Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Π.Σ. στην Αστυπάλαια

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δελτίο τύπου για τη συνεδρίαση του Π.Σ. στην Αστυπάλαια

Σύσσωμες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, –παρά τα εκατέρωθεν πυρά- ξαναχτύπησαν τα δικαιώματα του νησιωτικού λαού, ψηφίζοντας τον Επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχεδιασμό, που αποκρυσταλλώνει στο κείμενό του, τον αντιλαϊκό του προσανατολισμό, ως εξής: «Η υποταγή του κοινωνικού (βιωμένου) χώρου, που έχει σχέση κυρίως με το αστικό και οικιστικό περιβάλλον, τις κοινωνικές σχέσεις και τη ζωή των κατοίκων, στον οικονομικό χώρο, που δημιουργείται και ελέγχεται από τις επιχειρήσεις και κυριαρχείται από τις σχέσεις, ροές και αλληλεξαρτήσεις που δημιουργούν οι οικονομικές μονάδες». 

Δηλαδή τα πάντα : υγεία, παιδεία, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, αθλητισμός, πολιτισμός, αγροτική παραγωγή, νερό και ενέργεια, συγκοινωνία και κάθε άλλη δραστηριότητα της κοινωνίας, θα υποτάσσονται, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις, στις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων των νησιών, γιατί ενσωματώνει τις απαιτήσεις των μονοπωλίων όπως τις εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιούνται μέσω Κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης.

Μέσα από ένα πλήθος στατιστικών στοιχείων, αδυναμιών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών της περιοχής μας, επεξεργάστηκε η πολιτική της αξιοποίησης όλων αυτών των παραμέτρων, για να γίνει πιο ασφαλής, πιο αποδοτική σε κέρδος, η επιχειρηματική δραστηριότητα των επενδυτικών ομίλων, σε βάρος της ικανοποίησης κάθε λαϊκής ανάγκης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που ευθύνεται σήμερα για την κατάσταση των εργαζομένων και όλου του λαού, δεν μπορεί να εξειδικευτεί σε φιλολαϊκή και προς όφελος όλων των νησιωτών, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν.

Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για ανεμπόδιστη διείσδυση των ιδιωτών σε κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων των νησιών, σε κάθε αγαθό, μόνο οδυνηρές συνέπειες μπορεί να έχει , όταν όλες οι ανάγκες γίνονται θυσία στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των εμπλεκομένων επενδυτών.

Τα τεράστια προβλήματα στην υγεία, με 1587 κενά στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, η εγκατάλειψη όλων των υποδομών στα νησιά εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, η ακριβή και λειψή συγκοινωνία, η μόρφωση, το νερό, η ενέργεια κλπ, δεν μπορούν να «υποταχθούν» στις λογιστικές πράξεις της ακόρεστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, την κεντρική πολιτική, στην ουσία της οποίας δεν εκφράστηκε καμιά στρατηγική διαφοροποίησης, από όλες τις άλλες παρατάξεις.

Υπάρχει και παράγεται τεράστιος πλούτος από τον λαό, που δεν απολαμβάνει.Υπάρχουν επίσης και δυνατότητες ανάπτυξης για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του. Σ’ αυτήν τη προοπτική μπαίνουν εμπόδιο τα παράσιτα, όλος ο συρφετός, που για χάρη του εκπονούνται στρατηγικοί σχεδιασμοί από την ΕΕ , το κράτος και τους μηχανισμούς του. Αυτά τα εμπόδια πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η νεολαία να βγάλουν από το δρόμο τους, για να πραγματωθεί η ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του.

Ρόδος 29 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τουρισμού

Συνάδελφε ξενοδοχοϋπάλληλε – επισιτιστή,

Μια πολύ δύσκολη τουριστική σαιζόν, προχωρά σιγά, σιγά προς το τέλος της. Μας βρίσκει αποκαμωμένους από την ατέλειωτη δουλειά, συχνά απλήρωτους, με την αγωνία για το πώς θα πληρωθεί η εφορία, τα σχολικά των παιδιών σε λίγες μέρες, πως θα βγει ο χειμώνας. 

Βέβαια δε μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αγωνίες… Παρά τη μόνιμη γκρίνια τους οι μεγαλοξενοδόχοι και της περιοχής μας και ολόκληρης της χώρας, έχουν και αύξηση στις αφίξεις και στα κέρδη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύονται. Αύξηση στις αφίξεις, περισσότερη δουλειά, μικρότεροι όμως μισθοί για τους εργαζόμενους, αφού σε όλο και περισσότερους χώρους φέτος δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση και πληρώνονται με την ΕΓΣΣΕ, απλήρωτη δουλειά, λιγότερο ακόμα προσωπικό, γενίκευση της μαθητείας.

Από την άλλη ακόμα πιο εντατικά τη φετινή περίοδο, τα μεγάλα ξενοδοχεία και κυρίως τα all inclusive μαζεύουν και το τελευταίο Ευρώ των επισκεπτών που έτσι κι αλλιώς έχουν περιορισμένη δυνατότητα να ξοδέψουν, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση του τζίρου στον επισιτισμό, στα μικρομάγαζα και φυσικά σε επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στους κλάδους που σχετίζονται με αυτή τη δραστηριότητα: Τουριστικά λεωφορεία, ξεναγοί, σερβιτόροι – μάγειροι του επισιτισμού.

Τουρισμός και ανάπτυξη λοιπόν για λίγους, κέρδη για τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις που έχουν στα χέρια τους ξενοδοχεία, πρακτορεία, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια. Μίζερη και αβέβαιη ζωή για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Σε λίγες μέρες, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μια και δεν μπορεί ούτε ψίχουλα να τάξει, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, θα τάξει αέρα κοπανιστό για τους εργαζόμενους και «δίκαιη» (για τα αφεντικά) ανάπτυξη. Ελάχιστοι βεβαίως είναι αυτοί που συνεχίζουν και πιστεύουν ότι έχουν να περιμένουν από αυτήν όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Όμως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν είτε από τις φιέστες είτε από τις κοκορομαχίες νέων και παλιών. Γιατί αυτές τις μέρες η κυβερνητική μηχανή έχει φουλάρει για να ολοκληρώσει όλα τα μέτρα για τη λεγόμενη 2η αξιολόγηση. Μέτρα φωτιά για τους εργαζόμενους με αιχμή (αλλά όχι μόνο), αυτά για τα εργασιακά. Συλλογικές Συμβάσεις, δώρα, απελευθέρωση απολύσεων, είναι στο τραπέζι. Ήδη άλλωστε συζητιέται από αφεντικά και προσωπάρχες μέσα στους χώρους δουλειάς με το μήνυμα που στέλνουν στους εργαζόμενους να είναι «ξεχάστε τα»! Και επειδή γνωρίζουν καλά ότι αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι αυτά θα σταματήσουν να τα ανέχονται ετοιμάζονται να φέρουν νόμο που θα βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση, στην απεργία.

Τα απανωτά χτυπήματα μας έχουν στήσει στον τοίχο, μας έχουν μουδιάσει. Ελπίδα όμως υπάρχει στον αγώνα και ας έχουν βαλθεί όλοι να μας πείσουν ότι τίποτα δε βγαίνει. Την οργή και την αγανάκτηση για την αδικία να την κάνουμε οργανωμένη δράση και αντεπίθεση.

Μην αφήσεις και φέτος να ξετυλιχτεί το ίδιο γαιτανάκι, με την απληρωσιά και την κοροϊδία, με τις ουρές και τις καθυστερήσεις για το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, με τις απολύσεις ενώ τα ξενοδοχεία είναι ακόμα γεμάτα. Οργανώσου Πάλεψε! Μην αφήσεις να σου αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα.

Θέλουμε στον 21ο αιώνα να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες, όχι μόνο φαί και επιβίωση. Θέλουμε όσα χάσαμε την περίοδο της κρίσης. Συλλογικές Συμβάσεις που να εφαρμόζονται παντού και να καλύπτουν τις απώλειες. Κανένας εργαζόμενους να μη δουλεύει με λιγότερα γιατί είναι νέος, μαθητευτόμενος, γιατί δεν υπάρχει στη σύμβαση η ειδικότητά του.

Να μην υπάρχει λοιπόν κανένας χώρος δουλειάς χωρίς οργανωμένους στο Σωματείο τους εργαζόμενους. Θέλουμε Σωματεία ταξικά με Διοικήσεις μπροστάρηδες αγωνιστές, όχι τσιράκια των ξενοδόχων και των κυβερνήσεων. Στο χέρι σου είναι αν το αποφασίσεις. Αποκούμπι πάντα θα βρεις δίπλα σου το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Γραμματεία Επισιτισμου –Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ

Αύγουστος 2016

Δήλωση του τ. Υφυπ. Πολιτισμού – Τουρισμού Γ. Νικητιάδη με αφορμή το θάνατο του κ. Κώστα Μήτση

Με αφορμή το θάνατο του κ. Κώστα Μήτση, ο τ. Υφυπ. Πολιτισμού – Τουρισμού Γιωργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ο θάνατος του Κώστα Μήτση αποτελεί σημαντική απώλεια για τον ελληνικό τουρισμό. Ο αποβιώσας κατάφερε να δημιουργήσει έναν τεράστιο ξενοδοχειακό κολοσσό που παραμένει μέχρι σήμερα εξ’ ολοκλήρου υπό ελληνικό έλεγχο. Τα “Mitsis Hotels” κανένα γερμανικό συμφέρον και κανέναν αμερικανικό fund δεν διανοήθηκαν μέχρι σήμερα να τα προσεγγίσουν για να τα εξαγοράσουν. Θα ευχόμασταν να συνέβαινε το ίδιο και με άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, που δανειζόμενες από ελληνικές τράπεζες κτίστηκαν στη χώρα μας, για να περάσουν τελικώς εξ’ ολοκλήρου η κατά το ήμισυ σε ξένα χέρια.

Ευχόμενος συλλυπητήρια στην οικογένειά του, εκφράζω την ελπίδα και ευχή, οι κληρονόμοι του να καταφέρουν, τόσο να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους, αλλά κυρίως να παραμείνουν αυτές πάντα σε ελληνικά χέρια. Αιωνία του η μνήμη.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΤΑ για τις ανακλήσεις αδειών

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) ταυτίζεται απόλυτα, ως αναπόσπαστο όργανο του κρατικού μηχανισμού, στην προσπάθεια για την πιο άμεση εφαρμογή και κλιμάκωση της αντεργατικής κι αντιλαϊκής πολιτικής. Οι νόμοι που ψηφίζονται, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται και τα μέτρα που εξειδικεύονται, υλοποιούνται από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Κοινή αποστολή τους είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Είναι αποκαλυπτικό ότι, σε ψήφισμα της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι επανέφεραν αίτημα για φορολογική αποκέντρωση, έτσι ώστε οι ίδιοι οι δήμοι να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τους δημότες. Ενώ με πολυνομοσχέδιο ζητούν την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την καταβολή αντιμισθίας στους αντιδημάρχους κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή Ρόδου έχοντας την τακτική που ακολουθεί:

· Αθωώνει στην πράξη τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την σημερινή από αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές, όπως η απαγόρευση προσλήψεων, η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, ο περιορισμός των δαπανών των δήμων, φόρους και τέλη κ.α.

· Ανέχεται, δεν διεκδικεί προσλήψεις σε τομείς που υπολειτουργούν, αλλά προσπαθεί να καλύψει τα κενά με συμβασιούχους, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει η κυβέρνηση, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε ιδιώτες διάφορες υπηρεσίες.

Επιχείρησε να «κουκουλώσει» το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, στοχοποιώντας ακόμα και το δικαίωμα της κανονικής άδειας των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ο καθένας μας έχει πλέον εμπειρία και καταλαβαίνει ότι οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής έχουν ως σχεδιασμό την αλλαγή των συνθηκών και όρων εργασίας μας προς το χειρότερο (παράλληλα καθήκοντα, φόρτος εργασίας, εργασίες άνευ ειδικότητας).

Η απόφαση για ανάκληση των κανονικών αδειών αυτό επιβεβαιώνει. Όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης μόνιμου προσωπικού, που οφείλεται στις αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις – μετατάξεις) περισσοτέρων των 500 υπαλλήλων, χωρίς την αναπλήρωσή τους και με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Μέχρι και τους εργαζόμενους-γονείς που δικαιούνται γονικές άδειες για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους, δε δίστασε να προσβάλλει, ζητώντας τους βεβαίωση από τη σχολική μονάδα, με το σκεφτικό ότι την χρησιμοποιούν για άλλους λόγους αντί για την επιμέλεια των παιδιών τους!

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή της Ρόδου να ανακαλέσει άμεσα τις απαράδεκτες αποφάσεις που στρέφονται εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και καλούμε τους συναδέλφους να αντιδράσουν οργανωμένα. Να απαιτήσουν την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου για να καταγγελθεί η στάση της δημοτικής αρχής.

Ρόδος 24/08/2016

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΚΚΕ

Ρόδος 23-08-2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε παρουσίαση του βιβλίου “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ - ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”
Θα πραγματοποιηθεί στο: Βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ» στις 26 Αυγούστου 2016 στις 19.30

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ μέλος της συντακτικής επιτροπής του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Ν.Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον επαναστατικό-κομματικό τύπο και τον καθοριστικό του ρόλο στην ενημέρωση, στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στη συνείδηση της ανάγκης για τη δική τους εξουσία. 

Στην καθημερινή προπαγάνδα εκαντοντάδων αστικών μέσων ενημέρωσης, ότι μονόδρομος για το λαό, είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, ο επαναστατικός τύπος, από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, προσπαθεί ν’ ανεβάσει το ηθικό του λαού και της νεολαίας, να τους βγάλει από τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να αλλάξουν ριζικά, επαναστατικά τη ζωή τους.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ώρες ευθύνης για την Ελληνική Κεντροαριστερά

Tο καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και το πολιτικό κλίμα ανεβάζει θερμοκρασία. Η πορεία για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς χρειάζεται μια γενναί πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία η οποία χωρίς αποκλεισμούς με προγραμματική συμφωνία σε Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, με Μέτωπο στο Λαϊκισμό, με Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις και Πολιτικές για Θέσεις Εργασίας Ανάπτυξη και Ευημερία, θα προσφέρει στην Ελληνική Κοινωνία ένα νέο Πολιτικό Αφήγημα για την Ανασυγκρότηση της Χώρας και της Ελληνικής Κεντροαριστεράς.

Θέλω να καταθέσω δυο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες πιστεύω πως θα βοηθήσουν στο παραπάνω πλαίσιο.

Η πρώτη αφορά την οργάνωση μια ανοιχτής εκδήλωσης μέσα στο Σεπτέμβριο με όλους όσους υπήρξαν πρωθυπουργοί ή εκφράζουν κάποια συλλογικότητα, ενδιαφέρονται για τη παράταξη και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα αναπροσδιορίζονται ως Κέντρο Μεταρρυθμιστικό ή Ριζοσπαστικό, Κεντροαριστερά, Σοσιαλδημοκράτες, Ανανεωτική Αριστερά, Οικολόγοι κλπ. Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ και προσωπικότητες όπως Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Α. Διαμαντοπούλου – Δίκτυο, Χ.Θεοχάρης – Δημοκρατική Ευθύνη, Γ. Ραγγούσης – Επόμενη Ελλάδα, Σ. Λυκούδης – ΜΕΤΑ, Γ. Φλωρίδης, Η. Μόσιαλος, Α. Παπαδόπουλος κλπ (συγγνώμη αν ξεχνώ κάποιον).

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν, να μην τους χαρίσουμε το δικαίωμα της σιωπής/απουσίας και να τους φέρουμε όλους προ των ευθυνών τους και για τη χώρα και για την Ελληνική Κεντροαριστερά. Χρειάζεται γενική επιστράτευση και δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Η θεματολογία της ανοιχτής εκδήλωσης θα μπορούσε να ήταν η εξής

1)Το πολιτικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας
2)Θέσεις για την ενότητα και τη σύγκλιση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς

Η δεύτερη πρόταση αφορά την εκλογή Ηγεσίας με ένα είδος Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, με την οποία θα αυξήσουμε τη συμμετοχή καλώντας τη κοινωνία να σηκωθεί από καναπέ. Δεν πρέπει να μείνουμε και να εξαντληθούμε στη μάχη των μηχανισμών, να μην εγκλωβιστούμε στην αντιπαράθεση των μηχανισμών και των φίλων τους, αλλά να δώσουμε τη μάχη με τη κοινωνία παρούσα. Μόνο έτσι η εκλεγμένη ηγεσία θα έχει τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και θέλουν ενότητα και συλλογικότητα. Μα προπάντων πρέπει όλοι μας να πάρουμε τις ευθύνες μας και να μην σιωπήσουμε. Πρέπει να εγκαταλείψουμε το ατομικό εγώ και να συναντηθούμε στο συλλογικό εμείς.

*Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

http://socialdemo.gr/2016/08/18/%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%b1/

————————

Για την συμμετοχή στις δραστηριότητες των κινήσεων συμπληρώνετε το http://socialdemo.gr/symmetoxi/

—————————

– Το ιστολόγιο μας: http://socialdemo.gr
– Η σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/socialdemoGR
- Η σελίδα μας στο Twitter: https://twitter.com/SocialDemosGR ( @SocialDemosGR )

Ανακοίνωση Σοφίας Βούλτεψη, δημοσιογράφου, βουλευτή Β΄ Αθηνών

Πάνω απ’ όλα η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου

Ο πόλεμος που από την πρώτη στιγμή έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους και στην εκ του λειτουργήματός τους ιερή υποχρέωση να ασκούν κριτική, να θέτουν ερωτήματα και να διεξάγουν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες, έφθασε στην πιο επικίνδυνη καμπή του.Με αφορμή την τραγωδία της Αίγινας, επιχειρήθηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ευθεία επίθεση στην ελευθερία του λόγου και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων, δημοσιογράφων και μη, να εκφράζουν ελεύθερα τα διανοήματά τους. Οφείλουν όλοι – με πρώτη την ΕΣΗΕΑ - να αντιληφθούν πως η στοχοποίηση των Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Τα βέλη της καταστολής στρέφονται εναντίον όλων και χτυπούν κατάκαρδα την ελευθερία της γνώμης. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί, ούτε μαθήματα δημοσιογραφίας, ούτε υποδείξεις για... καλύτερα ρεπορτάζ! Το μόνο που έχεις να υπερασπιστείς είναι η ελευθερία του λόγου. Πολύ περισσότερο που η σπουδή και οι υψηλοί τόνοι που η κυβέρνηση υιοθέτησε για να απαντήσει σε μερικά tweets, δείχνουν να υποκρύπτουν εκφοβισμό με σκοπό την προληπτική λογοκρισία. Μέθοδοι γνωστοί που έχουν χρησιμοποιήσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, στέλνοντας τους αντιφρονούντες άλλοτε στα γκουλάγκ και στα ψυχιατρεία και άλλοτε στη Γυάρο.

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2016

Η ΟΓΕ καταδικάζει την μετακίνηση συνδικαλίστριας από την θέση στην οποία εργαζόταν

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταδικάζει την μετακίνηση της Ντέπης Μιχαηλίδη, συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένης στη Διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ, από την θέση στην οποία εργαζόταν επί 16 χρόνια στο Δήμο Ρόδου, ως Τεχνολόγος Γεωπόνος, σε άλλη υπηρεσία του Δήμου.

Το γεγονός ότι η συνδικαλίστρια μετακινείται σε υπηρεσία που βρίσκεται εκτός της πόλης της Ρόδου αποκαλύπτει το στόχο της ενέργειας αυτής: Η Δημοτική Αρχή, ενοχλημένη από την παρέμβαση και τη δράση της εργαζόμενης γύρω από μια σειρά ζητήματα υπεράσπισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, θέλει να την "περιορίσει" σε ένα γραφείο μακριά από τους 700 περίπου υπαλλήλους και εργάτες του Δήμου που δουλεύουν στην πόλη.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η μετακίνησή της, είναι χαρακτηριστικό ότι η εργαζόμενη έμαθε για την μετακίνησή της τυχαία, από σχετική ανάρτηση στη "Διαύγεια", ενώ βρισκόταν στην τελευταία μέρα της άδειάς της, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ΟΓΕ ενώνει τη φωνή της με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού και διεκδικεί την ανάκληση της απόφασης του Δήμου και την επιστροφή της εργαζόμενης στη θέση της.

Αθήνα, 19/8/2016

Το Γραφείο Τύπου
της ΟΓΕ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ανακοίνωση

Σε μαζική ενεργοποίηση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και σε κλιμάκωση των εκβιασμών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, προχωρούν την επόμενη περίοδο η συγκυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. 

Ετοιμάζουν νέα φουρνιά αντιλαϊκών φόρων και μέτρων, την ίδια ώρα που τα εξαντλημένα και αφαιμαγμένα οικονομικά ήδη λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα νέα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , ούτε αυτά που έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Για τους κατοίκους των νησιών, η επιβάρυνση από την εκτίναξη της ακρίβειας λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, που φορτώθηκε στα εμπορεύματα της μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την εποχιακή απασχόληση, θα κάνει ακόμα πιο σφιχτή τη θηλειά των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. 

Δεν αφήνει περιθώρια εξάλλου το «τεχνικό μνημόνιο» συνεργασίας συγκυβέρνησης-κουαρτέτου, που προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία για κατασχέσεις 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες. 

Συγκεκριμένα έχει συμφωνηθεί:

· Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο55% έως το τέλος του έτους.

· Είσπραξη 1,73 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβρη και 2,05 δισ. έως το Δεκέμβρη από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη. 
Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη. 
Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι). 

Η βελτίωση της «εισπραξιμότητας», που περιλαμβάνεται στις «νησιωτικές πολιτικές» της κυβέρνησης, σαν «αντισταθμιστικό όφελος» για τους κατοίκους των νησιών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στοχεύει τελικά, στη συγκέντρωση νέων και παλιών ληξιπρόθεσμων «οφειλών» από τα λαϊκά νοικοκυριά με κάθε τρόπο.

Μπροστά σ' αυτήν την αβάσταχτη πραγματικότητα που διαμορφώνουν, χωρίς έλεος, χωρίς τέλος, η μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και η πάλη τους σε γραμμή ρήξης και ανατροπής αυτής της καταστροφικής για το λαό καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ρόδος 19/08/2016

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για τη δίωξη συνδικαλίστριας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στις αρχές Αυγούστου, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς καν να έχει ενημερωθεί η υπηρεσία της, η μετακίνηση της συνδικαλίστριας Ντέπης Μιχαηλίδη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου και στελέχους του ΠΑΜΕ. Τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής προσπάθησαν με προσχηματικές επικλήσεις σε υπηρεσιακές ανάγκες οι οποίες δε στέκουν, να κρύψουν τον ελέφαντα πίσω από τη βελόνα. Να κρύψουν δηλαδή ότι πρόκειται για καραμπινάτη πολιτική – συνδικαλιστική δίωξη.
Είναι λογικό να μη θέλει μια Δημοτική Αρχή ταγμένη στην εφαρμογή της πολιτικής που υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κέρδη τους -- και με αυτό το κριτήριο πορεύεται σε όλες τις αποφάσεις της -- να έχει μέσα στα πόδια της εργαζόμενους που να αναδεικνύουν και στους ίδιους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους αλλά πολύ περισσότερο στο Ροδιακό λαό και την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και που το πάει η Δημοτική Αρχή.
Τέτοιες είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν ενάντια στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης των εργαζομένων στη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, η καταγγελία ενάντια στην προώθηση ιδιωτικοποίησης της υγείας - πρόνοιας, μέσω της «συνεργασίας» με την ιδιωτική κλινική EUROMEDICA, καθώς και το ξεμπρόστιασμα της Δημοτικής Αρχής για τη διαχρονική κωλυσιεργία σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται και δεν τους χορηγούνταν επί 6 χρόνια, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό για την υγεία τους. 
Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα στο Δήμο οξύνονται μέρα με τη μέρα. Το προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας σε υπηρεσίες και δομές, έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολλές υπηρεσίες του, να υποβαθμίζονται και να οδηγούνται, είτε σε συρρίκνωση και κλείσιμο, είτε σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, που πάλι οι Ροδίτες – και κυρίως τα λαϊκά στρώματα όπως πάντα άλλωστε- θα πληρώσουν ποικιλοτρόπως.
Άλλωστε Δήμαρχοι και κυβέρνηση έχουν βάλει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, των φυσικών πόρων και του Περιβάλλοντος, με συνέπεια υπηρεσίες όπως το Πράσινο, η Καθαριότητα, κ.α. να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση και διάλυση! Με αυτό συνδέεται η μετακίνηση της υπαλλήλου με 16ετή εμπειρία από το τμήμα μελετών – έργων, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στην απόδοση της υπηρεσίας της, δίνοντας ενδεχομένως και άλλοθι στη δημοτική αρχή να απευθυνθεί σε... εξωτερικούς συνεργάτες!
Η Δημοτική αρχή, στην πραγματικότητα επιδιώκει να μπει φίμωτρο στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση των εργαζομένων, ακριβώς επειδή τους θέλει πειθήνιους, αμίλητους αποδέκτες της βάρβαρης πολιτικής της Ε.Ε., των κομμάτων και των κυβερνήσεών της, την πολιτική δηλαδή που ευθύνεται για όσα ζούμε σήμερα, για το καθημερινό μαρτύριο της επιβίωσης των λαϊκών οικογενειών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πάντα είχαν και θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτό το λόγο η μετακίνηση της συναδέλφισσας Μιχαηλίδη, ήταν προσχεδιασμένη. Βεβαίως αν νομίζει με τέτοια τερτίπια θα ξεμπερδέψει με το ταξικό εργατικό κίνημα, την ενημερώνουμε ότι… λάθος πόρτα χτύπησε! Απαιτούμε, εδώ και τώρα να ακυρωθεί η μετακίνηση της συναδέλφισσας Μιχαηλίδη.
Τέλος να επισημάνουμε ότι με αυτή τη στάση η δημοτική αρχή στρώνει και το δρόμο της κυβέρνησης η οποία έτσι κι αλλιώς ετοιμάζεται να βάλει… «απαγορευτικό» στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση το αμέσως επόμενο διάστημα, κατ’ εντολήν ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει της περιβόητης δεύτερης αξιολόγησης. Το ίδιο άλλωστε κάνουν και πολλοί μεγαλοεργοδότες διαφόρων κλάδων, τα κρούσματα έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Η κατάργηση θεμελιωδών δικαιώματων και ελευθεριών των εργαζομένων με πρώτο στη λίστα το δικαίωμα της απεργίας είναι στην ημερήσια διάταξη και από αυτή την άποψη το εργατικό κίνημα οι εργαζόμενου στους χώρους δουλειάς πρέπει να το κουβεντιάσουν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

18 Αυγούστου 2016

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΙ ΤΟΥΣ... ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 13/8/2016

Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να συναντηθούμε. 
Να συναντηθούμε παντού.
Σε πλατείες, σε καφέ, σε ανοιχτούς χώρους. 
Έξω! Στο δρόμο. Να περπατήσουμε μαζί. 
Να πιούμε τον καφέ ή το ποτό μας. Να μιλήσουμε. 
Να ονειρευτούμε. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. 
Και να το κάνουμε πράξη.

Σημείο συνάντησης: Aloha Beach Bar 
Τόπος: Παραλία Μυκονιάτικα - Παραλία Γεωπονικά
(Μετά τη Νέα Καλλικράτεια)
Χρόνος: Σάββατο 13/8/16 - 20.00

Προωθήστε το facebook event: https://www.facebook.com/events/1130661730342640/

Δείτε το Promo video:


Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η σημερινή ελληνική συγκυρία - κείμενο προβληματισμού

ΔΗΚΚΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Γιάννης Δουλφής. Η σημερινή ελληνική συγκυρία - κείμενο προβληματισμού 

Η σημερινή συγκυρία στο κοινωνικό επίπεδο χαρακτηρίζεται από ένα κατακερματισμένο κοινωνικό σώμα που πλήττεται ποικιλοτρόπως και εξατομικεύεται σε λύσεις επιβίωσης ακόμη και στο όριο, μετά την αποδοχή της ΤΙΝΑ. Ο κατακερματισμός αυτός έρχεται και ως αποτέλεσμα προηγούμενων κοινωνικών διαχωρισμών που προϋπήρχαν και εντάθηκαν με την απογοήτευση που επήλθε με το φιάσκο του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κατάσταση στην οικονομία είναι αυτή της γενικής παρακμής, με την εξαίρεση ορισμένων διεθνοποιημένων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου και των νέων παρασιτικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη φάση του καπιταλισμού της λεηλασίας και της καταστροφής που επικρατεί.

Στο πολιτικό επίπεδο επικρατεί απόλυτη σήψη, η οποία έχει χωρίσει πλήρως όλο το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό - με τον ολοσχερή εκμαυλισμό του - από την κοινωνία και έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία, όπως και κάθε άλλο πολιτικό σχέδιο. Η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει δυστυχώς και όλες τις υπαρκτές αντιπολιτευόμενες ακόμη και «αντισυστημικές» δυνάμεις στις ακολουθούμενες πρακτικές τους, αλλά δυσχεραίνει και την απήχηση στο κοινωνικό σώμα ακόμη και ρηξικέλευθων προσπαθειών.

Γενικά οδεύουμε προς ένα αφανισμό ως «χώρα» και ως «λαός» σε εκείνο που κάποιος ονόμασε κάποτε finisgraciae. Και βέβαια όχι με ένα μεταφυσικό τρόπο, αλλά με την απώλεια όλων εκείνων των υλικών στοιχείων που επιτρέπουν την αναπαραγωγή της ζωής σε ένα συγκεκριμένο χώρο, του εδάφους και της στέγης, των συνθηκών ζωής και των ελάχιστων «κοινών», της δυνατότητας συλλογικής υπόστασης ως κοινωνίας, σε μια διαδικασία μαρασμού και σταδιακού αποδεκατισμού. Όπως θα έλεγε και ο ποιητής όχι με ένα κρότο, αλλά με ένα λυγμό. 

Η εργατική τάξη με την έννοια του Μαρξ και των κλασικών του μαρξισμού δεν υπάρχει σήμερα. Οι κοινωνικο-οικονομικές μεταβολές των τελευταίων χρόνων έχουν μεταβάλει την κοινωνική της υπόσταση και την ενιαία από άποψη ταξικής θέσης και μακροπροθέσμου συμφέροντος σύστασης, και παγκοσμίως και στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, που το ειδικό της βάρος ήταν ήδη περιορισμένο, έχουν επέλθει ειδικά στα μνημονιακά χρόνια οι εξής μεταβολές:

Παραγωγική αποδιάρθρωση, υπερβολική ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε επιμέρους τομείς, αλλά και συρρίκνωση και κατακερματισμός των επιχειρήσεων στους περισσότερους, μετανάστευση προς τη χώρα και μετανάστευση από τη χώρα, διαιρέσεις που έχει επιφέρει η μνημονιακή λαίλαπα του σημερινού υπαρκτού καπιταλισμού, τεράστια ανεργία κλπ. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη γενικευμένων συνδικαλιστικών αγώνων που θα μπορούσαν να πολιτικοποιηθούν, διότι τα διάφορα τμήματα των εργαζομένων δεν αναγνωρίζουν την κοινότητα των συμφερόντων τους. Αυτό αποτελεί και μια επιτυχία του καθεστώτος, που παρά τη βίαιη επίθεση που έχει και εξακολουθεί να διεξάγει, το πραγματοποιεί με ανισόμετρους όρους, καθησυχάζοντας, εκφοβίζοντας, επιβάλλοντας νέες διακρίσεις. Π.χ. οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, παρά τις τεράστιες εισοδηματικές τους απώλειες, εξακολουθούν να κατέχουν μια σχετικά ασφαλή εργασία σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας. Τυχόν επιμέρους διεκδικήσεις τους δεν τυγχάνουν ευρύτερης στήριξης από τους άλλους εργαζομένους, αλλά το αντίθετο δημιουργούν φθόνο. Οι μισθωτοί εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα απολαμβάνουν ένα σχετικά υψηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και θεωρούν ότι το ευρωενωσιακό πλαίσιο εξασφαλίζει τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους. Οι διάσπαρτοι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς με επισφαλείς σχέσεις εργασίας είναι πλήρως υποταγμένοι και ανίκανοι να αντιδράσουν ή να σκεφθούν συλλογικά. Τέλος ένα σημαντικό τμήμα αποτελούν οι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες «γαλέρας», αλλά αποδέχονται το ρόλο τους, λόγω των παρόμοιων ή χειρότερων συνθηκών στις χώρες προέλευσής τους και στη νομισματική σε ευρώ αμοιβή τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν της φιλολογίας της «προδοσίας» και των υπερπολιτικοποιημένων αναλύσεων της «μετάλλαξής» του στηρίχθηκε στην παρούσα «μνημονική του φάση» σε μια κοινωνική συμμαχία μεταξύ του πιο προνομιούχου ευρωπαϊστικού τμήματος των μικροαστικών στρωμάτων που έχουν και την ηγεμονία, και των πληβειοποιημένων φοβισμένων στρωμάτων που αναζητούν απλά την επιβίωση. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η κοινωνική βάση της στήριξής του, ώστε να έχει αποτέλεσμα και η τυχόν διάρρηξή της και οι προϋποθέσεις αυτής.

Κατά την άποψή μου αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μια ανάγνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, που σε αντιπαράθεση με τους πανηγυρισμούς ενός ανένδοτου ΟΧΙ, θεωρεί ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό μια ακόμη, ίσως η τελευταία, πράξη αδύναμης αντίστασης με ανάθεση στο έωλο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ και την υποταγή του ενός σκέλους της παραπάνω «συμμαχίας» στην κυριαρχία του ευρωπαϊστικού μικροαστισμού. 

Το κοινωνικό σώμα που μπορεί να συγκροτηθεί σε πολιτικό υποκείμενο ανατροπής του καθεστώτος, πρέπει να είναι τόσο τα διάφορα διασπαρμένα τμήματα των εργαζομένων και των ανέργων, όσο και των κατεστραμμένων μικροαστικών στρωμάτων σε μια ισότιμη βάση. Η αναζήτηση ηγεμονίας της εργατικής τάξης (ανύπαρκτης με την έννοια που τίθεται από τις δυνάμεις της υπαρκτής αριστεράς) δεν είναι εφικτή. Το ζητούμενο είναι η αποφυγή τηςηγεμονίας των μικροαστικών αντιλήψεων. Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκφράσει σε άλλες, εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής συμμαχίας, εύστοχα ως «μη προνομιούχοι» έλληνες, με τη διαφορά ότι εν τέλει επικράτησε σ’ αυτή η ηγεμονία του μικροαστισμού και ανεξάρτητα αν λοιδωρήθηκε από τις τότε πολιτικές δυνάμεις της «αριστεράς» («ανανεωτικής») που εφαρμόζει σήμερα μια τερατώδη παραλλαγή του με ακραία νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. 

Το πρόταγμα που πρέπει να υιοθετηθεί είναι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας με σαφές αντιιμπεριαλιστικό και κοινωνικό πρόσημο που θα οριοθετεί και τους δυναμένους κοινωνικά να περιλαμβάνονται στην κοινωνική αυτή συμμαχία, χωρίς διακριτές εξ ορισμού ταξικές ομαδοποιήσεις. Η μεγαλοαστική τάξη, η οποία έχει απεμπολήσει το εθνικό έδαφος και την αυτόνομη κρατική κυριαρχία, με την πανηγυρική κήρυξη της πάλαι ποτέ Ελλάδας σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και τα στρώματα που εξαρτώνται με διάφορους τρόπους από το ευρωενωσιακό πλαίσιο δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή. Αυτό θα εκφραστεί με το μεταβατικό πρόγραμμα του πολιτικού υποκειμένου, η συγκρότηση του οποίου πρέπει να είναι δημοκρατική και να αποκλείει ηγεμονισμούς και γραφειοκρατικοποίηση. Το μεταβατικό αυτό πρόγραμμα έχει διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια σε αδρές γραμμές από πολλούς φορείς και πρόσωπα και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Η εξειδίκευσή του σε κυβερνητικό πρόγραμμα είναι ζήτημα που θα προκύψει εφόσον συγκεντρωθεί η κρίσιμη κοινωνική μάζα που θα το υιοθετήσει και θα το στηρίξει. 



Το στοίχημα μιας νέας πολιτικής κίνησης είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ριζικής ανατροπής του υφισταμένου καθεστώτος σε μια κατεύθυνση κοινωνικής και πολιτιστικής αναγέννησης με οικονομική αυτοδυναμία προς όφελος όλου του λαού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τον νέο «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ανακοίνωση

Δεν πέρασαν 20 μέρες από την ημέρα που η κυβέρνηση μαζί με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή, για μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ως επιτακτική ανάγκη σήμερα και η κυβέρνηση, -συνεπής στο ταξικό της πρόσημο-, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τους πλειστηριασμούς και της α' κατοικίας με τον νέο «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. 

Η συνεχιζόμενη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, με κόφτες σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, με ανεργία και απολύσεις, απανωτά χαράτσια και φοροεπιδρομή, έχει οδηγήσει το 85% και πάνω των οικογενειών να δυσκολεύεται, να αδυνατεί να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων.

Χιλιάδες δανειολήπτες σήμερα έχουν μια εμπειρία από τις απειλές και τους εκβιασμούς που γίνονται τηλεφωνικά ή γραπτά, προκειμένου να αναγκαστούν να υποκύψουν στους όρους, για να πληρώσουν δάνεια, που είχαν αναλάβει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Με το νέο οπλοστάσιο που έδωσε η κυβέρνηση στις τράπεζες, οι πιέσεις θα γίνουν αφόρητες, για να υποχρεωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά να «συμφωνήσουν» σε εξατομικευμένα μνημόνια συνεργασίας με τις τράπεζες. Η θηλειά σφίγγει ακόμα περισσότερο όταν δεν έχει ο δανειολήπτης το χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου»: «Ο αποχαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργάσιμου μπορεί να έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του από ειδικές ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νέο «Κώδικα Δεοντολογίας», ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική των πλειστηριασμών.

Ως «εναλλακτικές» λύσεις εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η «εθελοντική»!!! πώληση του ακινήτου σε τρίτους, επίσης η «εθελοντική παράδοση»!!! του ακινήτου στην τράπεζα, ενώ υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις, όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων κ.ά.). Αλήθεια πόσο εθελοντικά θα δώσει στη τράπεζα ο εργαζόμενος το σπίτι του , πόσο εθελοντικά θα διαγράψει τις θυσίες που έκανε η οικογένειά του για να μην τον πετάξουν στο δρόμο? Ακόμα και στη διατύπωση των λέξεων προσέχουν οι κυβερνώντες να μη θίξουν το προφίλ «κοινωνικής ευαισθησίας» που φιλοτεχνούν οι τράπεζες!

Με τον «Κώδικα Δεοντολογίας», η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανοίγει δρόμους για μαζικές αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής που χαρακτηρίζονται για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σε αυτό το επίπεδο, προβλέπεται η δυνατότητα για «συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο», δηλαδή η συμμετοχή των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ή ακόμη και η πλήρης ανάληψη της ιδιοκτησίας από τις τράπεζες. Αυτές, με τη σειρά τους, και αφού προηγουμένως τις εξυγιάνουν και τις απαλλάξουν από «βαρίδια» θα τις μεταβιβάσουν στη συνέχεια σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η λαϊκή κατοικία δεν κινδυνεύει μόνο από τις τράπεζες, καιροφυλακτεί για την αρπαγή της και το Δημόσιο, το οποίο με βάση τη στοχοθεσία των μνημονίων θα προχωρήσει σε επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους.

Σε αυτό το φόντο, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» θα πάρουν το επόμενο διάστημα ακόμη μαζικότερες διαστάσεις.

Ο λαός πρέπει να βάλει φρένο στο τσάκισμά του. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που είναι οι επιχειρηματικοί, τραπεζικοί όμιλοι, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.

Ρόδος 5/08/2016

ΗΜΕΡΙΔΑ του ΠΑΜΕ Ρόδου ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε., ΔΕΥΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ

Δ.Α.Σ. - Ο.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταιγιστική επίθεση που αφορά τη ζωή μας. Η νομοθέτηση του κόφτη και το νέο κύμα φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, αμέσως μετά την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, αποδεικνύει πως η επίθεση δεν έχει τέλος αν δεν τη σταματήσουμε εμείς.
Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, εφοπλιστές και τραπεζίτες έχει καταδικάσει τις οικογένειές μας στην ανεργία, στη φθηνή εργασία, στην απληρωσιά και στην δουλειά-λάστιχο! Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τους προηγούμενους και τους οποίους διατηρεί στο ακέραιο η σημερινή κυβέρνηση, κάνουν καλά τη δουλειά τους, αφού το νομικό-εργασιακό πλαίσιο είναι απαράδεκτο για τους εργαζομένους, με την εργοδοσία να έχει λυμένα τα χέρια της!
Μόνο οι απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων έριξε το κόστος εργασίας προς όφελος των εργοδοτών κατά 26,3% στο σύνολο της οικονομίας, μεταξύ 2009-14. Ειδικότερα, στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 26%, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (πρώην ΔΕΚΟ) κατά 35,4%, στις τράπεζες κατά 30%, στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς τις τράπεζες) κατά 27,4%, ενώ ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 24,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 (σύστημα «Εργάνη»), το 29,5% των μισθωτών (τρεις στους δέκα) έχει εισόδημα λιγότερο και απ' αυτό του κατώτερου μισθού (584€ μεικτά), ενώ από το σύνολο των εργαζομένων του 2015 το 60% αυτών βίωσε τουλάχιστον μια απόλυση!
Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά απολύτως προστασία μπροστά στο ενδεχόμενο της απόλυσης, αφού εργάζονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 20 υπάλληλοι). Σε μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 150 υπάλληλοι) έχουν τη δυνατότητα οι εργοδότες να απολύουν μέχρι και 30 εργαζομένους το μήνα και στις υπόλοιπες (από 20 έως 150 υπάλληλοι) μέχρι 6 εργαζομένους το μήνα! Πρακτικά, μέσα σε λίγους μήνες η εργοδοσία στέλνει στον Καιάδα το προσωπικό που θεωρεί «πλεονάζον»!
Παράλληλα, ψηφίστηκαν Νόμοι και πρόσθετες διευκολύνσεις στους εργοδότες, καθιστώντας ακόμα πιο φθηνές γι’ αυτούς τις απολύσεις, αφού μειώθηκε το ποσό της αποζημίωσης, περιορίστηκε το χρονικό διάστημα προειδοποίησης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, αυξήθηκε η δυνατότητα καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης!
Αυτό μαρτυρούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αλλά και η καθημερινή εμπειρία των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας, που ζουν στο πετσί τους τα όργια της εργοδοσίας. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με τις εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, Ένωση Τραπεζών) προωθούν τη λογική του «μικρότερου κακού», που νομιμοποιεί τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα στις συνειδήσεις των εργαζομένων, ώστε κάτω από την απειλή του φόβου να συναινέσουν στη σφαγή τους!
Για όλα τα παραπάνω ο εργοδοτικός συνδικαλισμός μέσα από Ομοσπονδίες (ΓΣΕΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ) και Σωματεία, όχι απλά δεν έβγαλε κουβέντα, όχι μόνο δεν οργάνωσε κινητοποιήσεις, αλλά στα πλαίσια της «εθνικής» γραμμής και του «κοινωνικού διαλόγου» βάζει πλάτη για να περιορίσει και να αποπροσανατολίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο νέο αντεργατικό γύρο καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και αναμονής, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι ανατροπές στα εργασιακά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ. Οι λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές», ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, η κατάργηση των ΣΣΕ και η αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η δομή και λειτουργία των σωματείων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών τους, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης (καταδίκη και απολύσεις συνδικαλιστών για κινητοποιήσεις), η επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας κα, θα ντυθούν με τον μανδύα της «εξυγίανσης» του συνδικαλιστικού κινήματος, που χρόνια απαξιώνεται από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,
Δύο επιλογές έχουμε μπροστά μας! Ή θα δεχτούμε τη νέα βάρβαρη επέλαση με νέες απώλειες δικαιωμάτων ή θα έρθει στο προσκήνιο το αγωνιστικό κάλεσμα των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των ΣΣΕ, με πλαίσιο την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, τη διεκδίκηση της ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

ΗΜΕΡΙΔΑ του ΠΑΜΕ Γραμμ. Ρόδου ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε., ΔΕΥΤΕΡΑ, 08-08-2016, 19:30 , στην Αίθουσα του Ε.Κ.Ρ.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Στάχτη στα μάτια επιχειρούν να ρίξουν Κυβέρνηση και Περιφέρεια με αφορμή τις εξαγγελίες για τη «Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική»

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ανακοίνωση

Με τη «Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ωφελεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών και εμπαίζει τα λαϊκά στρώματα.

Η στάχτη στα μάτια των νησιωτών που επιχειρούν να ρίξουν Κυβέρνηση και Περιφέρεια με αφορμή τις εξαγγελίες για τη «Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική», φαίνεται ότι θα φροντίσουν να αιωρείται όλο το επόμενο διάστημα, κρύβοντας τελικά ότι οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν στοχεύουν καθαρά στη στήριξη παραπέρα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι από την «Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική», που διαμορφώνει η κυβέρνηση μέσω διαφόρων συσκέψεων, θα προκύψουν οφέλη για τους κατοίκους των νησιών.

Την ώρα που τα εργατικά- λαϊκά στρώματα των νησιών αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες των συνεχιζόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Την ώρα όπου αρκετά νησιά έχουν μετατραπεί σε ζώνη εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και στο Αιγαίο αλωνίζουν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ εντάσσοντας πιο βαθιά την χώρα στους επικινδύνους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες με εξαγγελίες περί λήψης μέτρων, που δήθεν θα αφορούν τη στήριξή τους.

Τα περί «Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια», «μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.», η «Διαμόρφωση Θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής» κ.α. είναι, σε ότι αφορά το λαό, κούφια λόγια χωρίς αντίκρισμα. Το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής για τα νησιά είναι η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ, είναι η συνεχιζόμενη φοροεξόντωση των λαϊκών στρωμάτων και οι δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι οι τραγικές και επικίνδυνες ελλείψεις στα νοσοκομεία, είναι η παράδοση των μεγάλων αεροδρομίων και των λιμανιών και των χρυσοφόρων ακινήτων του δημοσίου του Αιγαίου στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι η διαρκής στήριξη των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων με νέα προνόμια και ενισχύσεις. 

Καμιά αυταπάτη ότι οι υποδομές είτε αφορούν τα Υδατοδρόμια, είτε τις μονάδες αφαλάτωσης, θα λειτουργήσουν για να εξυπηρετήσουν ανάγκες των νησιωτών. Οι νησιώτες θα βάλουμε το χρήμα (μέσω του προϋπολογισμού) και οι επιχειρηματίες θ’ αναλάβουν την διαχείρισή τους. Γνώμονας, το κέρδος των επιχειρηματιών που θα πληρωθεί ξανά από τους νησιώτες. 

Αυτή η πολιτική έχει την ψήφο και την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος .

Οι κάτοικοι των νησιών, πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι με τη λεγόμενη νησιωτική πολιτική η πρόθεση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της ΕΕ είναι να χρηματοδοτηθεί και θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της κερδοφορίας που κεφαλαίου όπως π.χ. το «μεταφορικό ισοδύναμο», που αποτελεί πάγιο αίτημα των εφοπλιστών. Με αυτό το κριτήριο θα χρηματοδοτηθούν τα όποια έργα γίνουν και όχι για τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών.

Απ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μία είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί: Αυτή της εισπραξιμότητας, δηλαδή η ένταση της φοροληστείας και το ανελέητο κυνήγι των φτωχών και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των νησιών του Αιγαίου να απορρίψουν συνολικά την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην ανασφάλεια προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. 

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η συμμαχία των μισθωτών, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, εμπόρων και αγροτών ενάντια στην άγρια επίθεση που δεχόμαστε. 

Κανένας συμβιβασμός και καμιά ανοχή στα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. 

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και η αντεπίθεση για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να μη συμμετέχει η χωρά σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Ρόδος 3/08/2016

ΠΑΜΕ: Σύσκεψη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

"Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και την επαναφορά του καθεστώτος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ 

Σύσκεψη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΡ 

Σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ την ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Εργατικό Κέντρο ΡΟΔΟΥ με θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και την επαναφορά του καθεστώτος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων. Αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αντεργατική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων.

Αυτοί οι αντεργατικοί νόμοι εξυπηρετούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας κι έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι μόνο έναν τρόπο έχουν για να απαντήσουν σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται:

Να δώσουμε ενιαία απάντηση. Καμιά αποδοχή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Απόρριψη της λογικής του "ό,τι έγινε, έγινε". Να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε.

Οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ. Διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών».

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Το Κίνημα για την παραπομπή Γεωργίου

Για την ιστορία, η χώρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα προσαρμογής την Άνοιξη του 2010 και ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε Πρόεδρος της νεοσύστατης ΕΛΣΤΑΤ, στις 2 Αυγούστου 2010"!


Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα, αναφέρει για την υπόθεση Γεωργίου:

Ο Άρειος Πάγος, με απόφασή του, ανοίγει το δρόμο για να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, παρά το ότι, η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.

Ο σεβασμός προς τους Θεσμούς, δεδομένος, αλλά αυτονόητα και κάποια ερωτήματα.

Η Δικαιοσύνη, έλαβε υπόψη της για μια υπόθεση, κατά κοινή πεποίθηση, μείζονος εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος, ότι,

Πρώτον, στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής, επισημαίνεται ότι, 

«...πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕγχΠ το 2009, έναντι - 6,5% το 2007, και τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕγχΠ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του από το 2003, όταν είχε διαμορφωθεί στο 97,4%, αγγίζοντας το 129,7% το 2009 και το 156,9% το 2012· είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος· χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010· σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων· υπενθυμίζει ότι, λόγω της επιμονής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι πλέον επιφορτισμένη με τις εξουσίες και τα μέσα για την παροχή ενός στέρεου συνόλου αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων»,

Δεύτερον, το γεγονός ότι, ακόμη και οι πρωταγωνιστές της «στατιστικής λαθροχειρίας», μεταξύ των οποίων ο έχων την βασική ευθύνη, τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έχουν αποδεχθεί όχι μόνον αυτήν τους την βλαπτική για τη χώρα ενέργεια, αλλά και τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία, ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2012, 2013, 2014, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2012 και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, με την παραδοχή ότι, το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6%, ανεξαρτήτως αν για ευνόητους λόγους μιλούν δημοσίως διαφορετικά, 

Τρίτον, ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, με άρθρο του στη WSJ, τον Απρίλιο του 2012, αποδεχόταν την ορθότητα των στατιστικών στοιχείων της περιόδου Γεωργίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το έλλειμμα ήταν 15%,

Και,

Τέταρτον, τις δηλώσεις του σημερινού επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιου Θανόπουλου, στην Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις οποίες «πλέον τα greek statistics είναι έπαινος», παράλληλα με την έκφραση της πρόθεσής του «να διοργανωθεί ένα παγκόσμιο συνέδριο με θέμα τα greek statistics, ώστε να αναδειχθεί πόσο σημαντικό έργο έχει παραχθεί στον τομέα παραγωγής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα»;

Αν όχι, γιατί;

Αν ναι, γιατί δεν έπραξε τα προβλεπόμενα, κινούμενη αυτεπαγγέλτως;

Και,

Πως είναι δυνατόν να παραπέμπεται σε δίκη ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που δεν είχε καμία σχέση με τη «στατιστική λαθροχειρία», όπως προκύπτει από τη Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και από την ψήφο στη Βουλή των ίδιων των πρωταγωνιστών της «λαθροχειρίας» και όχι οι πραγματικοί υπεύθυνοι;

Αλλά, επειδή η υπόθεση έχει και την κωμικοτραγική της διάσταση, γιατί κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν πραγματικά στοιχεία, ώστε να μην καταπέσει ο «μύθος» που υφάνθηκε για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή,

Πως είναι δυνατόν να κατηγορείται ο Ανδρέας Γεωργίου ότι «μαγείρεψε» τα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να μπει η χώρα σε μνημόνιο, όταν ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ, μήνες μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο;

Για την ιστορία, η χώρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα προσαρμογής την Άνοιξη του 2010 και ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε Πρόεδρος της νεοσύστατης ΕΛΣΤΑΤ, στις 2 Αυγούστου 2010"!

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/