Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΕΒΕ ΡΟΔΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και επαγγελματίες
            Στις 26 Φλεβάρη 2015 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης από δεκάδες ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, από κοινού με τα αντίστοιχα σωματεία εργαζόμενων στο εμπόριο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και αίτημα την κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
            Ο υπουργός κύριος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις μέρες που τελικά θα καταληχτούν (ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για 5 μέρες, άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 7 μέρες), παρά τις αντίθετες προεκλογικές της υποσχέσεις
            Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ζήτημα ότι με ευθύνη των δήμων μπορεί να διευρυνθούν οι περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, καλώντας και τους διάφορους εμπορικούς συλλόγους να συναποφασίσουν μαζί με τους δήμους.
            Η στάση της κυβέρνησης είναι επί της ουσίας στάση αντίθετη με τα συμφέροντα των μικρεμπόρων και όλων των αυτοαπασχολούμενων που δίνουν τη μάχη για το «μεροκάματο».
Τα  επιχειρήματα που χρησιμοποιεί, για πολιτικές που δήθεν θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις μικρές επιχειρήσεις είναι στάχτη στα μάτια για να νομιμοποιήσει στα μάτια μας μια πολιτική που επιδιώκει να τονώσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων.
Η πείρα δείχνει το ακριβώς αντίθετο!
Η  διεύρυνση του ωραρίου όπου αυτή προχώρησε, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στα προβλήματά μας, αντίθετα διαμόρφωσε προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερου περιορισμού μας.
Μεγάλωσε το κόστος λειτουργίας χωρίς ουσιαστική αύξηση των εξόδων.
Οδήγησε σε εξοντωτικά ωράρια με γνωστά αποτελέσματα σε εμάς τους ίδιους και τις  οικογένειές μας
Πρόκειται για μέτρα δοκιμασμένα, στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό και χρειάζεται να συναντήσουν την κάθετη καταδίκη μας.                  Ξέρουμε καλά ότι η κατάργηση του δικαιώματός μας στην ξεκούραση της Κυριακής, εξυπηρετεί την στρατηγική επιλογή των μεγάλων εμπορικών ομίλων να ξεπαστρέψουν τους μικρούς εμπόρους.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να αναλογιστεί ότι η τοποθέτηση του υπουργού να συνδράμουν οι ίδιοι οι μαζικοί φορείς μας στον καθορισμό αυτών των τουριστικών ζωνών, θα αποδειχθεί μια ακόμη παγίδα για να εγκλωβιστεί ο αγώνας μας, στα τραπέζια των διαλόγων, από τα οποία βγήκαμε τα προηγούμενα χρόνια μόνο με νέες πληγές στα δικαιώματά μας.
Η πείρα από την περσινή χρονιά όπου τη τουριστική περίοδο επισκέφτηκαν την χώρα μας εκατομμύρια τουρίστες είναι αφοπλιστική:
Τεράστια κέρδη για τους μεγάλους ομίλους του εμπορίου και του τουρισμού.
Ψίχουλα για τους εργαζόμενους, έξοδα, χρέη και λουκέτα για τα μικρομάγαζα.
Το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη.
Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Από τις οποίες θεωρούμαστε ως διαρθρωτικό πρόβλημα.
Μόνος δρόμος είναι η αλλαγή συσχετισμών στους εμπορικούς συλλόγους και στις Ενώσεις που πρωτοστατούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Να παραμερίσουμε την ξεπουλημένη ηγεσία της ΕΣΕΕ  που σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην κατάργηση  της Αργίας της Κυριακής και τώρα συνεχίζει στο ίδιο δρόμο με την νέα συγκυβέρνηση αποδεχόμενη τις 7 Κυριακές.   
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Σε αυτό τον δρόμο να γίνουμε περισσότεροι. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας μαζί  με τα σωματεία των εργαζομένων που και αυτά παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό τον δρόμο να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Στις 5 Απρίλη 2015, μια από τις 7 Κυριακές που προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται με αίτημα την κατάργηση του νόμου  που επιτρέπει στα μαγαζιά να είναι ανοικτά την Κυριακή και διεκδικούμε με νέο νόμο  την κατοχύρωση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Στηρίζουμε τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο  που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνάδελφο, να στηρίξει τον αγώνα μας καθώς η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους κλάδους όσον αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, θα συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ


Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή 5 Απρίλη στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Ροδιακή Έπαυλη το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Ρόδο.
Το Τ.Σ. Ρόδου της ΚΝΕ καλεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του νησιού που νοιάζονται, σκέφτονται, αγωνιούν, προβληματίζονται, χαίρονται, τραγουδούν και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς, να συμμετάσχουν στο μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Το Σύνθημα μας φέτος είναι: ΕΕ VS ΝΕΟΛΑΙΑ «Σκέψου έξω από τα δεσμά». Ενώνουμε τη φωνή μας γιατί το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή, δεν χωράει στα όρια του σημερινού σάπιου συστήματος που για μας εξασφαλίζει φτώχεια, ανεργία, αμορφωσιά.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαβάνει:

  • Συναυλία από metal συγκρότημα
  • Παρουσίαση των συλλογικών εργασιών των μαθητικών για τον Πανελλαδικό διαγωνισμό της ΚΝΕ
  • Ομιλία από τον Σπύρο Μαρίνη , μέλος του Γραφείου του Κ.Σ.
  • Σκέτς από μαθητές και μαθήτριες
  • Ταμπλώ με θέμα: «Το σχολείο στην Σοβιετική Ένωση»




Επιστολή προς τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, με θέμα την αντιπρόταση της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στο υφιστάμενο Σύστημα Συγκεντρωτικών Καταστάσεων (ΜΥΦ)

Επιστολή προς τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), κ. Σαββαΐδου, απέστειλε η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, κοινοποιώντας της την πρόταση που ανέπτυξε η Επιστημονική της Ομάδα για αλλαγές στο υφιστάμενο Σύστημα Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών.
Χαρακτηριστικά, οι δυσκολίες εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τις εν λόγω καταστάσεις, αποτυπώνεται και στις αλλεπάλληλες παρατάσεις εφαρμογής του που εξέδωσε μέχρι σήμερα η Γ.Γ.Δ.Ε, με την τελευταία να παρατείνει την εφαρμογής του μέχρι τις 30/09/2015 για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2014.
 Η αντιπρόταση της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. ΡΟΔΟΥ αποσκοπεί στην απλοποίηση και περαιτέρω την αξιοποίηση της εν λόγω υποβολής, προκειμένου να απαλλάξει επιχειρήσεις και Δημόσιο από αχρείαστο γραφειοκρατικό φόρτο.
Η λειτουργία του συστήματος όπως το αντιπροτείνει η ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ βασίζεται σε:

  • Υποβολή καταστάσεων από εκδότες (εσόδων και τίτλων κτήσης). Ταυτόχρονα με την περιοδική ΦΠΑ για τα έσοδα, σε μία ετήσια υποβολή οι τίτλοι κτήσης.
  • Αυτόματη δημιουργία καταστάσεων εξόδων στον λογαριασμό των αντισυμβαλλομένων από τη Γ.Γ.Π.Σ.
  • Αυτόματο έλεγχο μέσω λογισμικών για αποκλίσεις εξόδων. Καμία ενέργεια αν δεν υπάρχουν αποκλίσεις. Υποβολή μόνο σε αποκλίσεις ή μη υποβολή από εκδότες.
  • Οριστικοποίηση καταστάσεων με υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή με επιστροφή ΦΠΑ.
  • Αξιοποίηση δεδομένων για διατάξεις ΦΠΑ.
 Με την υποβολή του εν λόγω τεκμηριωμένου σχεδίου, η ΕΛΦΕΕ Ρόδου συνεχίζει τις παρεμβάσεις της προς το αρμόδιο Υπουργείο, με τελικό στόχο την βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών στη χώρα μας για ύψιστο Δημοσιονομικό όφελος με την λιγότερη διαχειριστική και οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και τον φορολογούμενο.

Περισσότερα για το σχέδιο που υποβλήθηκε στο http://www.lsr.gr/html/?p=2948 

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Γ.Γ.Δ.Ε. και το σχέδιο για το νέο Σύστημα Συγκεντρωτικών Καταστάσεων.

Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Ρόδου Αρ. Πρωτ: 30 / 20 - 03 - 2015, Ρόδος Γρ. Λαμπράκη 7 851 00 Ρόδος Τηλ : 22410/36500 – fax : 22410/32108 http://www.lsr.gr ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ e-mail : secretariat@lsr.gr ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ Κ. Α. ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
2) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ
3) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Δ. ΜΑΡΔΑ
4) ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΛΗΡ/ΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ κ.Μ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
5) ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ
6) Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
7) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
8) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
9) O.E.E.
10) Δ.Ο.Υ ΡΟΔΟΥ
ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΜΥΦ)
Αξιότιμη κα Γενικέ,
Στα πλαίσια της δογματικής μας αντίληψης περί γόνιμου και εποικοδομητικού αντίλογου - διαλόγου και σε συνέχεια του δελτίου τύπου της διευθύνσεώς σας, περί συνεργασίας και διαβούλευσης με τα σωματεία των Λογιστών – Φοροτεχνικών για την αξιολόγηση και αξιοποίηση προτάσεων στο θέμα της μορφής των συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 14 του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α’), σας ενημερώνουμε για την επί του προκειμένου εκπόνηση αντιπρότασης της Ενώσεώς μας, η οποία αποτελεί βελτιωτική συνέχεια σχετικών προτάσεων που έχουμε ήδη καταθέσει στον προκάτοχό σας κ. Χ. Θεοχάρη, όπως επίσης και στον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Εστιάζοντας στις σημαντικότερες αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη μορφή των καταστάσεων, θα αναφερθούμε στις εξής :  
  • Δεν δημιουργεί νέα δηλωτική υποχρέωση στις επιχειρήσεις και στους λογιστές, εφόσον συνυποβάλλεται με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.  
  • Κριτήρια υποβολής και συχνότητας υποβολής είναι η υπαγωγή στον ΦΠΑ και η συχνότητα υποβολής της περιοδικής δήλωσης (έχουμε ταύτιση καταληκτικών ημερομηνιών).  
  • Μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ.  
  • Υπό προϋποθέσεις (μη διαπίστωση αποκλίσεων), λήπτες δύνανται να μην υποβάλλουν ποτέ κατάσταση εξόδων (μείωση Διοικητικού και οικονομικού βάρους στις επιχειρήσεις και τα λογιστήρια).

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι με την πρόταση αυτή, διατηρούνται πολλές από τις ερμηνευτικές διατάξεις των ΠΟΛ.1022/07-01-2014, 1072/07-03-2014 και 1078/17-03-2014, γεγονός που αποδεικνύει την σαφή πρόθεσή μας για βελτιστοποίηση του συστήματος με σκοπό την άμεση εφαρμογή του, με την όποια τυχούσα περιπτωσιολογία να μην αποτελεί τροχοπέδη στην διαβούλευση. Τέλος, θέλουμε να εξάρουμε την πρόθεσή σας για συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σχετικό δελτίο τύπου της διευθύνσεώς σας, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ

Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩ/ΣΟΥ
ΣΧΟΛΙΟ
Οι τροχιοδεικτικές βολές της υφυπουργού οικονομικών κας Βαλαβάνη για την αύξηση των συντελεστών του  ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, έχουν πολλαπλούς στόχους.
Επιβεβαιώνουν  τις προθέσεις και ενέργειες  της νέας κυβέρνησης για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής της Ε.Ε.  των μνημονίων και  δημοσιονομικής προσαρμογής, των εφαρμοστικών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  για εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας  του κεφαλαίου, πολιτικής που τους  λογαριασμούς  πλήρωσε και θα πληρώνει  ο Ελληνικός λαός.
Ανοίγουν ένα σοβαρό ζήτημα για τη νησιώτικη χώρα, βολιδοσκοπούν διαθέσεις και αντιδράσεις αλλά ταυτόχρονα επικεντρώνουν όλη την προσοχή  σ΄αυτό  και μόνο το καυτό ζήτημα του ΦΠΑ.
Δημιουργούν αντιπαραθέσεις με περιοχές της χώρας όπου ο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερος.
Αφήνουν  έξω από την συζήτηση το ζήτημα της κατάργησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη  πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, ζήτημα που έθεσε το ΚΚΕ σαν ένα βασικό στοιχείο της ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας από τα ασήκωτα βάρη που υφίσταται.
Αφήνουν επίσης στο απυρόβλητο όλα τα άλλα θέματα,  τα οποία προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΝΦΙΑ, φορολογικό, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις κλπ.
Οι  όποιες αντιδράσεις από παρατάξεις και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, οι οποίοι έχουν συνδράμει, υποστηρίξει και υιοθετήσει την ίδια πολιτική, περιορίζονται σε μια αμυντική στάση, για τον ΦΠΑ, αποσιωπώντας συνειδητά  όλες τις άλλες πλευρές.
Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας είναι επιβεβλημένη, όπως και η κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Ο αγώνας αυτός αποκτά το πραγματικό του νόημα όταν  συνδυάζεται με τον αγώνα για  αποδέσμευση από την Ε.Ε., για  μονομερή διαγραφή του χρέους, για λαϊκή εξουσία και επιστημονικό σχεδιασμό  της κοινωνικοποιημένης οικονομίας.
Για αυτό επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να βάλουν τα δικά τους αιτήματα τους δικούς τους στόχους να αγωνιστούν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Ρόδος 27-3-2015

   

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι θέλουμε να δημιουργήσουμε και να γράψουμε τη νέα σελίδα της Παράταξης.

 ΠΑΣΟΚ: Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη στη Συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είμαστε 50 μέρες σχεδόν μετά τις εκλογές και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη ανασφάλεια.
Πριν την 25η Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα αναζωπύρωσης της ελπίδας, ωστόσο αυτό υποχωρεί μέρα με τη μέρα.
Οι προσδοκίες διαψεύδονται από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης που καμία σχέση δεν έχουν με τις προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει και το κούρεμα του επαχθούς και επονείδιστου χρέους, τις μονομερείς ενέργειες, το σκίσιμο του Μνημονίου και βεβαίως το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Έχει βρεθεί ο κύριος Τσίπρας εγκλωβισμένος μεταξύ της πολιτικής στροφής στο ρεαλισμό, της λαϊκής εντολής και της φυσιογνωμίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Η Κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις, μετονομάζει όργανα και διαδικασίες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο μια αλλαγή. Ότι θετικό είχε πετύχει η χώρα μέχρι σήμερα με τις θυσίες όλων των Ελλήνων κινδυνεύει να χαθεί μέσα από τη στρατηγική της δημιουργικής ασάφειας.
Ταυτόχρονα ένας ιδιόμορφος και επικίνδυνος εθνικισμός που τρέφεται και από τα Δεξιά και από τα Αριστερά θεριεύει μέσα από τα εμπόδια που φέρνει η πραγματικότητα. Οι πραγματικοί ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί. Ακροδεξιά ιδεολογία, λαϊκιστική ρητορεία και εθνολαϊκισμός έχουν πάρει τη θέση του πολιτικού ορθολογισμού. Το να υποτιμούμε και να αγνοούμε το υπόβαθρο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, μόνο σε λάθος εκτιμήσεις μπορεί να μας οδηγήσει. Η πολύπλοκη χημεία μεταξύ τους δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις συμμαχίας ακόμη και για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Φίλες και Φίλοι,
Δεν είναι παρωνυχίδα η επιλογή του κύριου Καμμένου για τη φυσιογνωμία που θα έχουν φέτος οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.
Δεν είναι παρωνυχίδα η ενοχοποίηση κάθε αντίθετης άποψης από αυτή της Κυβέρνησης, ανακοινώνοντας πάλι θεωρίες συνωμοσίας και προδοσίας, όπως άλλη μια φορά έκανε ο συνέταιρος του κυρίου Τσίπρα με τη φανταστική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.  
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Λέει η Κυβέρνηση να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο. Επιχειρεί να ενοχοποιήσει στην κοινή γνώμη για άλλη μια φορά τη Δημοκρατική Παράταξη.
Να γίνει λοιπόν μία Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο για να τελειώσει η συνωμοσιολογία και να μάθουμε επιτέλους πώς η χώρα έφτασε να έχει 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα το 2009.
Να ξεκινάει όμως από την εποχή που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Και όχι να κάνουν χρονική κοπτοραπτική για να μην αγγίξουν τον στρατηγικό τους σύμμαχο κύριο Καραμανλή.
Παράλληλα όμως, να γίνει και ακόμη μία Εξεταστική Επιτροπή για ποιο λόγο δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Γιατί η Ισπανία και η Πορτογαλία σήμερα δανείζονται από τις αγορές ενώ είχαν Μνημόνιο και η Ιρλανδία και εμείς δεν μπορούμε να δανειστούμε; Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπήρξαν αστοχίες αλλά να αναλάβουν επιτέλους κάποιοι τις ευθύνες για τη διακυβέρνηση Καραμανλή κατά την περίοδο 2004-2009, αλλά και η Αντιπολίτευση τις δικές της ευθύνες για τη στάση της από το 2010 και μετά.   
Φίλες και Φίλοι,
Τα πράγματα είναι απλά.
Η συμμαχία της Κυβέρνησης «Πρώτη φορά αριστερά» με την κυβέρνηση της «χρεοκοπίας» του κύριου Καραμανλή έχει ένα βαθύτερο συσχετισμό που απενοχοποιεί τους δεύτερους από τις τραγικές ευθύνες της διακυβέρνησής τους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση σε κάθε συναίνεση και κάθε μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες.
Κι αυτός ο συσχετισμός δεν είναι άλλος από την αφήγηση ότι το Μνημόνιο έφερε τη χρεοκοπία και όχι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ότι η χρεοκοπία έφερε το Μνημόνιο.
Σύντροφοι και Συντρόφισσες,
Πως όμως πίσω από την επικοινωνία μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα;
Το προσπάθησε πολύ ο κύριος Ρουσόπουλος σε άλλες εποχές αλλά δεν τα κατάφερε.
Το προσπαθούν και σήμερα προκειμένου να κρύψουν τους πραγματικούς κανόνες της διαπραγμάτευσης πίσω από το καθημερινό σόου του κύριου Βαρουφάκη.
Όμως κι αυτό έχει κοντά ποδάρια.
Και για να απλοποιήσουμε τα πράγματα ο στρατηγός Άνεμος είναι πάλι εδώ, μόνο που αυτή τη φορά φυσάει από την αντίθετη κατεύθυνση. Και οφείλουμε ως Παράταξη να τον αντιμετωπίσουμε με σχέδιο για τον τόπο και όχι με πυροτεχνήματα.
Γι αυτό έχει μεγάλη αξία η δομική μας αντιπολίτευση να βασίζεται στη λογική, τη συνέπεια και το σχέδιο.
Γι αυτό είναι κρίσιμη και όλη μας η προσυνεδριακή διαδικασία.
Γιατί δεν είναι θέμα μόνο στρατηγικής αλλά πάνω από όλα είναι θέμα πολιτικής διαπαιδαγώγησης ειδικά για όσους θέλουν να έχουν ρόλο σε κρίσιμες εθνικές συγκυρίες.
Φίλες και Φίλοι,
Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Η Κυβέρνηση ενώ ως Αντιπολίτευση δήλωνε έτοιμη να κυβερνήσει, δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε συναίσθηση στο που μπορούν να οδηγήσουν οι ακροβατισμοί που κάνει.
Υπογράφηκε μια συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής σύμβασης και αυτή δεν ήρθε ποτέ στην Ελληνική Βουλή. Κανείς όμως δεν μιλά γι αυτό.
Χρησιμοποιούνται τα ταμειακά διαθέσιμα Οργανισμών για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.
Κινδύνευσαν να μην πληρωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών από τη μεταφορά των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τι θα έλεγαν όμως αυτοί αν εμείς κάναμε κάτι τέτοιο το προηγούμενο διάστημα;
«Βάζουν χέρι στα λεφτά των αγροτών για να πληρώσουν τους διεθνείς τοκογλύφους».
Αυτό θα έλεγαν αλλά τώρα κανείς δεν μιλά.  Λέει ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης:«θα παίρνουμε καλύτερο επιτόκιο» και αποκρύπτει ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα όταν τοκίζονται στην Ελλάδα, επιστρέφουν οι τόκοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Καταθέτουν στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό είναι υποδεέστερα σε σχέση με όσα κοστολογημένα προβλέπει η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Προστασία.
Καταθέτουν προς ψήφιση και μάλιστα με κατεπείγουσα διαδικασία το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομία και οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις ελάχιστες αλλαγές έχουν σε σχέση με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Ολοκληρώνεται χθες η μίνι-σύνοδος κορυφής με τυμπανοκρουσίες από την πλευρά της Κυβέρνησης ενώ για άλλη μια φορά της επεσήμαναν τα ίδια πράγματα.
Να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Φυσικά αυτό δεν υπάρχει και φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει.
Και μετά ακολουθεί άλλος ένας εσωτερικός επικοινωνιακός χειρισμός σχετικά με την ανακοίνωση του Γιούνκερ για το πακέτο των 2 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Μα αυτό είναι ένα δεδομένο από το προηγούμενο καλοκαίρι. 
Σε όλα αυτά είχαμε αντανακλαστικά.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τις καθημερινές παρεμβάσεις της κάνει γόνιμη αντιπολίτευση.
Αυτό όμως για να έχει νόημα και να περάσει και στην κοινωνία, χρειάζεται να ξεπεράσουμε το μετεκλογικό μούδιασμα και να προχωρήσουμε μπροστά.  
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συγχώνευση στην πολιτική και το πρόγραμμά της  αντιφατικών πολιτικών ρευμάτων, τόσο από το πολιτικό κέντρο όσο και από τα πολιτικά άκρα. Επιχειρεί συγκυριακά να γεφυρώσει χάσματα προκειμένου να έχει τους αριθμητικούς και πολιτικούς συσχετισμούς για να επιβιώσει κυβερνητικά. Μέχρι τώρα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αντλούσαν δύναμη από την προβολή του οργανικά ενωμένου λαού απέναντι στο Μνημόνιο.
Τώρα όμως που υπέγραψαν την παράτασή του, η αδυναμία τους να εφαρμόσουν τα όσα συμφωνούν, θα τους οδηγήσει σε μία μόνο επιλογή να μεταβιβάζουν τα όσα δεινά συμβαίνουν στη χώρα σε εσωτερικούς και  εξωτερικούς εχθρούς.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο θύμα αυτής της στρατηγικής και θα συνεχίσει να είναι, αν δεν είμαστε ενωμένοι.  
Επιχειρείται η απαξίωση όλης της συμβολής της Παράταξης στον τόπο και κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Να μας απαξιώσουν ηθικά και να περιορίσουν τον ρόλο μας.
Προσφέρεται άλλωστε το περιβάλλον καθώς η κρίση στον χώρο μας βαθαίνει.
Γι αυτό οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και αυτό θα εξυπηρετήσει ο δρόμος προς το Συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου.
Αυτό θα Συνέδριο για την επαναθεμελίωση των ιδεών, των θέσεων και της θεσμικής λειτουργίας της Παράταξης.
Η εκλογή από τη βάση θα είναι εκλογή προέδρου και όχι αρχηγού.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας αυτοί που πιστεύουμε ότι χρωστάμε στο λαό και όχι ότι αυτός μας χρωστάει.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι θέλουμε να δημιουργήσουμε και να γράψουμε τη νέα σελίδα της Παράταξης.


Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ
Ρόδος 24/03/2015
Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η πάλη των λαών, οι λαϊκές εξεγέρσεις κι επαναστάσεις ενάντια στις ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις αποτελούν τη δύναμη που κινεί την ιστορία προς τα μπρος και μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι.
Το 1821 οι δυνάστες του λαού ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία, οι φεουδάρχες, Έλληνες και Τούρκοι, η Ιερή Συμμαχία. Η προοδευτική αστική τάξη της εποχής, ως φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που ωρίμασε ιδεολογικά μέσα στο περιβάλλον το οποίο είχε διαμορφώσει η Γαλλική Επανάσταση και οι άλλες μεγάλες αστικές επαναστάσεις της εποχής, μπήκε επικεφαλής του αγώνα ενάντια στους τότε δυνάστες, ξεσηκώνοντας τη φτωχολογιά, τις καταπιεζόμενες από τη φεουδαρχία λαϊκές μάζες. Σήμερα, οι δυνάστες του λαού είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι διεθνείς του συμμαχίες, οι σύγχρονες «Ιερές Συμμαχίες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ η εργατική τάξη είναι ο φορέας της κοινωνικής εξέλιξης.
Όπως το 1821 η ανερχόμενη τότε αστική τάξη ηγήθηκε στον αγώνα για την ανατροπή των ιστορικά ξεπερασμένων φεουδαρχικών σχέσεων, για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και για τη δημιουργία του δικού της κράτους, έτσι και σήμερα η κοινωνική εξέλιξη και πρόοδος, απαιτεί η εργατική τάξη να τεθεί επικεφαλής μιας συμμαχίας με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα, που θα ανατρέψει το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και θα οικοδομήσει μια νέα κοινωνία με εργατική – λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Αυτό είναι το σύγχρονο νόημα και μήνυμα του «1821», με βάση το οποίο η εργατική τάξη, ο λαός, το κίνημα πρέπει να προσεγγίσει και να «γιορτάσει» την επέτειο της επανάστασης και το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τα καλέσματα για «εθνική ομοψυχία» που απευθύνουν στο λαό, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί τους, χθεσινοί και σημερινοί κυβερνώντες.
Όλοι αυτοί αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν το κοινωνικό περιεχόμενο του 1821, τον επαναστατικό και εξεγερτικό του χαρακτήρα. Κρύβουν ότι ούτε το 1821 υπήρχε «εθνική ομοψυχία». Υπήρχαν και τότε Έλληνες που εχθρεύονταν την επανάσταση, υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, την εξουσία του Σουλτάνου και την Ιερή Συμμαχία, γιατί αντλούσαν προνόμια απ’ αυτό. Καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την υποταγή, το μάταιο του αγώνα και της επανάστασης. Σήμερα, κρύβουν ότι δε μπορεί να υπάρξει «εθνική ομοψυχία» σε μια κοινωνία που υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.
            Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκμεταλλεύεται την επέτειο του 1821, παρουσιάζοντας ως «εθνική υπόθεση» την στήριξη της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το λαό και να τον μετατρέψει σε χειροκροτητή της δήθεν «περήφανης» διαπραγμάτευσης. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η τωρινή αναγορεύει σε εθνικό στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ζητώντας από το λαό να συνεχίσει τις θυσίες του για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος.
Η εργατική τάξη, ο λαός, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του μπορεί να κατακτήσει και να βαδίσει σ’ ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.
Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού που τιμά πραγματικά την ιστορία και τις αγωνιστικές του παρακαταθήκες.

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 21 Μάρτη οι εκλογές στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Από τους 1721 ψηφίσαντες στις εκλογές του 2012, φέτος ψήφισαν μόνο 1039, δηλαδή 40% μείωση.

Είχαμε έγκαιρα καταγγείλει ότι η εργοδοτική πλειοψηφία όταν αντιλήφθηκε ότι οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει μαζικά την πλάτη, δε δίστασε να διαγράψει 4.500 εργαζόμενους, ανάμεσά τους το πιο δραστήριο, το πιο αγωνιστικό κομμάτι των μελών του Σωματείου, πρωτοπόρους εργαζόμενους, που τα προηγούμενα χρόνια πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις στους τόπους δουλειάς.
Με άλλα λόγια, συνειδητά απαξίωσαν, συρρίκνωσαν το Σωματείο για να εξασφαλίσουν πάση θυσία και πάλι την πλειοψηφία. Με αυτόν τον τρόπο οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που μόνο θετικό δεν μπορεί να θεωρηθεί για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Η μαζικοποίηση του Σωματείου που αποτελεί προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος και στο δικό μας κλάδο, είναι ζήτημα σοβαρό και στενά δεμένο με την ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών, με την ταξική γραμμή του, τα οποία η σημερινή πλειοψηφία αντιπαλεύει όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, χαιρετίζει τους συναδέλφους που ξεπέρασαν τα εμπόδια και τις δυσκολίες ιδιαίτερα αυτούς που έδωσαν τη μάχη των αρχαιρεσιών του Σωματείου ως υποψήφιοι, αλλά και όσους πάλεψαν είτε δίπλα στο ψηφοδέλτιο, είτε απλά έδωσαν την ψήφο τους.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι το ΠΑΜΕ δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα, ότι με όποιες δυνάμεις μπόρεσε να συγκεντρώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά πολύ περισσότερο με τους εργαζόμενους που καθημερινά κουβεντιάζουμε στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές και τα χωριά, θα βάλουμε πλάτη για να προχωρήσει η οργάνωση της πάλης τους πιο αποφασιστικά.
Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Ρόδος, 23 Μάρτη 2015


Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό. Εν όψει Βερολίνου

Αγαπητέ Αλέξη,
Δεν θα δεχόμουν στη θέση σου την πρόσκληση-πρόκληση της Καγκελαρίου Μέρκελ, τη στιγμή που η Γερμανική Κυβέρνηση τηρεί απροκάλυπτα εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα και κορυφαίοι επιτελείς της επιδίδονται σε ιταμές δηλώσεις εναντίον μας, υποθάλποντας και παροξύνοντας το ανθελληνικό κλίμα που επικρατεί στη γερμανική κοινή γνώμη. Μια παρόμοια επίσκεψη θα απαιτούσε, εκτός από την αντιστροφή του τελευταίου, σοβαρή προετοιμασία και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να συμβάλλει ουσιωδώς στη γεφύρωση των μεταξύ μας διαφορών και την επίλυση των προβλημάτων που μας χωρίζουν. Δεν αναφέρομαι στη στάση της Γερμανίας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και τη διέξοδο από την κρίση. Αυτά είναι πολιτικά θέματα που θα ‘πρεπε να συζητούνται  σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής και όχι Eurogroup, όπως δυστυχώς έχουμε επιτρέψει. Αναφέρομαι στα διμερή και βέβαια πρωτίστως στο μέγιστο εθνικό θέμα μνήμης και χρέους, αυτό των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Είμαι ευτυχής και σε συγχαίρω που ανέδειξες το θέμα στις Προγραμματικές Δηλώσεις και επικροτώ τη στάση και τις πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής και του Υπουργείου Άμυνας. Με δεδομένη όμως την πάγια απορριπτική θέση της Γερμανίας στο θέμα και ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων, η πρόσκληση στο Βερολίνο και η από μέρους σου αποδοχή της συνιστά πρόκληση και με την έννοια ότι (προ)καλείσαι να θέσεις το θέμα κατά τον πιο επίσημο τρόπο, διαχωρίζοντάς το όμως ταυτόχρονα σαφώς από τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα που είναι στην ατζέντα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να τεθεί το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου γιατί αναπόφευκτα θα υποβαθμιστεί και θα δηλητηριάσει το κλίμα της συνάντησης, δίνοντας λαβή στην προπαγάνδα που θέλει να εμφανίσει τις ελληνικές διεκδικήσεις ως όψιμες λόγω των οικονομικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η Χώρα και πάντως στρεφόμενες κατά του Γερμανικού Λαού. Συμφωνώ ότι αυτό είναι ένα ρίσκο αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρεις γιατί αν δεν το θέσεις θα είσαι εσύ αυτός που το υποβαθμίζεις και θα δώσεις λαβή στη μομφή ότι το ζήτημα τίθεται για εσωτερική κατανάλωση, επισύροντας την περιφρόνηση των Γερμανών και ενισχύοντας την αλαζονεία τους. Το ζήτημα είναι πώς τίθεται το θέμα, όχι αν πρέπει να τεθεί. 
Ο σαφής διαχωρισμός που προανέφερα επιβάλλει να προταχθεί το θέμα, να αποτελέσει τη δική μας ατζέντα ή μάλλον το δικό μας «γήπεδο», αυτό της Δικαιοσύνης και της Ηθικής, αυτό στο οποίο έχουμε το συντριπτικό πλεονέκτημα. Αυτό το πλεονέκτημα πρέπει να το αξιοποιήσουμε όχι μόνο στη «διαπραγμάτευση» με την Καγκελάριο αλλά επικοινωνιακά, απευθυνόμενοι στον Γερμανικό Λαό.            Η επίσκεψή σου είναι μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να περάσουμε σε μια γενική αντεπίθεση φιλίας που θα συνδυάζει τη σθεναρή και ανυποχώρητη απαίτηση αναγνώρισης των δικαίων μας με την έκκληση στα υψηλότερα αισθήματα του Γερμανικού Λαού, αυτά της δικαιοσύνης και της γενναιοφροσύνης. Ένας εκ μέρους σου εύστοχος επικοινωνιακά χειρισμός και αξιοποίηση της περίστασης, χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με ψυχή, μπορεί να συγκλονίσει τη γερμανική κοινή γνώμη και να λειτουργήσει καταλυτικά για την οικοδόμηση μιας πραγματικής ελληνο-γερμανικής φιλίας με όρους δικαιοσύνης και ισοτιμίας, θεμέλιο της νέας Ευρώπης των εθνών και των λαών που χρειαζόμαστε και που έχει ωριμάσει στη συνείδηση του κόσμου.
Έχεις την εύνοια της τύχης να βρίσκεσαι σε θέση που μπορείς να συμβάλλεις αποφασιστικά στην ιστορική στροφή της Χώρας και της Ευρώπης. Έχεις την εντολή της ψήφου του Ελληνικού Λαού και τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του. Έχεις την ευχή της Ασημίνας και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Προχώρα!
Συντροφικά
Γιάννης Μαύρος

Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία την Κυριακή 5 Απρίλη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία την Κυριακή 5 Απρίλη 
 Το ΔΣ του Σωματείου αφού συζήτησε  σε σύσκεψη που διοργάνωσε  με εργαζόμενους  του κλάδου ,από μεγάλα σουπερ μάρκετ ,πολυκαταστήματα, εμπορικά καταστήματα ,οδηγούς  με θέμα την οργάνωση του αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, αποφάσισε την συμμετοχή στην απεργία  την Κυριακή 5 Απριλη
«Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε τους λόγους που πρέπει να υπερασπιστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κυριακάτικη αργία, οι δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, αλλά και πώς μπορούν να ξεπεραστούν για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, η διάρκεια του αγώνα και με άλλες μορφές. Επίσης αναδείχθηκε πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, την υπογραφή και υποχρεωτικότητα για όλο τον κλάδο συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα αναπληρώνει τα χαμένα των τελευταίων χρόνων. 
To   Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στην προετοιμασία της κινητοποίησης, καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν δική τους υπόθεση την κατοχύρωση με νόμο της κυριακάτικης αργίας».

Η  ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πριν λίγες μέρες οι αγρότες έδωσαν το αγωνιστικό τους παρόν  στην 105η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου (6 Μάρτη 1910), στο Κιλελέρ.
Τότε ο αγώνας των κολίγων στράφηκε ενάντια στους τσιφλικάδες καταπιεστές τους με εξεγέρσεις, συγκρούσεις με την κρατική καταστολή - αστυνομία και στρατό. Η πάλη για να πάρουν τη γη που καλλιεργούσαν, που είχε νεκρούς αγρότες και εργάτες, κράτησε δεκαετίες γιατί το αστικό κράτος, η αστική τάξη, σε συμμαχία με τους καπιταλιστές γαιοκτήμονες στο θεσσαλικό κάμπο, διατηρούσε το φυσικό καταναγκασμό στην εκμετάλλευση των κολίγων, με προβοκάτσιες, αγροτοδικεία ασκούσε όργιο βίας και τρομοκρατίας.
Αυτός ο αγώνας προστίθεται στη λαϊκή αγωνιστική παρακαταθήκη, αναγκαία στις σημερινές συνθήκες της επίθεσης των αστικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των διακρατικών συμμαχιών του, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΠΟΕ, ΝΑΤΟ κ.ά. Δείχνει την αναγκαιότητα οι σημερινοί αγώνες να δίνουν απάντηση στο πραγματικό δίλημμα για το λαό: Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ή νέα εξαθλίωση.
Η επέτειος του Κιλελέρ βρίσκει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ρόδου σε αναβρασμό. Πρόσφατες είναι οι κινητοποιήσεις των σταφυλλοπαραγωγών για τις εξελίξεις στην πρώην ΕΑΣΔ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου) και την ΚΑΙΡ, απόρροια της εφαρμογής των πολιτικών Ε.Ε. και Ελληνικών κυβερνήσεων, με εργαλείο εφαρμογής το ν. 4015/2011, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται και σήμερα σε ισχύ χωρίς καμία αναφορά για κατάργησή του από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο ν. 4015/2011  οδηγεί στο  πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών , την συρρίκνωση και κλείσιμο των μικρών αγροτικών συνεταιρισμών και την υποβάθμιση και την μετατροπή αυτών που θα απομείνουν σε επιχειρήσεις – Ανώνυμες Εταιρείες, στις οποίες θα συμμετέχουν ως «μεριδιούχοι» οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες.
Μετατρέπει τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο μετατράπηκε και η  «Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ σε Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό, με την νέα επωνυμία  «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».
Με την μετατροπή αυτή, την εγγραφή νέων μεριδιούχων και τον έλεγχο της ΚΑΙΡ, αποκλείει τους σταφυλλοπαραγωγούς, από την δυνατότητα συμμετοχής για την εκλογή διοίκησης σε μια βιομηχανία που το πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι παραγωγοί.
Ο νόμος αυτός προβλέπει την διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης των υπαρχόντων συνεταιρισμών (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων), όσων δεν ενταχθούν στη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου τους και το ξεκαθάρισμα - «ξεσκαρτάρισμα» μετά στις μη  συνεταιριστικές οργανώσεις. Αναμένονται  και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και απολύσεις εργαζομένων.
Συνεπώς θύματα δεν είναι μόνο οι μικροί αγρότες αλλά και οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι που πιθανόν να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας.
Οι εξελίξεις στην Ε.Α.Σ.Δ. και τα γεγονότα στην ΚΑΙΡ, αποδεικνύουν στην πράξη, ότι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς δεν στόχευε στην αντιμετώπιση των «κακώς εχόντων» του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ισχυρίζονταν  οι τότε κυβερνώντες και οι μετέπειτα συνεχιστές τους, αλλά  στη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε βάρος των φτωχών αγροτών, στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης .
Πρόκειται για νόμο που εντάσσεται στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και εξυπηρετεί την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων και, μέσω αυτού, γίνονται οι ανάλογες προσαρμογές ενόψει της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) , που θα είναι σε ακόμα πιο αρνητική κατεύθυνση.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας, τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΔ και την ΚΑΙΡ, να αντιδράσουν αγωνιστικά  σ΄αυτήν   την αρνητική εξέλιξη για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους.
Οι αγρότες σε συμμαχία με τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους χρειάζονται να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να υπάρξει διαφορετική αγροτική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η πρόταση και η πάλη του ΚΚΕ για μια άλλη αγροτική πολιτική, κόντρα στους κανονισμούς της ΚΑΠ, για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με τρόφιμα ποιοτικά, υγιεινά και φθηνά. Μια ανάπτυξη που θα προχωρήσει μέσα από τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι ουδεμία σχέση θα έχουν με τους τωρινούς, θα προστατεύει την παραγωγή και το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.
Ρόδος 21-3-2015


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κατατέθηκε ερώτηση για την αύξηση του λαγοκέφαλου στις Ελληνικές θάλασσες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση του λαγοκέφαλου στις Ελληνικές θάλασσες. Κατατέθηκε ερώτηση.»
Την Πέμπτη 19 Μάρτη 2015, ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετείχε στην κατάθεση κοινής ερώτησης προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες.
Η εξάπλωση του λαγοκέφαλου, ψάρι το οποίο φέρει μια πολύ ισχυρή και παραλυτική τοξίνη, που επεκτείνεται σε πολλές περιοχές της χώρας και στο Αιγαίο, οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας της Μεσογείου.
Το φαινόμενο αποτελεί σημαντική απειλή για την παράκτια αλιεία και έχει οικολογικές επιπτώσεις μιας και έχει επηρεάσει επικίνδυνα τους πληθυσμούς άλλων ψαριών.
Το Υπουργείο θα πρέπει να μην υποτιμήσει αυτή την απειλή. Προτείνεται να βρεθεί τρόπος ενημέρωσης των ψαράδων για την επικινδυνότητα του είδους και να ενταχθούν για αποζημίωση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας όσοι αλιείς έχουν ζημιωθεί από την αλίευσή του. Τέλος, στην ερώτηση, προτείνεται να γίνει έρευνα για πιθανές εξαγωγές του είδους σε χώρες που καταναλώνεται ο λαγοκέφαλος, ώστε να εκμεταλλευτεί η χώρα μας εμπορικά και προς το συμφέρον της αυτό το φαινόμενο.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
19/03/2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Θέμα : «Επιδείνωση των προβλημάτων από την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού  του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες».
Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης (αρ. πρωτ. 1850/12.8.2014) για το ζήτημα της εμφάνισης  του λαγοκέφαλου στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα επεκτείνεται, όχι μόνο τοπικά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η εξάπλωση του λαγοκέφαλου (pufferfish Lagocephalus sceleratus) είναι συνεχής και οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις διαρκώς αυξάνουν.  Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας της Μεσογείου και στην έλλειψη θηρευτών.  Εκτός από το λαγοκέφαλο και άλλα ξενικά είδη έχουν εμφανιστεί (λεσεψιανοί μετανάστες) και η παρακολούθηση του φαινομένου πρέπει να  ενταθεί.
Επιπλέον, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που έχει αλιευθεί από παράκτιους αλιείς στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρχίσει στις περιοχές αυτές σημαντικές εθνικές προσπάθειες (όπως στην Κύπρο).
Οι κοινωνικές επιπτώσεις από την εμφάνιση του είναι ανησυχητικές λόγω της θανατηφόρας επίδρασης της τοξικής ουσίας που περιέχει. Τα ψάρια αυτά φέρουν την ισχυρότερη γνωστή σήμερα παραλυτική τοξίνη, την τετροδοτοξίνη.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (854/2004/ΕΚ) αναφέρει ότι τα τοξικά ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae δεν θα πρέπει να εισάγονται  στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ραγδαία αύξησή του πληθυσμού του λαγοκέφαλου στις παράκτιες κοινότητες των ψαριών,  σε συνδυασμό με οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, το κατατάσσουν ως παράσιτο για την αλιεία και  πιθανή απειλή για τη βιοποικιλότητα.
Η εμφάνιση του λαγοκέφαλου επηρεάζει την αλιευτική οικονομία με πολλούς τρόπους: Δημιουργεί πρόσθετη εργασία που συνίσταται στην απόρριψη των ανεπιθύμητων ψαριών. Επίσης οι επαγγελματίες ψαράδες αναφέρουν καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων (διχτυών, παραγαδιών) λόγω του μεγέθους του.
            Η ταχεία επέκτασή του λαγοκέφαλου είναι ανταγωνιστική για τα άλλα ψάρια και έχει επηρεάσει επικίνδυνα τους πληθυσμούς των καλαμαριών και  των χταποδιών.
           Η πιο σημαντική πτυχή από κοινωνική άποψη είναι αναμφισβήτητα οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση των ψαριών, λόγω της τοξικότητάς του.
Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται είναι αναγκαίος ένας σχεδιασμός, ίσως και για την εμπορική του εκμετάλλευση.  Έρευνες  στον τομέα την βιοτεχνολογίας, αναφέρουν ότι λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν  οι τοξίνες αυτές, φαίνεται να είναι θετική η χρήση τους στον τομέα της ιατρικής και της φαρμακευτικής.
Η εξάπλωση του είδους απαιτεί συστηματική μελέτη και η συμμετοχή των επαγγελματιών ψαράδων είναι καθοριστική. Η επιδότηση των ψαράδων για καταγραφή και παράδοση των λαγοκέφαλων (τακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Κύπρο με σημαντικά αποτελέσματα) είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος που πιθανότατα οδηγεί σε αξιόπιστα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα χρειαστούν 1-2 χρόνια παρακολούθησης για να γνωρίσουμε την εξάπλωση του είδους.
Επειδή  οι οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις του λαγοκέφαλου στην περιοχή της Μεσογείου είναι σημαντικές,
Επειδή  είναι αναγκαίο να μελετηθούν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του στην τροφική δομή και τη λειτουργία του νέου οικοσυστήματος, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης του,
Επειδή η εξάπλωση του λαγοκέφαλου είναι ραγδαία και αφορά όλες τις χώρες της Ανατολικής  Μεσογείου
Επειδή σε πολλές περιοχές υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργούν τα χωροκατακτητικά αυτά είδη. Υπάρχει κάποιο  χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής;
Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ενημέρωση των επαγγελματιών και των κατοίκων ιδίως σε περιοχές που τώρα εξαπλώνεται ο λαγοκέφαλος;
          Υπάρχει  σχέδιο ώστε να μελετηθούν τρόποι αξιοποίησης των αλιευμάτων είτε για εξαγωγή σε χώρες όπου το καταναλώνουν είτε να αξιοποιηθούν από την φαρμακοβιομηχανία;
             Υπάρχει  σχεδιασμός ώστε να εξασφαλιστούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την αποζημίωση των αλιέων από την εξάπλωση του λαγοκέφαλου;
Προτίθεται να προχωρήσει σε επιδότηση των ψαράδων  για καταγραφή και παράδοση των λαγοκέφαλων στα πλαίσια ενός σχεδιασμένου ερευνητικού προγράμματος;
Θα επιδιωχθεί συνεργασία με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (όπως η Κύπρος) για την από κοινού μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Αθανασίου Νάσος, Αμμανατίδου Λίτσα, Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια), Βαρδάκης Σωκράτης, Γρηγόρης Σταύρος, Δέδες Γιάννης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διώτη Ηρώ, Ζάννας Ζήσης, Καματερός Ηλίας, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κυρίτση Αγλαḯα, Μιχελογιαννάκης Γιάννης, Ουρσουζίδης Γιώργος, Πετράκος Θανάσης, Πολάκης Παύλος, Σαμοḯλης Στέφανος, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σεβαστάκης Δημήτρης, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ), Σταθάς Γιάννης, Συρίγος Αντώνης, Συρμαλένιος Νίκος, Φάμελλος Σωκράτης, Ψυχογιός Γιώργος

Βουλευτής Δωδεκανήσου
Νεκτάριος Σαντορινιός
Αθήνα, 20.3.15


ΚΚΕ: «Το θέατρο του παραλόγου; ή η δουλειά στο μάστορη;»

ΣΧΟΛΙΟ ΤΑΚΗ ΠΟΤΣΟΥ 20-3-2015

Σκηνή 1η :  «η απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ»
Σκηνή 2η : «Μετά την απορρόφηση αυτή δημιουργείται ένα Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.»
Σκηνή 3η : «Ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί δεν πρόκειται να αναιρεθούν»
Σκηνή 4η : Η κα  Βαλαβάνη αναγνωρίζοντας ότι στα Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου αναφέρεται από τον κο Βαρουφάκη  πως τα έσοδα από το ΤΑΙΠΕΔ θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους  λέει : «πράγματι υπάρχει αναφορά στο τέλος, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκφράζεται η άποψη ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προβολή του χρέους στο μέλλον, επειδή έχει τα ποσοστά για το πώς διαμορφώνονται μέχρι το 2022 παραπάνω».
Σκηνή 5η : Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ  Νεκτάριος Σαντορινιός, παρευρέθηκε την Τρίτη, 17/03/15, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της «κοινής πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων»
Σκηνή 5η  (λίγο πριν τις εκλογές) : Ο κος Σαντορινιός κατά την άφιξη του κου Τσίπρα στη Ρόδο. «……. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων».
Σκηνή 5η :Τσίπρας στη Ρόδο «…..Και ακόμα, έχουμε υποχρέωση να σώσουμε την φυσική ομορφιά των νησιών από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ. Από την επιθετικότητα μιας τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικά επικερδούς για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά ελάχιστα ωφέλιμης για τον τόπο.»….. «Στην ίδια ακριβώς λογική θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων. Γιατί το ξεπούλημα κάθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Είναι επιστροφή στην φεουδαρχία.»
Σκηνή 6η: Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σαντορινιός στις 17-3-2015, «Να συνδεθεί η διεκδίκηση για το δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή και με την παραχώρηση τους σε αυτούς»
Σκηνή 7η : (όσα και τα 7 θαύματα) .   «Καίριο όμως ζήτημα και στοίχημα, θεωρώ όμως, είναι το επίπεδο υπηρεσιών που θα προσφερθεί στους πολίτες αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η παράμετρος, νομίζω ότι θα κρίνει τελικά και την αποδοχή από την κοινωνία του αιτήματος συνολικά για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Γιατί κακά τα ψέματα, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, είναι τουριστικά αεροδρόμια. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους όπως η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη πόρων (πραγματική ή τεχνητή με σκοπό την υποβάθμιση) και άλλα. Εάν λοιπόν δούμε να υπάρχουν καθυστερήσεις, να υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια, αυτό θα ασκήσει μια αντίρροπη πίεση που θα ενισχύσει το επιχείρημα της ιδιωτικοποίησής τους.»

Στο δια ταύτα:    1.  ΤΑΙΠΕΔ θα ………έχουμε με άλλο όνομα.
                             2. Ιδιωτικοποιήσεις θα έχουμε αλλά θα είναι …………. «για το ……… συμφέρον»
                             3. Οι ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων θα έχουμε με …… αποδοχή της κοινωνίας» (θα το χωνέψουμε τελικά) .
                             4. ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα ) με Δήμους Περιφέρειες ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κλπ.
                          5. Τήρηση όλων των υποσχέσεων θα…….. έχουμε.
                            6. «Αριστερή» κυβέρνηση μέσα στην Ε.Ε. θα…………. έχουμε.
                            7. (όσα και τα 7 θαύματα) «υγιή»  επιχειρηματικότητα  θα έχουμε.
   Και ο λαός;  σε…………..  «δημιουργική»  σαφήνεια των ψίχουλων της φτώχιας της ανεργίας κλπ
Θέατρο του παραλόγου; ή η δουλειά στον μάστορη για να μας έχουν με παροπίδες; 
  Υ.Γ. Κρητική επί του έργου:   Ουσιαστικά οι ιδιωτικοποιήσεις  των αεροδρομίων θα ολοκληρωθούν. Το θέμα για το ΣΥΡΙΖΑ , είναι πως θα το δεχθεί η κοινωνία. Στη δήλωσή του ο κος Σαντορινιός εξαρτά επίτηδες την ιδιωτικοποίηση από την λειτουργία των αεροδρομίων κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Από την αρχή ξέρει ότι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων η λειτουργία των  αεροδρομίων θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Θέλει λοιπόν να ετοιμάσει το έδαφος της αποδοχής της ιδιωτικοποίησης και να καλύψει την «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα επειδή ήδη σχεδιάζονται ιδιωτικοποιήσεις με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ένταξη στην διαδικασία, της Τοπικής Διοίκησης, επιμελητηρίων, οργανισμών, ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικέ Επιχειρήσεις )  κλπ χρυσώνουν το χάπι από τώρα, με την σοφιστεία του ελέγχου από τους τοπικούς φορείς.
Μια είναι η λύση εδώ και τώρα. Αγώνας ενάντια στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τον μανδύα της «αριστεράς». Εδώ και τώρα αγώνας για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε. στην προοπτική του σχεδιασμού της οικονομίας από τη λαϊκή εξουσία.
Ρόδος 20 Μάρτη 2015
  

ΚΚΕ: Συνεχίζεται με ευθύνη και της νέας συγκυβέρνησης η απομόνωση μιας σειράς νησιών του Αιγαίου

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Συνεχίζεται με ευθύνη και της νέας συγκυβέρνησης η απομόνωση μιας σειράς νησιών του Αιγαίου και η μη καταβολή δεδουλευμένων για εκατοντάδες ναυτεργάτες, την ώρα που οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές ρέουν απρόσκοπτα για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές». Σε μία σειρά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των ναυτεργατών , η Κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια και καλύπτει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Να  καταβληθούν  άμεσα  οι δεδουλευμένοι μισθοί  σε  όλους  τους  ναυτεργάτες  και  σε  όλους  τους εργαζόμενους

Η απλήρωτη εργασία αποτελεί μάστιγα για τους ναυτεργάτες, γενικότερα για τη λαϊκή οικογένεια. Η ΝΕΛ, η ΑΝΕΚ και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν καταβάλουν τους δεδουλευμένους μισθούς των ναυτεργατών.
Χαρακτηριστικά η ΝΕΛ δεν καταβάλει τους δεδουλευμένους μισθούς σε 500 περίπου ναυτεργάτες.
Τα 11 πλοία της ΝΕΛ παραμένουν ακινητοποιημένα με ευθύνη της εταιρείας και του υπουργείου ναυτιλίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με καταγγελίες των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και των μαζικών φορέων των εργαζομένων των κατοίκων των νησιών, για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα νησιά στο ΒΑ Αιγαίο – Λήμνο, Αη Στράτη, Ικαρία, Σάμο κ.α. είναι απομονωμένα.  Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού Πειραιά – Λήμνο με το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «Νήσος Μύκονος» είναι 22.30 ώρες!
Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα των υπέργηρων – υποσυντήρητων ακτοπλοϊκών πλοίων άνω των 30 ετών, με συχνές βλάβες, καθυστερήσεις και μεγάλους κινδύνους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Την ίδια  ώρα η  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  δεσμευμένη  με τα  εφοπλιστικά  συμφέροντα χρηματοδοτεί τη ΝΕΛ   και  τις  άλλες  ακτοπλοϊκές  εταιρείες  με  κρατικές  επιδοτήσεις από  τη  φοροληστεία  του  λαού. Οι  δηλώσεις  του  υπουργού  ναυτιλίας   για  μελλοντικές   νομοθετικές  ρυθμίσεις  και  τη  σύνδεση   της εξόφλησης των  δεδουλευμένων μισθών των ναυτεργατών  με  τη   κρατική   χρηματοδότηση  στις  ακτοπλοϊκές  εταιρείες  αποτελεί  πρόκληση  για  τους  ναυτεργάτες, που δεν  μπορούν  να  ανταπεξέλθουν, να καλύψουν    καθημερινές   στοιχειώδεις  ανάγκες  τους.         
Η   αντι-ναυτεργατική -  αντιλαϊκή  πολιτική  της  κυβέρνησης   ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  -   στην ίδια  ρότα  των   προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – αφήνει   τα  νησιά   χωρίς  πλοία,  τους  ναυτεργάτες  χωρίς  δουλειά,  δημιουργώντας  μεγάλα προβλήματα  τόσο  στη  μετακίνηση   των  επιβατών  όσο  και   στον  εφοδιασμό   με  προϊόντα  τα  νησιά.       
Η ζωή επιβεβαιώνει  ότι όσο διατηρείται η εξουσία της αστικής τάξης,  όσο τα πλοία είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο η ανάπτυξη της οικονομίας και της ναυτιλίας έχουν κριτήριο το κέρδος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ναυτεργατών, των εργαζόμενων, των αγροτών, των  «αυτοαπασχολούμενων»   ΕΒΕ  στα  νησιά   και  γενικότερα. Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα χειροτερεύει η κατάσταση τους.
Η  πάλη   μέσα  από  τις  γραμμές   ΚΚΕ    ρήξης  και  ανατροπής  της  καπιταλιστικής  βαρβαρότητας    συνεχίζεται,    για αποκλειστικά Κρατικό, Ενιαίο Φορέα Μεταφορών, γιατί  κριτήριο  της πολιτικής  του  πρότασης  είναι  η  ικανοποίηση  των σύγχρονων  λαϊκών αναγκών  και  όχι  τα  συμφέροντα  των  εφοπλιστών, του  κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πως   τοποθετείται στις προτάσεις των   ναυτεργατών  και  των  μαζικών φορέων   των εργαζομένων  των   κατοίκων  των  νησιών :
  
  Να  καταβληθούν  άμεσα  οι δεδουλευμένοι μισθοί  σε  όλους  τους  ναυτεργάτες  και  σε  όλους  τους εργαζόμενους.
   Υπεράσπιση  και  εφαρμογή  των Συλλογικών  Συμβάσεων  Εργασίας   των  ναυτεργατών.
Κατάργηση των Μνημονίων και  των Δανειακών Συμβάσεων απειθαρχία στην εφαρμογή και πάλη για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν αβάσταχτη φορολογία και καταργούν θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δια-νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%.
Οι έλεγχοι της αξιοπλοΐας των πλοίων και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητι- κών να γίνεται με κρατική ευθύνη και τη συμμετοχή των ναυτεργατών, των ναυτεργατικών σωματείων,  που θα ενισχύουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Κατάργηση  του   άρθρο 82 του ν. 4316/2014 – (ΦΕΚ 270Α/24/12.2014)  που  επιτρέπει στα  υπέργηρα -  υποσυντήρητα   άνω των 30 χρόνων    πλοία   να   εκτελούν ταξίδια  στην  ακτοπλοΐα,  παρότι παραβιάζουν κατάφωρα και αυτούς ακόμα τους ανεπαρκείς κανόνες αξιοπλοΐας, θέτοντας σε αυξημένους κινδύνους τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών
 Αποκλειστικά δημόσια ασφαλή λιμάνια και  αεροδρόμια στην υπηρεσία του λαού.

Οι Βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου
Χρήστος Κατσώτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/