υπέρτερο κάθε είδους εθνικής-δημοκρατικής νομιμοποίησης, με αναπόφευκτο, τον βέβαιο εντός της ΕΕ ορίζοντα των μνημονίων. Η ΛΑΕ επιθυμεί ή όχι να χειραφετηθεί απ΄αυτή την παράδοση; Αν ναι πώς θα το επιτύχει χωρίς την προβολή ενός συνολικά εναλλακτικού σχεδίου, που θα προτάσσει την κεντρικότητα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την άρθρωσή της οικονομικά,θεσμικά, πολιτισμικά; Οι περιστασιακές τοποθετήσεις επ΄αυτών δεν στοιχειοθετούν πολιτικό σχέδιο. Συνιστούν συνδικαλιστικές φωνασκίες, άσφαιρες. Αν δεν το πράξει, όπως καθαρά διαφαίνεται με τις ιεραρχήσεις που σκιαγραφούν οι σχετικές παραπάνω εκδηλώσεις , τι πολιτικό μέλλον μπορεί να έχει εκτός του να αποτελέσει μελλοντική εφεδρεία επιβίωσης της σαπισμένης ''Αριστεράς της ανανέωσης'', που έδωσε βάθος νομιμοποίησης στην αποικιοποίηση της χώρας;

3. Την εξομοίωση θύτη και αμυνόμενου. Του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που απειλεί την αυτεξουσιότητα μη επιθυμητών εθνών-κρατών(ο μέγιστος ρατσισμός) και της Ρωσίας που την προασπίζεται και συνδράμει στην άμυνα της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.Η γραμμή των ''ιμπεριαλισμών'' αφηρημένα που επικεντρώνει όχι στη νίκη της εθνικοαπελευθερωτικής αντίστασης, αλλά θέτει σε προτεραιότητα την φροντίδα των θυμάτων των πολέμων ατομικά, ταυτίζεται με τη λογική των αργυρώνητων ΜΚΟ και των θιασωτών της παγκόσμιας διακυβέρνησης.Οι τροτσκίζονες οπαδοί της λεγόμενης ''αντιλιτότητας'', που συνέταξαν τα καλέσματα της ΛΑΕ για τις εν λόγω εκδηλώσεις, επιδιώκουν ουσιαστικά να αφήσουν άθικτη την πολεμική διέξοδο της καπιταλιστικής κρίσης; προκειμένου να δικαιώσουν τον Ευρωπαιοκεντρισμό τους.: Να διευρυνθεί το πεδίο της ιμπεριαλιστικής ληστείας στην περιφέρεια ώστε να στοιχειοθετηθούν όροι κοινωνικού συμβολαίου στο κέντρο.Τα ξόρκια κατά των πολέμων γενικώς κι όχι κατά των συγκεκριμένων επεμβάσεων συναντούν τον ολιγοεθνικό εθνικισμό του ιμπεριαλισμού εντοπίζοντας την''αντιεθνικιστική πάλη''στη στοχοποίηση του δικαίωματος της νόμιμης άμυνας χωρών που δέχονται επίθεση. Μη διεκδικώντας τη νίκη αυτών των χωρών η όποια ''Αριστερά''νομιμοποιεί τη ρευστοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, μέσα απ΄την επίκληση της ξένης επέμβασης για την επίλυση εσωτερικών διαφορών. Μη μιλώντας για το σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και το πώς θα αποκρουστεί παύει να είναι Αριστερά.Αυτό έχει μείζονα σημασία ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επαπειλούμενη κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που προωθούν πεισμόνως οι Αγγλοαμερικάνοι. Γιατί η ΛΑΕ δεν θέτει σε άμεση προτεραιότητα την απόκρουση του νεοΑνανικού σχεδίου με κεντρικές πρωτοβουλίες λαϊκών κινητοποιήσεων, ενώ το ΚΚΕ, όπως και φορείς του Δημοκρατικού Πατριωτισμού ρητά τις επιδιώκουν; Γιατί η Επιτροπή ''Ελλάδα-Κύπρος'', που συγκροτήθηκε στην πλειονότητά της από μέλη της ΛΑΕ, ενώ μάζεψε υπογραφές, έκανε ανοικτή εκδήλωση και προλόγισε με ακρίβεια τα σημερινά τεκταινόμενα (από 3-3-16), αφέθηκε πλήρως ακάλυπτη απ΄την ηγεσία; Προφανώς επειδή το ζήτημα δεν χρήζει αναφοράς(!!!) σαν ''δύσκολο'',αφού πρέπει, αφενός να αποκηρυχθεί αναδρομικά η χείριστη διχοτομική ''λύση'' της διζωνικής-δικοινοτικής, αφετέρου δε να προταχθεί το αδιαπραγμάτευτο της νομικοπολιτικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτιμά η ηγεσία ότι το.... ''συριζικό κεκτημένο'' της μειοδοτικής ευρωατλαντικής γραμμής στα εθνικά ζητήματα οφείλει να καθοδηγήσει ξανά το ''αντιμνημονιακό εκλογικό μέτωπο'', ως ασφαλής συνταγή νέων ...προοδευτικών θριάμβων; Γιατί ποτέ αυτά τα μείζονα ζητήματα δεν έχουν αποτελέσει κριτήρια πολιτικής εμπιστοσύνης και συμμαχιών; Οι μπίζνες που τάζει η μεγαλοαστική κοσμοπολίτικη ελίτ (από την επαύριο ήδη του μεγαλει'ωδους Όχι του 2004 στο σχέδιο Ανάν) σαν αντιστάθμισμα της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοιχειοθετούν ή όχι και ζήτημα ταξικής αντίθεσης στο αντεθνικό πραξικόπημα που τεκταίνεται; Η συνηγορία της ΕΕ, υπό το πρόσχημα στήριξης των διακοινοτικών συνομιλιών, σε ''λύση''που συστατικά αποδέχεται(αφετηριακό πλαίσιο Αναστασιάδη-Έρογλου) την Τουρκική θέση περί ''εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας'' και η συναφής πενταμερής που επίκειται δεν αποτελούν κατεξοχήν αφορμές πυροδότησης μιας αντιστασιακής- αντικατοχικής έγερσης σε πανεθνική βάση; Αποτελεί ή όχι ρατσισμό κατά του Ελληνισμού η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της Τουρκικής εισβολής-κατοχής-εθνοκάθαρσης-εποικισμού του 1974; Η ''φιλία των λαών'' μπορεί να χτιστεί υπεράνω, με τη λήθη αυτού του ζόφου; Συνιστά άραγε ...διεθνιστικό προηγούμενο η αποσιώπηση κι ο εξωραϊσμός της σωβινιστικής βαρβαρότητας της Άγκυρας;

4. Την υιοθέτηση του κατά Σόρος συνθήματος ''όλοι είναι καλοδεχούμενοι''.Άκριτα, με παράκαμψη του γεγονότος, ότι το κύριο κύμα των πρσφύγων φεύγει απ΄τη Συρία μετά την παρέμβαση των Ρωσικών δυνάμεων και την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης. Δυστυχείς πράγματι είναι οι πρόσφυγες, όμως πρακτικά, σ΄ένα σημαντικό τμήμα τους, έχουν πάρει πολιτική θέση υπέρ της ξένης επέμβασης στην πατρίδα τους,, υπέρ των ιμπεριαλιστών εισβολέων. Γι αυτό ασυγκράτητος ο ομιλητής-μέλος της ΛΑΕ(!)- στη συγκέντρωση της 20-10 καταδίκαζε τους ρώσικους και συριακούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για την απελευθέρωσή του, που φυσικά απευχόταν, όπως ορίζουν τα ευρωατλαντικά επιτελεία που επείγονταν για εκεχειρία για να αναστηλώσουν τον καταρρακωμένο ISIS. Μπορεί να υπάρξει πολιτική αλληλεγγύη με αυτή τη μερίδα των προσφύγων ;Όταν μάλιστα η νεοοθωμανική στρατηγική προτάσσει ρητά, ήδη από το 1987 την κατάληψη της Ελλάδας δια μέσου αυτών των ροών, πώς μια αξιόπιστη γραμμή αντιπαράθεσης στην κυβέρνηση δεν θέτει καν ζήτημα παγώματος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Άσυλο; Αλλά και γενικότερα η αντιπολιτευτική στάση που επικεντρώνει στην πλειοδοσία των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, δεν στοιχειοθετεί απόλυτη συναίνεση στην πολιτική της ελεύθερης διακίνησης εργατικού δυναμικού, φτηνού, ανέστιου, χωρίς δικαιώματα, που σύμφωνα με τις εκθέσεις ΕΕ και ΔΝΤ υπολλείπεται σε σχέση με την απελευθέρωση των αγορών Κεφαλαίου και εμπορευμάτων; Ο αυτονόητος ανθρωπισμός που ήδη έχει αποτυπωθεί απ΄το λαό μας,χωρίς την ανάγκη κηνσόρων-ρατσιστομετρών και ΜΚΟ, μπορεί να υποκαταστήσει την σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική, για μια χώρα που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας; Οι Μαρξ-Ένγκελς που πρότειναν στην εποχή τους σε ανάλογους μετανάστες να κάνουν επανάσταση στη χώρα τους ήσαν ...ρατσιστές; Η ΕΣΣΔ που δεν δεχόταν οικονομικούς μετανάστες ήταν ...ξενοφοβική; Ο πραγματικός διεθνισμός σημαίνει υιοθέτηση ενός ανακαινισμένου αμερικάνικου ονείρου ατομικίστικου , ή πυροδότηση του αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος στην περιφέρεια;

Από τα παραπάνω κι όχι μόνο, είναι πρόδηλο ότι η ΛΑΕ πρέπει ν΄αποφασίσει με ποιούς θα πάει και ποιούς θ΄αφήσει. Είναι επίσης προφανές,ότι μέχρι να το κάνει, λευκές επιταγές δεν μπορούν να παρασχεθούν. Ισορροπία και πολύ περισσότερο σύνθεση με τον εθνομηδενισμό δεν μπορεί να υπάρξει.

Τροπολογίες Νίκου Ανδρουλάκη για την χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας

Σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας ψηφίστηκε το Σχέδιο Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων το οποίο θα εφαρμοστεί την περίοδο 2021 - 2030.

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπονται μέσω των άρθρων 10γ και 10δ κάποιες δυνατότητες χρηματοδότησης, για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στις χώρες οι οποίες έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 60% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το 2013.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 10γ, οι χώρες αυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τη δημοπράτηση έως και 40% των δικαιωμάτων που κατέχουν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής Συγχρόνως, το άρθρο 10δ προβλέπει τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτροπαραγωγικού Τομέα, που θα χρηματοδοτείται από τη δημοπράτηση του 2% του συνόλου των δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα ήταν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ελλάδα τη χρονιά εκείνη βρισκόταν λίγο πάνω από το 60% ενώ το 2014 έπεσε στο 59%, με αποτέλεσμα όμως να μην μπορεί να επωφεληθεί από την εξαίρεση αυτή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η Ελλάδα δε θα είχε πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσπάθεια του να αποτραπεί αυτή η αδικία, κατέθεσε στις 28 Ιουνίου τρεις τροπολογίες. Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης με τις τροπολογίες που κατέθεσε προσθέτει τα έτη 2014 και 2015 ως έτη υπολογισμού, καθώς κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών ετών η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από το όριο του 60%.

Ανάλογες προσπάθειες έκαναν και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που είναι μέλη στην Επιτροπή Βιομηχανίας.

Αν και η Σοσιαλιστική Ομάδα στήριξε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την πίεση κυρίως των Πολωνών Ευρωβουλευτών αντέδρασε έντονα, για να μη μειωθούν τα χρήματα που θα πήγαιναν προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Συγχρόνως οι ομάδες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων αντιδρούσαν επίσης στην συμπερίληψη της Ελλάδος καθώς επιθυμούσαν την πλήρη κατάργηση των μηχανισμών αυτών. Τελικώς υιοθετήθηκε η πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών & Μεταρρυθμιστών, που προβλέπει την μη συμμετοχή της χώρας μας στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Συγχρόνως, Σοσιαλιστική Ομάδα, και Λαϊκό Κόμμα συμφώνησαν για το άρθρο 10γ στην συμμετοχή της Ελλάδας, με τη δημιουργία όμως ενός ειδικού μηχανισμού ελέγχου για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως είναι θετικό πως ακόμα και υπό αυτό τον μηχανισμό, η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα δικαιώματα ρύπων για επενδύσεις στον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα, κάτι το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως Όμως, λόγω αντιδράσεων των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων δεν μπορέσαμε να εντάξουμε την Ελλάδα στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, όπου θα είχαμε πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά χρήματα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Μετά τη ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το επόμενο βήμα είναι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί ο κ. Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να καταθέσει πάλι τροπολογία για την αλλαγή του χρόνου βάσης. Συγχρόνως, ενημέρωσε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο για τις εξελίξεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο συνεχίζονται.

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο

Άλλο κοινό είχε ο Πρωθυπουργός στη Νίσυρο για να κάνει τις εξαγγελίες του και σε άλλο απευθυνότανε.

Δεν δικαιολογείται διαφορετικά, όταν το «όραμα» της κυβέρνησης για τα νησιά, όπως το εξιστόρησε, απαριθμεί όλες τις ευκαιρίες για επενδύσεις από εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, επιχειρηματίες στην εκμετάλλευση των αφαλατώσεων, όπως και της ενέργειας, που θα μετατρέψουν τη νησιωτικότητα από πρόβλημα σε πλεονέκτημα και σε ευκαιρία ανάπτυξης!

Δεν πρωτοτύπησε σ’ αυτό ο Πρωθυπουργός, γιατί η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, έχει ήδη ενσωματώσει στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης αυτό το «όραμα» και έχει δώσει όλες τις δυνάμεις της για την υλοποίησή του.

Η τραγική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα, ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος και ο συνταξιούχος με όλα τα μέτρα που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του 1ου , 2ου και του 3ου μνημονίου, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει προς το καλύτερο, επειδή κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επενδύσουν στηρίζοντας την κερδοφορία τους στα ανύπαρκτα εργατικά δικαιώματα. Δεν θα σταματήσει η βαριά φορολογία στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες με την ενίσχυση των επιχειρηματιών από τον αναπτυξιακό νόμο. Αντίθετα για να παίρνουν δωρεάν χρήμα οι όμιλοι, θα ξεζουμίζεται ο λαός. Ούτε και θα αισθάνονται ασφαλείς οι νησιώτες για την υγεία τους, όταν μόνο στο Νότιο Αιγαίο οι ελλείψεις σε προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι πάνω από 1500 και ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε για όλο το Αιγαίο 284 μόνιμους και 617 ορισμένου χρόνου. Όταν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα είναι μόνιμο φαινόμενο στα Νοσοκομεία.

Μόνιμο φαινόμενο είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στην Περιφέρεια. Οι προσλήψεις που υπόσχονται δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα ασφυκτικά πλαίσια που οι ίδιοι , αλλά και οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν συνυπέγραψαν με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Γι αυτό απαξιώνονται υπηρεσίες, κτίρια, πολιτιστικές και αθλητικές δομές , δομές πρόνοιας και οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση. 

Εκεί που ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους και κοροϊδίας απέναντι στους νησιώτες είναι όταν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι «..τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ..» , ως ...αντάλλαγμα για τη μόνιμη μετατροπή τους σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όπως σηματοδοτούν και οι συμφωνίες της ΕΕ, που έχει επίσης συνυπογράψει. Η συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή και η μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στα νησιά μας , όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελεί σήμερα παράγοντα σταθερότητας τη περιοχή μας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά βάζει τους λαούς της περιοχής στο κέντρο σύγκρουσης ισχυρών μονοπωλίων και του ανταγωνισμού τους που εκφράζεται με πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους, για την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς της. 

Το επιβεβλημένο για την περίσταση σκηνικό ευφορίας και αοριστολογίας, που στήθηκε για τις δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν άργησε να αποκαλυφθεί, με την διευκρίνιση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γάκη Δ., σε ΜΜΕ, ότι Ρόδος και Κάρπαθος -άγνωστο και ποια άλλα νησιά-, δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ. 

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη Νίσυρο, ακολουθεί το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του τρίτου και πιο σκληρού μνημονίου , που θα ισοπεδώσει εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι στην ίδια ρότα και ικανοποιούν την πραγματική εξουσία , τα μονοπώλια, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, και όλους τους ευρωατλαντικούς «εταίρους». Αυτό που μένει στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους είναι να δώσουν αποφασιστική απάντηση με το δυνάμωμα της πάλης τους, με καμιά ανοχή στα ψίχουλα, στον εμπαιγμό και στις αυταπάτες. Να βάλουν οι ίδιοι, γιατί αυτοί παράγουν όλο το πλούτο, τα θεμέλια της ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες . 

Ρόδος 15/12/2016

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Υποχρεωτική διακοπή αναρτήσεων...

Μετά την καταστροφή του υπολογιστή μου από ηλεκτροπληξία που σημειώθηκε από πτώση κεραυνού στις 5 Δεκεμβρίου και αδυνατώντας να τον αντικαταστήσω, διακόπτω υποχρεωτικά τις αναρτήσεις μου προσωρινά (:) 

Σας ζητώ συγνώμη και την κατανόηση σας...

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το Σωματείο «ΖΕΥΣ» ΔΕΗ Α.Ε. συμμετέχει στη απεργία που προκύρηξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 8 Δεκέμβρίου 2016.

ΗΜΕΡ.: 02/12/2016

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Σωματείο «ΖΕΥΣ» ΔΕΗ Α.Ε. συμμετέχει στη Γενική απεργία που προκύρηξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 8 Δεκέμβρίου 2016.

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να δυναμώσουμε το μήνυμα που στέλνεται με την απεργία και πρέπει να λάβουν οι κυβερνώντες και οι θεσμοί που δεν είναι άλλο από το το ότι οι αντοχές και οι ανοχές έχουν πια εξαντληθεί.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ στη συγκεντωση του Ε.Κ.Ρ στις 10.30 π.μ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΖΕΥΣ» ΔΕΗ Α.Ε

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για την απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Εξαπολύουν νέο οδοστρωτήρα σε ότι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα και απαιτούν σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους!
Δίνουν νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, δίνοντας χίλια παραθυράκια στην εργοδοσία να μην τις εφαρμόζει, κουτσουρεύοντας κι άλλο τον κατώτερο μισθό, θεσμοθετώντας να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι επιχειρησιακές – ατομικές συμβάσεις. Ενώ όπως όλα δείχνουν θα αυξήσουν και το όριο των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10%
Θα επεκτείνουν ακόμα παραπέρα τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τη δουλειά για λίγες ώρες τη βδομάδα και μισθούς των 100 ευρώ. Ήδη με τέτοιες σχέσεις εργασίας δουλεύουν οι περισσότεροι από όσους έχουν προσληφθεί τα χρόνια της κρίσης Το καλύτερο δώρο μάλιστα το έκανε με τροπολογία που έφερε αυτές τις μέρες η νέα υπουργός εργασίας, με την οποία επεκτείνεται η δράση των δουλεμπορικών γραφείων, για να έρθουν να… κουμπώσουν αυτά τα δυο!
Κατεβάζουν κι άλλο το αφορολόγητο, στα 5000 ευρώ. Πως αλλιώς θα βγουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν αποφασίσει και υπογράψει άλλωστε. Αυτά και άλλα πολλά προβλέπει ταξικός προϋπολογισμός «φωτιά» που κατέθεσαν για ψήφιση. 4,5 δις επιπλέον θα βγουν από τις άδειες λαϊκές τσέπες.
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια.
Και φυσικά επειδή γνωρίζουν καλά κυβερνώντες και αφεντικά ότι η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση όλων αυτών των χρόνων θα γίνει κάποια στιγμή συνείδηση και δράση, θέλουν να βάλουν καινούρια εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και στο δικαίωμα στις κινητοποιήσεις με πρώτο πρώτο αυτό της απεργίας.
Μη μένεις αμέτοχος. Η ανοχή, η αδράνεια, θα αξιοποιηθεί από τον ΣΕΒ, τους μεγαλοξενοδόχους, την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο για να εμφανίσουν και το λαό σύμφωνο και υποστηρικτή της άγριας αντεργατικής πολιτικής.
Βιομήχανοι εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες, όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν στα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας και αλλού, διατάζουν τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, τους απλήρωτους και κακοπληρωμένους, το φτωχό εργαζόμενο λαό να βγάλει το σκασμό! Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για συναίνεση!
Είναι ανάγκη τώρα οι οργανώσεις της εργατικής τάξης να δώσουν τη μάχη της προετοιμασίας, της ενημέρωσης, της επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. 
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη "διαπραγμάτευση", ούτε από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εργοδοτικές οργανώσεις». Δεν θα γυρίσουν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις αλλά θα αφαιρούν και άλλα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς! Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά των σοφών, τις συμφωνίες τους που φαρδιά πλατιά έχουν υπογράψει οι κοινωνικοί εταίροι, ανάμεσά τους και η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Όλοι στην απεργία στις 8/12 και στη συγκέντρωση 11πμ πλ. Κύπρου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/