Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το ΔΗΚΚΙ εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον χαμό του συντρόφου Μπάμπη Δεληνταδάκη

ΔΗΚΚΙ - Σοσιαλιστική Αριστερά

www.dikki.org  Καρόλου 28 Πλατ. Καραϊσκάκη τηλ. 2105234289

    27 Νοεμβρίου 2014
Το ΔΗΚΚΙ εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο χαμό του συντρόφου Μπάμπη Δεληνταδάκη.
Ο σύντροφος Μπάμπης Δεληνταδάκης υπήρξε ο ανιδιοτελής αγωνιστής της εθνικής ανεξαρτησίας, της οικολογίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών κινημάτων.
Η προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες υπήρξε μεγάλη, άοκνη, συνεχής και μαχητική.
Με τα κείμενά του και το λόγο του συνέβαλε αποφασιστικά ωστε ο πατριωτικός -  αριστερός χώρος να βρει σημεία σύγκλισης.
Στην οικογένειά του και τους οικείους του εκφράζουμε τα συλληπητήριά μας και να είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα ανιδειοτέλειας και προσφοράς.
Φίλε Μπάμπη καλό ταξίδι.

ΔΗΚΚΙ Κ.Ε

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

Νοέμβριος 2014
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/11/2014
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

2ΑΣ ΜΑΙΟΥ 8, ΝΕΑ  ΣΜΥΡΝΗ
Οι έρευνες του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες συνέπεσαν με τις μεθοδεύσεις για την υπογραφή του νέου θανάσιμου για την ελληνική Οικονομία Μνημονίου επιδεινώνοντας περαιτέρω την θέση της χώρας  δεν μπορεί να συγκριθούν με τα ανάλογα επεισόδια του 1976 και του 1987 με το Χώρα (μετέπειτα Σισμίκ) ή με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν το 2012 στην ΑΟΖ της Κύπρου και δικαίως χαρακτηρίσθηκαν από πολλούς ως Αττίλας 3.
Και τούτο διότι τόσο σε ό,τι αφορά τον Ευρωατλαντικό παράγοντα και τις παρεμβάσεις του στο τόξο από την Κεντρική Ευρώπη(Ουκρανία) έως την Λιβύη που επέφεραν την διάλυση των μεταπολεμικών συνόρων, αλλά και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία με τα αποτελέσματα των εκλογών, την συμμαχία των ισλαμιστών του AKP με τους νεοκεμαλιστές στρατιωτικούς της ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ και την εδραίωση του δίδυμου Νταβούτογλου - Ερντογάν, βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική εποχή.
Βρισκόμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό τοπίο και στην περιοχή της Κύπρου, όπου, πέραν της συνεχούς προσπάθειας των ΗΠΑ - Αγγλίας για επαναφορά «λύσεων» τύπου σχεδίου Ανάν, το ζήτημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου έχει τεθεί εκ΄ των πραγμάτων στο προσκήνιο.
Η μείωση των υπό εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της περιοχής και προκαλεί μια μεγάλη «κινητικότητα» όλων ανεξαιρέτως των παράκτιων κρατών της Ανατ. Μεσογείου (Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία, Κύπρος) για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και κατ΄ επέκταση των «θαλάσσιων συνόρων» με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που αποφάσισε ο Ο.Η.Ε. το ΄82 και εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Η προηγούμενη κινητικότητα δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει αδιάφορο το καθεστώς της Άγκυρας το οποίο δεν περιορίζεται τώρα μόνο στις ωμές παραβιάσεις του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο ακόμη και με την πτήση πολεμικών του αεροσκαφών πάνω από κατοικημένες περιοχές (Φούρνοι, Αγαθονήσι κ.ά.) και στην προσπάθεια να μετατρέψει το τελευταίο σε περιοχή «γκρίζων ζωνών».
Το καθεστώς της Άγκυρας, σε συμμαχία με τις ΗΠΑ, έχει πλέον αναγάγει το «δόγμα Νταβούτογλου» και τον «νεοοθωμανισμό» σε οδηγό της εξωτερικής του πολιτικής και όποιος αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα θεωρώντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε απλώς και μόνο την έξαρση ενός τουρκικού εθνικισμού κάνει το ίδιο λάθος με όσους το 2010 πίστευαν πως το Μνημόνιο αποτελούσε μια από τις δεκάδες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική Οικονομία:
Ορίζει τα γεωπολιτικά του σύνορα στα όρια της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (pax othomanika) αμφισβητώντας στην ουσία τα σημερινά, σύνορα, υποδαυλίζει σταθερά τις εξάρσεις του Αλβανικού εθνικισμού στην Βαλκανική (Κόσσοβο, Πρέσεβο κ.ά.), εμπλέκεται ανοιχτά στον εμφύλιο στην Συρία με σκοπό την διάλυση μιας ολόκληρης χώρας και φθάνει να θεωρεί αυτονόητη την επέμβασή του στα εσωτερικά της Αιγύπτου! (μιας χώρας - μητρόπολης του Αραβικού κόσμου με στρατιωτική παράδοση και 80.000.000 πληθυσμό).
Η νέα Τουρκική πρόκληση αποδεικνύει πως αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι η ηγεσία της Κύπρου υπό τον Τ. Παπαδόπουλο το 2004 προχώρησε στην ανακήρυξη και την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με γειτονικές της χώρες αφαιρώντας απ΄ τη Τουρκία τη δυνατότητα να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να έχει τώρα στην κατοχή της την πρωτοβουλία των κινήσεων για την χάραξη των «θαλάσσιων συνόρων» στην περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και της Κύπρου.
Αυτή η υποβαθμισμένη από τις ελληνικές κυβερνήσεις πρωτοβουλία του 2004 και ιδίως η προοπτική της οριοθέτησης ΑΟΖ από Ελλάδα - Κύπρο και Αίγυπτο η οποία, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελληνική ΑΟΖ, ακυρώνει στην πράξη και εκθέτει τα σχέδια της Τουρκίας, αποδεικνύεται σήμερα η μόνη διαμορφωμένη ελληνική στρατηγική κατά του Τουρκικού επεκτατισμού.
Σε αυτήν στηρίχθηκε και η όποια προσπάθεια δημιουργίας  ενός αντίβαρου στην πρόκληση Μπαρμπαρός και όχι στα συνεχή ταξίδια στην Ουάσιγκτον του δίδυμου Σαμαρά - Αναστασιάδη και στην προσδοκία  πως οι ΗΠΑ θα ανέκοπταν τάχα τον Τουρκικό τυχοδιωκτισμό.
Ο αντίκτυπος της συνόδου κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και το ενδιαφέρον που επέδειξαν δυνάμεις οι οποίες το 1964 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανακοπή της τότε Τουρκικής επίθεσης όπως η Ρωσία δείχνουν πως η αξιοποίηση των σημαντικών γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα με κατάλληλες ισότιμες συμμαχίες μπορεί να επιτύχει την ανάσχεση του τουρκικού επεκτατισμού.
Υπό αυτό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων θεωρούμε πως:
Ο κύκλος τον οποίο άνοιξε το Μπαρμπαρός - όπως εκτίμησε και η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επί προεδρίας Χριστόφια κ. Μαρκουλή - δεν έκλεισε. Θα συνεχιστεί με νέες έρευνες και πολύ πιθανή την τοποθέτηση Τουρκικής εξέδρας άντλησης πετρελαίου (έχουν αρχίσει ήδη οι σχετικές ενέργειες για την προμήθειά της) εντός της Κυπριακής ή Ελληνικής ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στην Κύπρο ή/και στο Καστελλόριζο.
Η «ώρα μηδέν» για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με την κορύφωση της Τουρκικής στρατηγικής της «ήπιας ισχύος» αφενός για την δημιουργία τετελεσμένων (ντε φάκτο) μέσω της «διπλωματίας των κορβετών» και αφετέρου για την εκκίνηση διαδικασιών νομιμοποίησης (ντε γιούρε) δραματικών αλλαγών του ισχύοντος «στάτους κβο» στον ενιαίο χώρο Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη, βρίσκεται προ των πυλών.
Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας που επακολούθησαν του Μαρμπαρός προαναγγέλλοντας την επέκταση της πρόκλησης σε περιοχές τις οποίες από το 2012, με δημοσιεύσεις στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έχει «δεσμεύσει» η Άγκυρα Ανατολικά της Ρόδου και Νότια του Καστελλόριζου (πάντα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ) επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Η πραγματικότητα δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα εθνική αμυντική πολιτική στην θέση της σημερινής πολιτικής της υποτέλειας. Λάθη σε μείζονα εθνικά θέματα δεν επιτρέπονται γιατί τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν ούτε να προβλεφθούν, ούτε να αντιστραφούν.
-Η θεωρία που προβάλλεται σύμφωνα με την οποία η συγκυρία των μεγάλων προβλημάτων στα Ανατολικά της σύνορα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να περισπάσει τις δυνάμεις της με ενέργειες στα Δυτικά της κάθε άλλο παρά ευσταθεί. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει:
Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι τα ρίσκα τα οποία αναλαμβάνει με την διάλυση των «εθνικών - κρατών» που υλοποιεί η Νέα Τάξη πραγμάτων στην Κεντρική Ασία (Ιράκ, Συρία κ.ά.) είναι μεγάλα με πρώτο τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους το οποίο θα σήμανε τον κίνδυνο του μελλοντικού της διαμελισμού. Δεν θα μπορούσε επομένως να αναλαμβάνει τέτοια ρίσκα χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνει ανταλλάγματα στα Δυτικά της και δη όταν η Ελλάδα διανύει την πιο αδύναμη περίοδο και διαθέτει την πιο υποτελή ηγεσία των τελευταίων 40 χρόνων της.
Είναι εμφανές πως όπως το 2003, όταν oι ΗΠΑ εξαπέλυαν την επίθεση κατά του Ιράκ, εδόθη στην Τουρκία ως αντάλλαγμα το σχέδιο Ανάν που παρέδιδε στον έλεγχό της ολόκληρη τη μεγαλόνησο, έτσι και τώρα που διαμελίζουν μαζί με το Ιράκ και την Συρία της έχει δοθεί το πράσινο φως να κλιμακώσει την στρατηγική της «ήπιας ισχύος» και των τετελεσμένων στην Α. Μεσόγειο με την χρήση του πολεμικού ναυτικού και της Αεροπορίας της και γι΄ αυτό κορυφώνει την προκλητικότητά της.
-Η θεωρία  η οποία επίσης προβάλλεται κατά κόρον - και αποτελεί την επίσημη ελληνική και κυπριακή αφήγηση για την εξέλιξη των γεγονότων - σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο» και για τούτο σύντομα «θα ανακληθεί από τις ΗΠΑ στην τάξη» ή «θα υποχωρήσει μπροστά στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», μπορεί να είναι σωστή στο πρώτο σκέλος της πάσχει όμως στο δεύτερο και το τρίτο:
α) Παραβλέπει το ότι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις την τελευταία δεκαετία έχουν περάσει και από άλλες οξύτατες κρίσεις (2003, 2009 κ.λ.π.) χωρίς όμως να έχει αμφισβητηθεί ποτέ ο ρόλος της Τουρκίας ως «στρατηγικού εταίρου» των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας, τον αποκλεισμό της Ρωσίας και την προετοιμασία της επίθεσης εναντίον του Ιράν η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τον υπέρτατο στόχο και να ερμηνεύει τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.
β) Παραβλέπει τέλος το γεγονός ότι το Ισραήλ έχοντας τα ίδια σχέδια για την Κεντρική Ασία θέτει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία και επομένως η σύγκρουσή του με αυτήν δεν μπορεί να έχει βάθος χρόνου, ούτε μπορεί να είναι ποτέ βέβαιη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε να έχει οριοθετήσει και υπερασπίσει την ΑΟΖ της με μαζί του. ‘Όλα όμως όσα αναφέρθηκαν για να αντικρούσουν την θεωρία περί προστασίας της χώρας μας από ΗΠΑ και Ισραήλ θα μπορούσαν να αποτελούν πλεονασμό διότι:
Οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών στη σύνοδο του Ατλαντικού Συμφώνου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζον Μπαϊντε περί αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής αρκούν για να καταλάβει και ο πιο αδαής στα Ελληνοτουρκικά ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να συνδράμουν άλλο την ελληνική ηγεσία στην διαρκή προσπάθειά της να «αγοράζει χρόνο» απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό.
Σταθήκαμε διεξοδικά στις βαθύτερες αιτίες που υποκρύπτει η πρόκληση του Μπαρμπαρός όπως και στο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται γιατί το απαιτούν οι περιστάσεις οι οποίες θεωρούμε ότι είναι ιστορικές, ότι εισάγουν την Ελλάδα και την Κύπρο εκτός από την λεγόμενη «κρίση χρέους» και σε μία γεωπολιτική – εθνική αυτή την φορά κρίση με κοινό παρανομαστή την αποσάθρωση του Ελληνικού «έθνους – κράτους».
Πρόκειται για κρίση η οποία εκδηλώνεται με την αμφισβήτηση των συνόρων και την απουσία στοιχειώδους αποτρεπτικού «αμυντικού δόγματος» πρωτίστως στην Εξωτερική πολιτική και στην πολιτική των (σχεδιασμένων βάση των αναγκών του ΝΑΤΟ) Εξοπλισμών αλλά έχει ως αιτία το βαθύ κράτος της εξάρτησης που διαιωνίζεται από την απουσία ενός αντιιμπεριαλιστικού προοδευτικού κινήματος στη χώρα.
Κρίση η οποία όμως από το τέλος του «ψυχρού πολέμου» το 1990 και την επικράτηση του δόγματος της Παγκοσμιοποίησης και της δίδυμής του Νέας Τάξης πραγμάτων έχει λάβει νέες διαστάσεις, εξελίσσεται και απειλεί την ίδια την υπόστασή μας ως έθνους και ως λαού.
Η διελκυστίνδα της εθνικής υποτέλειας, των συνεχών υποχωρήσεων (όπου η μία έφερνε την άλλη) και της άκριτης αποδοχής των «πολιτικών προτύπων» τα οποία επεξεργάζονταν για την χώρα τα μητροπολιτικά κέντρα της Δύσης στα γεωπολιτικά - εθνικά θέματα συγχρόνως με την Οικονομία, τον Πολιτισμό και κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, εξηγεί με τον πιο πειστικό τρόπο το πώς φθάσαμε ως εδώ.
Εξηγεί το πώς, υπό το πολιτικό καθεστώς της τελευταίας 20/ετίας με τις «βήμα βήμα» υποχωρήσεις οδηγηθήκαμε από τα Ίμια και το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» του κ. Σημίτη στις συμφωνίες της Μαδρίτης το 1997 (Πάγκαλος) και του Ελσίνκι το 1998 (Γ. Παπανδρέου) οι οποίες ενώ γκρίζαραν το Αιγαίο θεωρήθηκαν από το σύνολο του κυρίαρχου πολιτικού κόσμου ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνοτουρκική φιλία, για να καταλήξουμε στην καθολική σχεδόν συναίνεση των ίδιων δυνάμεων στο γνωστό σχέδιο Ανάν με το οποίο καταλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία και άνοιγαν οι «ασκοί του Αιόλου» στα Ανατολικά μας σύνορα.
Εξηγεί το πώς πίσω από την ψευδεπίγραφη Ελληνοτουρκική φιλία, πίσω απ΄ τα «ζεϊμπέκικα» και τις «κουμπαριές» των Γ. Παπανδρέου - Κ. Καραμανλή με τον Τ. Ερντογάν αλλά και την σιωπή όλων όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσέβλεπαν στην Παγκοσμιοποίηση και «νέα εποχή» διεξάγονταν οι (58 ως σήμερα) γύροι των μυστικών διπλωματικών επαφών - διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας και συντάσσονταν οι χάρτες καρατόμησης του Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό. Χάρτες οι οποίοι δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον τέως πρέσβη - διαπραγματευτή της Τουρκίας κ. Μπουλούκμπασι και επί της ουσίας επιβεβαιώθηκαν από τις δηλώσεις - υποπτιθέμενες διαψεύσεις που προέβησαν οι τότε αρμόδιοι Υπουργοί κ. Λαμπρινίδης και Μπεγλίτης.
Η Ευρωπαϊκή «Μεγάλη Ιδέα» που προσέφερε «δάνεια και Προγράμματα για όλους» απαλλάσσοντάς μας από κάθε ανάγκη Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  και έδινε την ψευδαίσθηση ότι η Ε. Ένωση θα εγγυάτο τα Ανατολικά σύνορα καθιστώντας περιττή κάθε προσπάθεια «αμυντικού δόγματος» κυριάρχησε από την οκταετία Σημίτη. Ο στόχος της «ισχυρής Ελλάδας» που θα ερχόταν με την ένταξη στην ΟΝΕ συσπείρωσε γύρω του το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα και επηρέασε μεγάλα τμήματα του λαού, αντικατέστησε αξίες και αρχές και έθεσε τη χώρα στην τροχιά την κατάληξη της οποίας ζούμε σήμερα. Το οικονομικό κραχ του 2008 και η απόφαση ΗΠΑ-Ε. Ένωσης (Γερμανία) να καταλύσουν την εθνική μας κυριαρχία με το Μνημόνιο το 2010 επιτάχυναν τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας με αποτέλεσμα η «κρίση χρέους» να εκδηλωθεί πριν την γεωπολιτική - εθνική κρίση που είχε ήδη δρομολογηθεί.
Ειδικότερα από τα Ίμια το 1996 που συνέπεσαν με την άνοδο της κυβέρνησης Σημίτη στην Ελλάδα ξεκίνησε να θυσιάζει στον βωμό του «ανήκουμε στη Δύση» το ένα μετά το άλλο τα ισχυρά διεθνή διπλωματικοπολιτικά αμυντικά όπλα που διέθετε:
-Το Κυπριακό από θέμα εισβολής, κατοχής, γενοκτονίας και εποικισμού, που θα έπρεπε να θέτει την Τουρκία μονίμως σε θέση απολογούμενου στα διεθνή φόρα, μετέπεσε σε θέμα επίλυσης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
-Η άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ένωση εφόσον η τελευταία δεν αποσύρει τις 40.000 στρατού από το νησί και δεν αίρει το casus belli στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν. μίλια εγκαταλείφθηκε ή αφέθηκε στις αδύναμες πλάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να φθάσουμε μέχρι του σημείου ο έλληνας ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Ουκρανία αλλά να μην μπλοκάρει καμιά απολύτως διαδικασία της Ε. ‘Ένωσης όταν το Μπαρμπαρός έκανε έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι τουρκικές κορβέτες διάβαιναν τα στενά του Καφηρέα.
-Η υπόθεση του αγωγού South Stream όπως και του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη θα μπορούσαν - με τον καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας - να αποτελέσουν ασπίδα και να προάγουν τις συμμαχίες και την διεθνή θέση της χώρας. Και ο κατάλογος συνεχίζεται… Έτσι φθάσαμε στο Μπαρμπαρός.
Οι εγγυήσεις που δίδονται σήμερα απ΄ τον Αμερικανικό παράγοντα πως η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο όπως το 1996 στα  Ίμια είναι στην πραγματικότητα «κενό γράμμα» εφόσον μια ασύμμετρη ενέργεια επιβολής τετελεσμένων στο Αιγαίο ή την Κύπρο με την «διπλωματία των κορβετών», δεν καλύπτεται από αυτές.
Μπορεί τόσο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, όσο και ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πολύ περισσότερο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. Κόινγκ να θέτουν(φραστικά)θέμα διακοπής των παράνομων Τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ (άρα και σε πιθανή ίδια δραστηριότητα στην ελληνική ΑΟΖ), το συναρτούν όμως ευθέως με την αποδοχή της απαράδεκτης απαίτησης για συνδιαχείριση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία.
Με δεδομένα τα διευρυμένα κυριαρχικά δικαιώματα που καθορίζει σαφώς η συνθήκη του ΟΗΕ του ΄82 για το Δίκαιο της Θάλασσας για τις ΑΟΖ πέραν του δικαιώματος αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης τους (Οικολογικός έλεγχος κ.λ.π.) είναι εμφανές ότι τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και η Κύπρος κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «περίκλειστα νησιά» και Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία να περάσουν σε καθεστώς «συνδιοίκησης» του κυριαρχικού τους χώρου με τη Τουρκία. Να καταστούν κράτη «περιορισμένης ευθύνης», ανίσχυρα και ανίκανα να προασπιστούν υποτυπώδη δικαιώματά τους στη διεθνή σκηνή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υπόστασή τους και το μέλλον τους.
Είναι εξίσου εμφανές ότι η κρίση στα εθνικά θέματα θα αξιοποιηθεί πιθανόν και βραχυπρόθεσμα για την συνέχιση των Μνημονίων και την ολοκλήρωση της κατοχοποίησης και της οικονομικής διάλυσης της χώρας.
Είναι τέλος εμφανές πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει επιτυχής αγώνας για λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση αν το αντιμνημονιακό κίνημα δεν θέσει τα ζητήματα της προάσπισης της ακεραιότητας της χώρας.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ηγείται του αντιμνημονιακού μπλόκ δεν θέσει τα εθνικά ζητήματα στην προτεραιότητα που τους αξίζει και στον αντίποδα των θέσεων συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που παραμένει στην γραμμή της υποτέλειας, της δήθεν Ελληνοτουρκικής φιλίας και της αντιμετώπισης του Κυπριακού ως δικοινοτικής διαφοράς.
Μια τέτοια τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργούσε καταλυτικά για την αποφασιστική διεύρυνση της επιρροής του σε ευρέα λαϊκά στρώματα, θα έφερνε πιο κοντά την πτώση της συγκυβέρνησης κάνοντας περιττή την αναμονή των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το τελευταίο διάστημα, από την σύνοδο της Κεντρικής του Επιτροπής του Οκτωβρίου, έχουν υπάρξει ορισμένα βήματα στην αποσαφήνιση των θέσεών του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα βήματα τα οποία σε συνδυασμό με τις θέσεις του για την Οικονομία (ιδίως για το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε. Ένωσης ) που εξαγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη τείνουν σε μια συνολική πρόταση διάσωσης της χώρας. Πρόταση, η απουσία της οποίας, όπως έχουμε εκτιμήσει, αποτελεί την κύρια αιτία για την παράταση της παραμονής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την απουσία του μεγάλου λαϊκού πολιτικού ρεύματος, ενός νέου ΕΑΜ, που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και είναι αναγκαιότητα για την υπεράσπιση και την ανόρθωση της χώρας και του λαού της.
Χρειάζονται όμως περαιτέρω τοποθετήσεις ιδίως στα κρίσιμα θέματα του Ελληνοτουρκικού Διαλόγου και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, στο Κυπριακό και στο θέμα των νέων συμμαχιών που πρέπει να επιχειρηθούν από την Ελλάδα στην διεθνή σκηνή.
-Χρειάζεται να αποσαφηνισθεί ότι ο Ελληνοτουρκικός διάλογος και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο αποτελεί προέκταση των συμφωνιών που σύνηψε το 2011 ο Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό την απειλή της «διπλωματίας των κορβετών», του casus belli και του στρατού κατοχής στην Κύπρο.
-Χρειάζεται να αποσαφηνισθεί ότι ο ορυκτός πλούτος ο οποίος με βάση τις διεθνείς συνθήκες ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από την ίδια και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κανενός δικοινοτικού διαλόγου όπως απαιτούν ΗΠΑ - Τουρκία. Το Κυπριακό πρέπει να επανατεθεί στην βάση του ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με παρόντα τα στρατεύματα κατοχής και 200.000 εποίκους στην κατεχόμενη Κύπρο.
-Χρειάζεται να αποσαφηνισθεί πως η χώρα μας δεν ανήκει σε κανέναν και δεν μπορεί να μένει με «σταυρωμένα τα χέρια» στην βάρβαρη πρόκληση που υφίσταται. Ότι μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ικανή να διερευνήσει συμμαχίες με χώρες που ιστορικά έχουν τοποθετηθεί για το Κυπριακό στην βάση του διεθνούς δικαίου και αντιτίθενται στην αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, όπως είναι η Ρωσία, είναι αναγκαία και θα επιχειρηθεί από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
-Χρειάζεται να καταγγελθεί η πολιτική της Τουρκίας στο Σ. Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και να υπάρξει μια διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης και αξιοποίησης χωρών στην κατεύθυνση αυτή, όπως χρειάζεται να αλλάξει η στάση μας στα όργανα της Ε. Ένωσης και πριν απ΄ όλα να αξιοποιηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην ένταξη της Τουρκίας.
-Χρειάζεται να απαντηθεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του εθνικισμού και αποσταθεροποίησης των μεταπολεμικών συνόρων στην Βαλκανική με κάθε μορφής παρέμβαση στην εσωτερική ζωή ενός «έθνους – κράτους» σαν αυτή που γίνεται από την τουρκική τράπεζα Ζιράατ με την χορήγηση ειδικών χαμηλότοκων δανείων σε ένα μέρος του πληθυσμού στην Θράκη ή στην οργανωμένη αγορά ακινήτων από το ΤΑΥΠΕΔ στην ίδια περιοχή ή/και τις υποτιθέμενες επιμορφωτικές δραστηριότητες του γνωστού Ιδρύματος Γκιουλέν.
-Χρειάζεται να διαφοροποιηθούν ριζικά οι επιλογές μας στην Άμυνα και στους Εξοπλισμούς με προσανατολισμό σε ισχυρά αμυντικού χαρακτήρα οπλικά συστήματα στην θέση των πανάκριβων επιθετικού χαρακτήρα που προτείνονται σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας δομής του ΝΑΤΟ (για τις στρατιωτικές επεμβάσεις που διενεργεί ανά τον κόσμο) και προκρίνονται και εν΄ είδη επιχορήγησης (μίζες) στην ελληνική άρχουσα τάξη και στο πολιτικό - κομματικό της καθεστώς.
Θέσαμε σαν κύριο θέμα εισηγητικά τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα για τους λόγους που αναφέρθηκαν χωρίς να υποτιμάμε καθόλου τις εξελίξεις και την χρονική συγκυρία που διανύουμε στο κύριο μέτωπο της Οικονομίας και στην παγίωση της κατοχοποίησης της χώρας, εξελίξεις στις οποίες πολύ πριν από το 2009 έχουμε εμβαθύνει με ευκρινή - αναλυτικό τρόπο στις αποφάσεις των Κεντρικών Επιτρόπων και των Συνεδρίων μας εστιάζοντας:
1) Στο «κραχ τύπου Αργεντινής που οδηγείται η ελληνική οικονομία απ΄ την ατμομηχανή της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ» και την Γερμανοκρατούμενη Ε. Ένωση.
2) Στην νεοφιλελεύθερη - χρηματοπιστωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος και την διατεταγμένη συστηματική αποψίλωση της Παραγωγικής βάσης (εθνικές επιχειρήσεις – ΔΕΚΟ, αγροτικός τομέας, μικρό και μεσαίο μέγεθος της Οικονομίας).
Σήμερα ήρθε η περίοδος της ολοκλήρωσης αυτής της στρατηγικής με το τρίτο Μνημόνιο με δημοσιονομικές και θεσμικές επιθέσεις εκτεταμένης κλίμακας που μεθοδεύεται επικοινωνιακά από την συμπαιγνία συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τρόικας κατά τις επαφές που γίνονται με την Επιτροπή Εργασίας του EUROGRUP του μόνου πραγματικού οργάνου παραγωγής και εκτέλεσης πολιτικής της Ε. Ένωσης – παραρτήματος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και των τραπεζιτών.
Θα σταθούμε αποκλειστικά σε ορισμένα καίρια στοιχεία που αποδεικνύουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα και το οργανωμένο νεοφιλελεύθερο πείραμα η ελληνική Οικονομία, στοιχεία που έχουν μάλιστα επιλεγεί από την δικτατορία των media ώστε με την παραχάραξή τους να ξεδιπλωθεί μια νέα επιχείρηση εγκλωβισμού του ελληνικού λαού.
α) Το πραγματικό ΑΕΠ κατά τους μήνες του 2014 που έχει υπολογίσει η ΕΛΣΤΑΤ όχι μόνο δεν έχει ανέβει κατά 0,3%, πράγμα που θα σήμαινε τελικά αναστροφή της πορείας και Ανάπτυξη, αλλά αν δεν λάβει υπόψη του κανείς τον νέο τρόπο που χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά για τον υπολογισμό του και προσθέσει και τον αποπληθωρισμό (που τον ξεχνάει η ΕΛΣΤΑΤ) στην πραγματικότητα έχει πέσει κατά 3 – 4% συνεχίζοντας την μεγάλη πτωτική πορεία των προηγούμενων χρόνων.
β) Τα χρέη προς το δημόσιο ανέβηκαν κατά το πρώτο 10/μηνο του 2014 κατά 10 δις ΕΥΡΩ, πράγμα που προοιωνίζει το τι μέλει γενέσθαι σε ότι αφορά τα έσοδα του κράτους και όχι μόνο δεν οφείλονται στην προ του 2009 περίοδο όπως ισχυρίζονται αλλά τα μισά περίπου από αυτά (περίπου 32 από τα 71 δις ΕΥΡΩ) δημιουργήθηκαν τα χρόνια του Μνημονίου.
γ) Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί όπως διατείνονται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά έχει ανέλθει σε νέα δραματικά επίπεδα (παρατίθενται αναλυτικά σχετικά στοιχεία), ενώ ένας άλλος αδιάψευστος δείκτης για το που βρίσκεται η Αγορά, το ποσοστό της Ανεργίας, παραμένει στα επίπεδα του 27% παρότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν μόνο με μειωμένο ωράριο εργασίας.
Είναι προφανές πως αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική σύντομα δεν θα απέχουμε πολύ από του σημείου όπου το ταμειακό – εισπρακτικό έλλειμμα στα έσοδα του κράτους θα σημάνει μια κατάρρευση «από τα μέσα» που δεν θα μπορεί πλέον να αντιμετωπισθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις για την Οικονομία οι οποίες εξαγγέλθηκαν,  όπως αναφέρθηκε, στην Θεσσαλονίκη έκανε τα σημαντικά βήματα για την αντίταξη μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής έξω απ΄ το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις λογικές των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και των «ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών» που οδηγούν σε νεοφιλελεύθερες λύσεις.
Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή που επέφερε ένα άλμα στα ποσοστά του δεν έχει ακόμη δημιουργήσει το ισχυρό πολιτικό ρεύμα που θα μπορούσε να ορθωθεί για να αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» το νέο ΕΑΜ, απέναντι στην Μέρκελ και τις αγορές, παρά την πληβειοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων και το γεγονός ότι και στον τομέα της οικονομίας πλησιάζουμε την «ώρα μηδέν».
Υπάρχουν βέβαια αδυναμίες και ελλείψεις που έρχονται από την μέχρι τώρα πορεία του και συντείνουν στο προηγούμενο αποτέλεσμα. Θεωρούμε όμως ότι η συγκυβέρνηση δεν θα πέσει μόνο από «κινήσεις κορυφών» και τις προσπάθειες για να μην συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σύγκρουση θα είναι πολύ σκληρότερη, η ελληνική άρχουσα τάξη και το πολιτικό της καθεστώς αυτήν την φορά θα ρίξουν στο παιχνίδι «όλα τα μέσα» και όχι μόνο τον χρηματισμό και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων όπως έπρατταν στο παρελθόν.

Το ΔΗΚΚΙ θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό και ότι ο πλέον ασφαλής και γρήγορος τρόπος είναι να πέσει όλο το βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιμνημονιακού μπλοκ στην ανάπτυξη των αγώνων και στην οργάνωση του λαϊκού παράγοντα με την περαιτέρω αποσαφήνιση των θέσεων του στα ζητήματα της εξάρτησης και της οικονομικής και πολιτικής κατοχοποίησης της χώρας όπου εμφανίζει την κρίσιμη υστέρηση. Τέλος, με τομές και κεντρικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης λαϊκού - πατριωτικού μετώπου που θα υπερβαίνουν το παρελθόν και καλούμαστε σήμερα να καταλήξουμε για να τις παλέψουμε στον λαό και να τις θέσουμε στα όργανά του.

Η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" για το έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών

KYRIAKATIKO SXOLEIO METANASTWN
Έγγραφο - ντροπή κοινοποιήθηκε στους Σύρους Πρόσφυγες του Συντάγματος


Το Υπουργείο Εσωτερικών εχθές μοίρασε έγγραφο στους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος, καλώντας τους να σταματήσουν την κινητοποίησή τους και να ζητήσουν άσυλο που τους "εξασφαλίζει" το δικαίωμα να εξαθλιωθούν νομιμα στη χώρα. Το έγγραφο, αν η κατάσταση των ανθρώπων αυτών δεν ήταν τραγική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο.

Λέει ότι το άσυλο εξασφαλίζει δυνατότητα εργασίας ενώ μερικές γραμμές παρακάτω αναφέρει ρητά πως δεν μπορεί να βρεθεί εργασία στη χώρα των 1.240.000 ανέργων. Τους πετάει στα μούτρα πως δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασής τους από το ελληνικό κράτος. Και μετά από όλα αυτά τους καλεί να αιτηθούν ένα έγγραφο που τους αφαιρεί τη δυνατότητα να μεταβούν σε άλλη χώρα τηε ΕΕ και να εγκατασταθούν εκεί. Ξεχνάει πως η Ελλάδα λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ από την ΕΕ που διατίθενται για στρατιωτικοποίηση των συνόρων και στρατόπεδα συγκέντρωσης και τίποτα για τις στοιχειώδεις ανάγκες των προσφύγων. Άλλωστε η Ελλάδα μόνο αυτά ενδιαφέρεται να ζητήσει και η ΕΕ κυρίως αυτά ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει. Σιγά μη χαλάσουν τον ύπνο τους για να μην πεθάνουν από το κρύο κάποιες χιλιάδες άστεγοι πρόσφυγες πολέμου.

Αποφεύγει επίσης το Υπουργείο να τοποθετηθεί για τις δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία για Ευρωπαϊκή Προστασία και μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ, ( Κοινοτική Οδηγία 55/2001, για τα θύματα ενόπλων συρράξεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με το το προεδρικό διάταγμα 80/2006). Αυτό βέβαια απαιτεί αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας στην περίπτωση των Σύριων Προσφύγων που από ότι φαίνεται η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προτίθεται να πράξει. Επίσης βασική "παράλειψη" της Ελληνικής Κυβέρνησης τόσα χρόνια είναι η απουσία διεκδίκησης κονδυλίων για την ένταξη (στέγαση, σίστιση, γλώσσα, εργασία κ.λ.π.) των εγκλωβισμένων από τη συνθήκη του Δουβλίνου και το Σέγκεν προσφύγων στην Ελλάδα. Για να μην πούμε για το ανέκδοτο πως η Κυβέρνηση είναι - λέει - εναντίον της Συνθήκης του Δουβλίνου αλλά την εφαρμόζει πιστά τόσαχρόνια χωρίς να βγάλει κιχ. Άραγε ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλος έχει ακούσει για κάτι καραβιές προσφύγων με 600 γιναικόπαιδα ή του διαφεύγει;

Μετά από όλα αυτά, το δίλημμα που τίθεται από τους πρόσφυγες και απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία είναι απλό: Ή ο αγώνας τους με την δύναμη της αλληλεγγύης θα αναγκάσει κυβέρνηση και ΕΕ να υποχωρήσουν, ή θα υποταχτούμε στην εξαθλίωση που μας προτείνουν. Το ερώτημα δεν αφορά βέβαια μόνο τους Σύρους Πρόσφυγες αλλά κάθε άνεργο, άστεγο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο σ' αυτή τη χώρα. Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν σήμερα την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν στοιχειώδη δικαιώματα για μια αξιοπρεπή ζωή. Η αλληλεγγύη μας είναι στοιχειώδης υποχρέωση, όχι μόνο προς τους Σύρους Πρόσφυγες. Αφορά το μέλλον του καθενός από εμάς και των παιδιών μς μας στη χώρα των μνημονίων και του ρατσισμού.

Σήμερα Παρασκευή 28/11/2014 στις 12 το μεσημέρι, σας καλούμε στη συνέντευξη τύπου των Σύρων προσφύγων, στην πλατεία Συντάγματος και την Κυριακή 30/11 στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 4 μ.μ. επίσης στο Σύνταγμα.

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"
tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr


Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τοποθέτηση της Τ. Βαμβακά για το σ/ν «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία.

Το λόγο έχει η κυρία Βαμβακά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, με μεγάλη δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς για ακόμη μία φορά οι βασικές θέσεις της ερευνητικής κοινότητας ούτε κατ’ ελάχιστον έχουν ληφθεί υπόψη στο εν λόγω νομοσχέδιο. Απλά κάναμε διαβούλευση με τους ερευνητικούς φορείς μόνο για τη διαβούλευση.
Ο Υπουργός, πριν φύγει, είπε ότι προσπαθεί να αντισταθμίσει. Ποια είναι η αντιστάθμιση, όπως είπε; Η αντιστάθμιση είναι ότι προστέθηκαν ή αντίστοιχα αφαιρέθηκαν ρυθμίσεις οι οποίες έκαναν ακόμη πιο σαφή τη βασική φιλοσοφία του νομοσχέδιου, το οποίο στοχεύει στην πλήρη αποδόμηση της ακαδημαϊκότητας του ερευνητικού συστήματος της χώρας. Εκτός αν εννοεί ότι θα μπορεί να έρθει αντιστάθμιση με τη δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης πάσης φύσεως ιδιωτικών ερευνητικών οργανισμών, ΜΚΟ ή εταιρειών, που θα διέπονται από τις διατάξεις του νέου νόμου και δεν θα έχουν υποχρεωτικά ως κύριο σκοπό τους την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του νόμου ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα.
Οι παραπάνω φορείς προβλέπονται να εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Ερευνητικών Οργανισμών με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και να λειτουργούν αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αποκλειστικό στόχο το οικονομικό κέρδος, όχι βέβαια για το δημόσιο συμφέρον.
Οι φορείς αυτοί θα διενεργούν στο εξής έρευνα, με δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς κανείς να τους αξιολογεί και να αποτιμά το έργο τους, σε αντίθεση με τον δημόσιο εθνικό ερευνητικό ιστό των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, που εποπτεύονται από τη ΓΓΕT και που αξιολογούνται περιοδικά από διεθνείς επιτροπές εδώ και μια εικοσαετία.
Το κύριο στοιχείο το οποίο έπρεπε να αξιοποιεί και στο οποίο έπρεπε να επενδύει ο νέος νόμος για την έρευνα είναι το ανθρώπινο δυναμικό του σε όλους τους τομείς του χώρου, από το ερευνητικό μέχρι το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό και να φροντίζει για την έμπρακτη υποστήριξή του.
Αντίθετα, απειλούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα και δίνεται η δυνατότητα άμεσης μείωσης του προσωπικού των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, κάτι που είναι ξεκάθαρο πλέον, μετά από την κατάθεση των νομοτεχνικών αλλαγών. Το εναπομείναν προσωπικό θα βρίσκεται σε διαρκή εργασιακή και μισθολογική αβεβαιότητα, ενώ οξύνονται μισθολογικές και εργασιακές αντιθέσεις και επιβάλλονται ελαστικές και εργολαβικές μορφές εργασίας σε όλο το προσωπικό.
Δεν θεσμοθετείται σαφές πλαίσιο που να διασφαλίζει την τακτική δημόσια χρηματοδότηση, την αδιάλειπτη λειτουργία εθνικών υποδομών, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων ως προς τα ερευνητικά προγράμματα και την κάλυψη μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών των ερευνητικών ιδρυμάτων. Έχουμε καταθέσει τροπολογίες για πλαίσιο λειτουργίας δημόσιων ερευνητικών κέντρων και για τις εργασιακές σχέσεις προσωπικού δημόσιων ερευνητικών κέντρων, που πρέπει να τις κοιτάξετε με περισσότερη προσοχή.
Για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του προσωπικού στον χώρο της έρευνας, η ερευνητική πρωτοβουλία θα εξαρτάται αποκλειστικά από την ιδιωτική ανάγκη για τελικό προϊόν, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική λόγω κρίσης.
Ορίζονται ιδιωτικές και επιχειρηματικές ενώσεις, οι οποίες θα αναγνωρίζονται ως φορείς έρευνας, ώστε να χρηματοδοτούνται με κρατικά ερευνητικά κονδύλια, χωρίς αξιολόγηση και δημοσιονομικό έλεγχο, με απαραίτητη όμως -ίσως- την κομματική, προσωπική εξάρτησή τους, ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως το ΕΣΠΑ ή το “Horizon”.
Τελικά, όλα τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα να πλήττεται η έρευνα ως δημόσιο αγαθό, να απομακρύνεται από τη δημιουργία νέας επιστημονικής γνώσης και εν τέλει να βάλλεται κάθε προοπτική για την ουσιαστική και μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας μας.
Με άλλη μας τροπολογία ζητάμε να διορθωθεί η αδικία με την οποία τέθηκαν εκτός δυνατότητας μεταφοράς θέσης οι επιτυχόντες που έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους και όσοι περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή που έχουν αναπηρία 67%. Εξαιτίας λανθασμένης διατύπωσης της περίπτωσης γγ΄ του άρθρου 53 του ν. 4264/2014, η διατύπωση δίνει τη δυνατότητα μόνο σε όσους έχουν αναπηρία από 68% και άνω, με συνέπεια να αποκλείει όσους έχουν 67% αναπηρία, δηλαδή την πολυπληθέστερη κατηγορία. Να υπενθυμίσουμε ότι ανέκαθεν ο νομοθέτης περιελάμβανε αυτή την κατηγορία στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.
Πρέπει λοιπόν να τροποποιηθεί ως ακολούθως, «γγ΄) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφοί ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών, επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία τουλάχιστον 67%», όχι «67% και άνω», γιατί πάμε τότε από 68% και άνω.
Είναι πραγματικά απογοητευτικό και παγκόσμια πρωτόγνωρο στη χώρα που αναπτύχθηκαν οι επιστήμες και ο πολιτισμός να κατατίθεται προς ψήφιση νομοσχέδιο που έχει συνταχθεί για την έρευνα και καταργεί εξολοκλήρου και χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη βασική έρευνα και την επιστημονική αναζήτηση και εξέλιξη.
(CB)
Όπως είπε και η εισηγήτριά μας χθες, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Πιστεύω ότι καλείστε να το αποσύρετε.
Πριν τελειώσω, καταθέτω για τα Πρακτικά το άρθρο 53 για να δείτε το σημείο που υπάρχει το λάθος και πρέπει να διορθωθεί.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευγενία Βαμβακά καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κυρία Βαμβακά.


ΠΑΜΕ: Δελτίο τύπου για την απεργιακή συγκέντρωση.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ
 Δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Ρόδο, έξω από τον ΟΑΕΔ  και στη συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης μέχρι την Περιφέρεια.
Αισθητή ήταν η παρουσία ξενοδοχοϋπαλλήλων και νεολαίας, ιδιωτικών υπαλλήλων και μελών του Σωματείου Συνταξιούχων.
Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης συνάδελφος Μανώλης Μπακάλης ανάμεσα στα άλλα είπε: «…Η επίθεση μας αφορά όλους! Ηρθε η ώρα να δοθεί συνολική - δυναμική - ενωτική - ταξική απάντηση.
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στον ΟΑΕΔ και δεν το κάναμε τυχαία.
Μέσα στον μήνα, το κατώφλι του  ΟΑΕΔ,  το πέρασαν χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και αλλού, για να συμπληρώσουν μια αίτηση, που αν θα περάσει τις συμπληγάδες πέτρες των προϋποθέσεων, θα πάρουν  για τρεις μήνες   ένα χιλιάρικο και μ’αυτά τα ψίχουλα πρέπει να ζήσουν  την οικογένειά τους.
Αυτήν την κατάντια δεν τη δεχόμαστε.
Αρνούμαστε να ζούμε με τ’ αποφάγια τους.
 Δεν υπάρχει γέφυρα λογική να ενώσει αυτή την άβυσσο της αντίθεσης στην παραγωγή, δηλ.  εμείς να δουλεύουμε  σαν σκλάβοι στις επιχειρήσεις, να ζούμε με ψίχουλα χειμώνα καλοκαίρι και μια μικρή μειοψηφία να ζεί στη χλιδή, έχοντας αρπάξει - σαν να είναι δικοί της- όλους τους καρπούς του μόχθου μας.
Και όμως αυτό συμβαίνει, την ίδια στιγμή που πανηγυρίζουν άπαντες- κυβέρνηση, δήμαρχοι,περιφερειάρχες, μεγαλοξενοδόχοι, ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από ποτέ. Και όντως πάει καλύτερα από ποτέ.  Αλλά για ποιούς;  Ποιοι ωφελούνται; Αλλά αυτά έχει η δική τους ανάπτυξη. Πατά πάνω στα ερείπια τα δικά μας, σ’ όλες τις φάσεις της ζωής μας. Από το μεροκάματο μέχρι το φάρμακο, από το σχολείο μέχρι την εφορία, από τη σύνταξη μέχρι την ανεργία.
Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε, να διεκδικούμε με βάση τις σημερινές και σύγχρονες ανάγκες μας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις 600 ευρώ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Μέτρα προστασίας από την Τοπική Διοίκηση για τα τέλη, μέτρα προστασίας για τα χρέη τους στις τράπεζες και στην Εφορία.
Απαιτούμε εδώ και τώρα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.  Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νομοί που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
… Ετοιμάζουν νέα, σκληρή επίθεση στο ασφαλιστικό.
Οπως σχεδιάζεται, οι μισοί συνταξιούχοι δεν θα δικαιούνται σύνταξη.  Και αν η συνταξιοδότηση είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους σημερινούς 65άρηδες, θα γίνει άπιαστο όνειρο για τη νέα γενιά…. Δηλαδή, το 1/3 των σημερινών νέων εργαζομένων, όταν εργάζονται, απασχολούνται σε προσωρινές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που δύσκολα εξασφαλίζουν συνεχή ασφάλιση. Με αυτές τις συνθήκες, είναι σίγουρο ότι οι νέες γενιές, δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν  κανένα εισόδημα για να επιβιώσουν μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου. Και αυτό είναι μια εξέλιξη που όλοι οι εργαζόμενοι, σύσσωμη η εργατική τάξη δεν πρέπει να το επιτρέψουν.
Εδώ και τώρα: Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση  και τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.
Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Η φωνή του δίκιου της εργατικής τάξης,  θα σπάσει κάθε σιωπή που θέλουν να περάσουν με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Φοβούνται αλλά και μισούν την συλλογική έκφραση των εργαζομένων. Καλούμε από αυτό το βήμα τα σωματεία, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με ψηφίσματα που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις,  να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για το δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Να απαιτήσουμε τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
…Δεν μπορούμε να χάνουμε κι  άλλο χρόνο περιμένοντας βελτίωση της ζωής μας,  από τις συμμαχίες και τις κυβερνήσεις των κομμάτων του συστήματος και της ΕΕ. Αποδέχονται το χρέος και το φορτώνουν ακέραιο στις πλάτες μας είτε σε τριάντα , είτε σε σαράντα χρόνια…
Οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου!
Αυτοί παράγουν, αυτοί δουλεύουν τα  ξενοδοχεία , τα αεροδρόμια, τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τις επιχειρήσεις. Δεν είναι οι Κοπελούζοι, οι Μπόμπολες και τα ξένα συνεταιράκια τους.
 Το μόνο αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι ο παραγόμενος πλούτος να επιστρέψει στον παραγωγό του. Να κατευθυνθεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.
 Ενιαίο μέτωπο απέναντι στη γραμμή των μονοπωλιακών ομίλων.
Καμία έκπτωση στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας!
Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!


Ρόδος 27/11/2014

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κάλεσμα για την αυριανή απεργία!!


KYRIAKATIKO SXOLEIO METANASTWN
Μετά τη χθεσινή απόφαση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους Σύρους Πρόσφυγες καλούμε:
Πέμπτη 27/11 10 πμ προσυγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την πλατεία Κλαυθμώνος και την απεργιακή συγκέντρωση.
Παρασκευή 28/11 12 μ συνέντευξη τύπου των Σύριων προσφύγων στο Σύνταγμα
Κυριακή 30/11 4 μμ συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα
Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα από την Τετάρτη 19/11 διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης που τους αφήνει στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έχοντας κάνει ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια ως την Τουρκία και με βάρκες ως τα ελληνικά νησιά. Έχουν μαζί τους γυναίκες και μικρά παιδιά, ακόμα και ημερών, και μένουν στην πλειοψηφία τους σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους. Άλλοι έχουν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους με την ελπίδα να επανενωθούν όταν καταφέρουν να πάρουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία, αφού από τη μια μεριά τους απειλεί ο Άσαντ και ο στρατός του – κάποιοι μάλιστα ήταν και φυλακισμένοι για τη δράση τους ενάντια στο καθεστώς – και από την άλλη ο ISIS, το μαντρόσκυλο των Δυτικών που τώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Ο πόλεμος που μαίνεται γύρω τους καθιστά την παραμονή τους στη χώρα τους αδύνατη, αφού κάθε στιγμή απειλείται η ζωή τους.
Αυτό που ζητάνε από την ελληνική κυβέρνηση είναι να τους δώσει δικαίωμα μετακίνησης ώστε να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες. Αντί για αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, που δεσμεύεται από το Δουβλίνο ΙΙΙ, τους εμπαίζει προσφέροντάς τους καθεστώς διεθνούς προστασίας ώστε να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που όμως τους αποκλείει από το δικαίωμα εγκατάστασης σε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν τους προσφέρει καμία εξασφάλιση σε στέγη και τροφή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάστασή τους – ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρουν δουλειά στην Ελλάδα – απλά θα μπορούν νόμιμα να πεθάνουν στην Ελλάδα από το κρύο και την πείνα!
Τα θύματα του ιμπεριαλισμού στη Μ. Ανατολή είναι χιλιάδες. Όσοι δεν πεθαίνουν από τον πόλεμο στις χώρες τους, όσοι δεν πνίγονται στο Αιγαίο ή δεν δολοφονούνται στα σύνορα, καταδικάζονται να πεθάνουν από την πείνα στη χώρα πρώτης υποδοχής, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Ελλάδα, γιατί έτσι επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι πόροι της Ελλάδας πάνε στην καταστολή, δηλαδή στους φράχτες του Έβρου και τη Frontex, στην «περιφρούρηση» του Αιγαίου από το λιμενικό και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καμία ουσιαστική πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη σίτιση και της στέγαση των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, προφανώς η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ πιστεύουν ότι αν συνεχίσουν να τους αγνοούν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας.
Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων αλλά και όλων των προσφύγων γενικά. Να σταματήσει πια ο εμπαιγμός τόσων ανθρώπων και η απάνθρωπη αντιμετώπισή τους από το κράτος. Να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, και για όσο διάστημα παραμένουν εδώ να τους εξασφαλιστεί τροφή και στέγη.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΕ
ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"
tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr


Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία

Δελτίο Τύπου

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ κατά κλάδο για την απεργία στις 27 του μήνα στη Ρόδο.
Ιδιωτικός τομέας: Ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτισμός, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, όλοι οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα γενικότερα στις 10.30 στον Κωτσόβολο (αραπάκι)
Συνταξιούχοι και ΕΒΕ: Διασταύρωση Χειμάρας και Σοφούλη στις 10.30
Εκπαιδευτικοί  – Δημόσιος Τομέας: Έξω από το 3ο Λύκειο (Καπνοβιομηχανία) στις 10 το πρωί.
Όλες οι συγκεντρώσεις θα κατευθυνθούν
προς τον ΟΑΕΔ όπου είναι προγραμματισμένη η Κεντρική απεργιακή συγκέντρωση

στις 11.00 το πρωί.

Μέτρα φωτιά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

ΕΠΙΧEIΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ MIRA MARE WONDERLAND

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνουν μέτρα φωτιά που ανατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα στον κλάδο του τουρισμού για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Μερικά μόνο από αυτά είναι:
η κατάργηση της υποχρέωσης επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων
η περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης
η επανεξέταση του 40% της αποζημίωσης που παίρνουν όσοι αποχωρούν με σύνταξη
η κατάργηση της προσαύξησης 75% στο ημερομίσθιο της Κυριακής
η αύξηση του ανώτατου ποσοστού των εργαζομένων με το καθεστώς της μαθητείας
η άρση της προστασίας απολύσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες που προσλαμβάνονται με το ν. 2643/98.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται για τον τουρισμό και γενικά για όλους τους κλάδους. Φτηνό εργατικό δυναμικό για να αύξανουν τα κέρδη των εργοδοτών. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ένωση των πολυεθνικών που έχουν ένα κοινό εχθρό, την εργατική τάξη.
Λένε ψέμματα αυτοί που ισχυρίζονται ότι εντός στο λάκκο των λεόντων (Ε.Ε.) μπορεί η εργατική τάξη να έχει κατακτήσεις και ότι όλα θα τα λύση μια κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς την ρήξη της εργατικής τάξης με τον πραγματικό της εχθρό, την αστική τάξη (επιχειρηματιές-πολυεθνικές).
Κανένας να μη λείψει από την αυριανή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μπροστά από τον ΟΑΕΔ στις 11 το πρωί.
Προσυγκέντρωση του κλάδου στις 10.30 το πρωί έξω από τον Κωτσόβολο (αραπάκι)

26 Νοέμβρη 2014

Καταγγελία Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου

Δελτίο Τύπου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ, με ρεπορτάζ «διαρροών» από τις συζητήσεις με την Τρόικα προετοιμάζονται νέα αντεργατικά μέτρα, που θα πλήξουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους αλλά και πιο ειδικά τους εποχιακούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό. Ανάμεσα σε αυτά είναι η κατάργηση της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση, η κατάργηση της επαναπρόσληψης και η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της μαθητείας.
Είναι μέτρα, που ισοπεδώνουν και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων του κλάδου για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους στον τουρισμό.
Δεν είναι εντολές της Τρόικας όπως γράφεται. Είναι εντολές των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλοπρακτόρων που υλοποιεί η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση, αξιοποιώντας οδηγίες και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τεράστιες ευθύνες έχουν οι εργοδοτικές – κυβερνητικές πλειοψηφίες σε Σωματείο – Ομοσπονδία – Εργατικό Κέντρο Ρόδου, που χαιρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια το 17% της μαθητείας που επιβλήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη, που συνολικά αποδέχονται και προωθούν αυτή την πολιτική, καλώντας τους εργάτες να στοιχηθούν πίσω από τα αφεντικά στο όνομα του μικρότερου κακού και του «ρεαλισμού».
Κανένας να μη λείψει από την αυριανή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μπροστά από τον ΟΑΕΔ στις 11 το πρωί.
Προσυγκέντρωση του κλάδου στις 10.30 το πρωί έξω από τον Κωτσόβολο (αραπάκι)
Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ρόδου

26 Νοέμβρη 2014

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου συμμετέχει στην Γενική Απεργία της Πέμπτης

ΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ
Medical Association of Rhodes
Ρόδος 25/11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου   στηρίζει  την απεργία της Πέμπτης, 27 Νοεμβρίου
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου  συμμετέχει στην Γενική Απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου, την οποία έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση της 19ης Νοεμβρίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου  ζητεί:
Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το ΕΣΥ
Αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου του δημόσιου τομέα
Άμεση αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ προς τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας
Επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων μας ιατρών και άμεση στελέχωση του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα
Αποκατάσταση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας
Δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί όλους τους ιατρούς μέλη του και της χώρας μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, να πουν:
- “Όχι” στην πολιτική των περικοπών και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, την αποδιάρθρωση των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων, τις απολύσεις, την άδικη φορολόγηση και την συκοφάντηση και δυσφήμιση του ιατρικού κόσμου.
- “Όχι” στην απαξίωση του ΕΣΥ, το οποίο ταλανίζεται από έλλειψη πόρων και αποψίλωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την στιγμή κατά την οποία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει κατά 22,9% μειωμένες λειτουργικές δαπάνες για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.
Για το Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος                                                       O Γεν. Γραμματέας


Χρήστος Απ. Μαντάς                                                    Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην Πανελλαδική απεργία

ΔΗΚΚΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Καρόλου 28 – Πλ. Καραϊσκάκη – Αθήνα, 104 37
Τηλ.: 210 52 34 288 – 210 52 34 259, – Fax: 210 5239 856



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
               
Φίλες, φίλοι
Συντρόφισσες, Σύντροφοι.

Την Πέμπτη 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014, ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ  να δώσουμε μαζικό ταξικό αγωνιστικό παρόν στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία.
Βάζοντας ως στόχο στο τέλος των Μνημονίων και την αποτροπή των επερχόμενων νέων μνημονιακών δεσμών από τους δανειστές τοκογλύφους.
Να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή Μνημονιακή κυβέρνηση που έχει επιδράμει επί πέντε χρόνια στην πατρίδα και στο λαό φέρνοντας την εξαθλίωση του λαού μας και την κατάλυση της κυριαρχίας της πατρίδας μας.
ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: στις 10.30 π.μ. στα Χαφτεία.


Διαγωνισμός έκθεσης από την Περιφέρεια Ν Αιγαίου

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Ρόδου
Όταν η διαχείριση της φτώχειας βαφτίζεται «κοινωνική πολιτική»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκηρύσσει διαγωνισμό έκθεσης στα Δημοτικά και Γυμνάσια της Ρόδου, προκειμένου να επιλεγούν τρεις εκθέσεις για να αναγνωστούν αντί ομιλίας στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν των χορηγών του κοινωνικού παντοπωλείου Ρόδου. Θέμα της έκθεσης είναι «Η σημασία της προσφοράς στον συνάνθρωπο και την κοινωνία στις μέρες μας.»
Ασφαλώς ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιείται για να αναδείξουν οι μαθητές το συγγραφικό τους ταλέντο… Άλλος είναι ο στόχος. Να πείσουν ακόμα και τα παιδιά ότι η «ελεημοσύνη», η «φιλανθρωπία» είναι κοινωνική πολιτική! Αυτός είναι ο σκοπός και ολόκληρης της φιέστας που ετοιμάζεται, για να τιμήσουν τους «ελεήμονες και φιλάνθρωπους» χορηγούς, προφανώς επιχειρηματίες του νησιού και «εθελοντικές» οργανώσεις.
Αναρωτιόμαστε: Μήπως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών, στην αύξηση των τελών, στην συρρίκνωση υπηρεσιών που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια, όπως είναι για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί; Γιατί δεν αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τη φτώχεια και την ανέχεια του λαού; Δεν είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αυτή που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ στην εξαθλίωση; Αυτήν ακριβώς την πολιτική δεν ακολουθεί και η ίδια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Μήπως οι ίδιοι επιχειρηματίες που τιμούνται δεν είναι αυτοί που στο όνομα της κερδοφορίας τους απολύουν εργαζόμενους, δίνουν ψίχουλα αντί για μισθό, καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα;
Πέρα από αυτό όμως εδώ υπάρχει και μία άλλη πλευρά: αυτή της ανάδειξης της χορηγίας σε βασικό παράγοντα χρηματοδότησης των αποδομημένων κοινωνικών δομών. Και καθόλου τυχαία δεν είναι η εμπλοκή των σχολείων σε αυτή την ιστορία. Πλησιάζει η στιγμή που τα σχολεία θα καλούνται να τιμήσουν τους δικούς τους «ευεργέτες». Το έδαφος προετοιμάζεται με την αξιολόγηση, με την υποχρηματοδότηση, με τις δηλώσεις του υπουργού για εθελοντική εργασία. Το κράτος θα απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αλωνίζουν στα σχολεία και να κόβουν και να ράβουν την εκπαίδευση στα μέτρα τους.
Κανένας εκπαιδευτικός – κανένας μαθητής να μη συμμετέχει
Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να συναινέσουν σ’ αυτή την επίθεση στη συνείδηση των παιδιών. Δεν ανεχόμαστε να διδάσκουμε στα παιδιά μας την μετατροπή των δικαιωμάτων τους σε ψίχουλα ελεημοσύνης. Εμείς θα τους διδάξουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια.
Δίνουμε απάντηση με την απεργία στις 27 Νοεμβρίου
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 11 πμ

μπροστά από τον ΟΑΕΔ

ΠΑΣΕΒΕ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ Π.Α.Σ.ΕΒΕ ΡΟΔΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ & ΕΣΕΕ.
ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΤΟΥΣ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ!
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!!

27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Δ. στις 11:00π.μ.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ.
Συνάδελφοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Στις 27 Νοέμβρη να δώσουμε απάντηση στους νέους σχεδιασμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων – κυβέρνησης και Ε.Ε., που φέρνουν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις ομαδικές απολύσεις, με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις για χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης κλπ. Στις νέες αλλαγές που έρχονται και είναι τα όπλα των μονοπωλίων για να κυριαρχήσουν πάνω στον δικό μας αφανισμό. 
ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ το διώξιμο χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων από τη δουλειά.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/